Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Εγκαινιάζεται απόψε η έκθεση της Ελένης Ζαβέρδα-Κίτρου

Εγκαινιάζεται απόψε η έκθεση της Ελένης ...

Στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην άνω πόλη στις 20.30

Ένα ιδιαίτερο κοινωνικό εικαστικό project εγκαινιάζεται την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019 στις 20.30 στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην άνω πόλη της Πάτρας. Πρόκειται για μία έκθεση της Ελένης Ζαβέρδα- Κίτρου στην οποία το παιδί βρίσκεται στο επίκεντρο. «Οικονομική κρίση και παιδιά, μικρά παιδιά, τα δικά μας παιδιά... κι όλων τα παιδιά... Κι εμείς, που κάποτε ήμασταν παιδιά και τώρα αποφασίζουμε γι’αυτά» αναφέρει η δημιουργός με αφορμή την έκθεση που θα διαρκέσει έως και τις 18 Ιουνίου 2019.

Η έκθεση λειτουργεί 10 το πρωί με 1 το μεσημέρι και 7 το απόγευμα με 9 το βράδυ. Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα, κλειστά. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων ενώ την βραδιά των εγκαινίων θα συμμετάσχει & η χορωδία Cantelena.

Όσον αφορά το πώς προέκυψε το “Playground ¿”, η ίδια η Ελένη Ζαβέρδα – Κίτρου αναφέρει ότι «ως καλλιτέχνης, ως μητέρα και ως πολίτης στην Ελλάδα του σήμερα δεν ήταν δυνατόν να μη με απασχολεί η κατάσταση που όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να βιώσουμε καθημερινά σε κοινωνικό, οικονομικό και πρωτίστως σε ψυχολογικό επίπεδο. Αναλογιζόμενη όλα αυτά, ξαφνικά συνειδητοποίησα κάτι που μάλλον όλοι ξέρουμε, κάτι προφανές: πως ίσως η οικονομική κρίση δεν είναι το σοβαρότερο όλων, πως ίσως ο τρόπος που πλάθουμε τα παιδιά μας, βιώνοντας  βίαια την κατάσταση αυτή να είναι ακόμα σημαντικότερο ζήτημα.

Έπειτα λοιπόν από έρευνα και δουλειά ετών δημιουργήθηκε το “Playground ¿”. Μια εικαστική παρέμβαση  όπου σκοπό έχει να μας αφυπνίσει  και να μας κάνει να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες μας, τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση και δίχως δεύτερη σκέψη, πριν να είναι πολύ αργά. Η τέχνη καλείται και οφείλει να εξυπηρετήσει το σκοπό αυτό ώστε να αναδείξει  ως πρωταρχικό θέμα «τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα πολύ μικρά παιδιά και γενικότερα το διαμορφωμένο νέο μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης στην Ελλάδα».

Επίσης η κυρία Ελένη Ζαβέρδα – Κίτρου τονίζει ότι "τα παιδιά αντιλαμβάνονται διαφορετικά και αντιδρούν διαφορετικά  στις δύσκολες καταστάσεις  που δημιουργούνται στο στενό οικογενειακό περιβάλλον αλλά και στις σχέσεις τους με άλλα παιδιά. Μόνα τους προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση  στα διάφορα επώδυνα « ΓΙΑΤΙ ;» -Γιατί η μαμά  κλαίει μόνη της κλεισμένη  στο δωμάτιο της για ώρες  κάθε μέρα; –Γιατί οι φίλοι  μου δεν έρχονται πια στις εξωσχολικές δραστηριότητες; –γιατί ο μπαμπάς  κάθεται σπίτι λυπημένος και απογοητευμένος  και δε πάει στη δουλειά; -η ακόμα χειρότερα  πώς ο μπαμπάς μας άφησε και διάλεξε να ζει με τον Θεούλη;

Πολλοί θεωρούν ότι τα παιδιά  αυτής της ηλικίας δεν καταλαβαίνουν. Πιστεύουν  ότι τα μικρά παιδιά  πρέπει να  συμβιβασθούν  χωρίς εξηγήσεις στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται  στην οικογένεια  και στη κοινωνία γενικότερα. Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να κατανοήσουμε   και να συνειδητοποιήσουμε ότι γίνεται μια βίαια μεταβολή  στο χαρακτήρα των παιδιών που μεγαλώνουμε.

Ποιές θα είναι οι συνέπειες; Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και άλλων  οργανώσεων  που ασχολούνται με τα παιδιά  είναι τραγικά. Τα ποσοστά ανεργίας, ακραίας φτώχειας, κατάθλιψης και αυτοκτονιών είναι ασύλληπτα. Με τη πρόοδο του χρόνου η κατάσταση χειροτερεύει. Η ανάδειξη του μεγάλου αυτού ζητήματος και η αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης τους είναι εξαιρετικώς επείγουσα. Τα παιδιά  που γεννήθηκαν μέσα στην οικονομική  κρίση ήδη μπαίνουν στην προεφηβική ηλικία".

Διαβάστε ακόμα:

"Playground": Ένα κοινωνικό εικαστικό project από την Ελένη Ζαβέρδα - Κίτρου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture