Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Η Νικολέττα Βλαβιανού μιλάει στο thebest για τις αναμνήσεις από την Πάτρα λίγο πριν ανέβει στη σκηνή ως "Ευθαλία"

Η Νικολέττα Βλαβιανού μιλάει στο thebest...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Για δύο παραστάσεις στο Επίκεντρο+

Στην Πάτρα βρίσκεται η ηθοποιός Νικολέττα Βλαβιανού καθώς το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Ιουνίου θα παρουσιάσει στο θέατρο Επίκεντρο+ την παράσταση "Η Ευθαλία του Γαλατά". Η Ευθαλία της Πόλης, ξεδιπλώνει το νήμα της ταραγμένης μνήμης της και καταλήγει να αφηγείται το χθες, ενώνοντας κομμάτια της ζωής της. Οδηγεί με συναισθηματική ένταση τον θεατή, μέσα στα δαιδαλώδη σοκάκια του Γαλατά, όπου όλες οι φυλές σμίγουν, δημιουργώντας ένα κράμα από γεύσεις, χρώματα, αρώματα, μουσικές και τραγούδια.  

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή η Νικολέττα Βλαβιανού μίλησε στο thebest.gr για τις αναμνήσεις που έχει από την Πάτρα, για όσα την αγχώνουν και την τρομάζουν και φυσικά για την παράσταση. 

 

 

Ποια είναι οι σχέση και οι αναμνήσεις  σας από την Πάτρα;

Από μικρή επισκεπτόμουν την Πάτρα καθώς η γιαγιά μου η Αγγελική που καταγόταν από την Κεφαλονιά είχε συγγενείς στην πόλη. Ερχόμασταν λοιπόν για βόλτα και στην μνήμη μου υπάρχει χαραγμένο πολύ έντονα το λιμάνι. Μου άρεσε πάρα πολύ η περιοχή εκείνη όπως και το Κάστρο και το Αρχαίο Ωδείο. Πιστεύω ότι η Πάτρα έχει αυτή την αίγλη μίας πρώην πλούσιας πόλης.  

Αυτή τη φορά, επιστρέφετε ως Ευθαλία… Πώς θα την περιγράφατε;

Είναι ένα μικρό κορίτσι που έρχεται στην Πόλη, μετά τη γενοκτονία των Ποντίων στην Κερασούντα, τι ’17. Είναι από μία μεγάλη οικογένεια και βρίσκεται μόνη της στην Πόλη και ξεκινάει το κουβάρι της ζωής πολύ δύσκολα αλλά καταφέρνει να επιβιώσει με έναν τρόπο. Περνά τις δυσκολίες με χιούμορ και με μία προσμονή για το αύριο.

Τι σας κεντρίζει περισσότερο σε εκείνη;

Μου αρέσει το γεγονός ότι πέφτει και σηκώνεται ξανά και ξανά. Ακολουθεί το ποτάμι της ζωής της γνωρίζοντας ότι πίσω από κάθε δύσκολη στροφή  υπάρχει μία ευτυχής ευθεία.

Πιστεύω ότι η Πάτρα έχει αυτή την αίγλη μίας πρώην πλούσιας πόλης

Είναι αυτό το κοινό σας στοιχείο; Είστε κι εσείς κάπως έτσι;

Νομίζω πως όλη η Ελλάδα είναι κάπως έτσι… Γι αυτό και επιβιώνουμε εμείς οι Έλληνες. Είναι ένα στοιχείο μας που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι… Ίσως το φέρει ο ήλιος μας, το dna μας …αλλά υπάρχει σε εμάς μία έμφυτη αισιοδοξία..

Στο συγκεκριμένο έργο έχετε κάνει τη θεατρική διασκευή… ήταν αυτό μία πρόκληση για εσάς;

Βέβαια. Έχω κάνει διασκευές και είναι για εμένα πολύ ενδιαφέρουσα ενασχόληση που μου αρέσει πάρα πολύ και λένε μάλιστα ότι είναι επιτυχημένες αυτές που έχω κάνει. Με ενδιαφέρει και με κεντρίζει πολύ το να κάνω θεατρικές διασκευές.

Πρόκειται για ένα μονόλογο… Η μοναξιά επί σκηνής σας τρομάζει;

Δεν είσαι ποτέ μόνος πάνω στη σκηνή κατά τη γνώμη μου… υπάρχει ο ήρωας σου και βέβαια το κοινό για το οποίο παίζουμε. Γι΄ αυτό υπάρχει το θέατρο. Πέρα από αυτό αισθάνομαι ότι η σκηνή είναι ο φυσικός μου χώρος και έχω μεγάλη χαρά όταν βρίσκομαι πάνω στη σκηνή. Δε νιώθω μοναξιά. Το να παίζεις με άλλους συμπαίκτες είναι επίσης μία ευλογία αλλά πρέπει να είναι καλοί.

Δεν είσαι ποτέ μόνος πάνω στη σκηνή κατά τη γνώμη μου… υπάρχει ο ήρωας σου και βέβαια το κοινό για το οποίο παίζουμε

Υπάρχει κάτι που σας αγχώνει;

Αυτό που με αγχώνει είναι το να μην μπορώ να κάνω αυτό που θέλω. Ένα άγχος στη δουλειά είναι να υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι ώστε να μπορούμε να την κάνουμε καλύτερα.

Ως άνθρωπος τι σας τρομάζει;

Θα έλεγα ότι μου δημιουργεί μία απαισιοδοξία η οικολογική καταστροφή. Με αγχώνει το ότι οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να είναι «άνθρωποι»… χάνουν τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου και γίνονται «εργαλεία». Επίσης με αγχώνει το γεγονός ότι η νέα γενιά προτιμάει την εξειδίκευση από το να βλέπει το «όλο». Δεν έχει μία γενική γνώση που για εμένα είναι πολύ προωθητική για τον άνθρωπο. Με αγχώνει η προσήλωση στην ύλη και το να μην ασχολούμαστε με πνευματικά και ψυχικά θέματα.

Αυτές τις μέρες βρισκόμαστε σε ρυθμό εκλογών. Παρακολουθείτε τις πολιτικές εξελίξεις;

Ο άνθρωπος είναι πολιτικό ον. Οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας είναι πολιτική. Ακόμα κι αν ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια που μπορούν να πάνε για ανακύκλωση είναι πολιτική στάση και θέση. Τα πάντα είναι πολιτική.

Θα έλεγα ότι μου δημιουργεί μία απαισιοδοξία η οικολογική καταστροφή. Με αγχώνει το ότι οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να είναι «άνθρωποι»

Πρόσφατα γίνατε γιαγιά.. Σας άλλαξε αυτό καθόλου;

Όχι. Παραμένω αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρουμε ως γένος να επιζήσουμε σε αυτό το πλανήτη.

Εκτός από την «Ευθαλία»  τι άλλο υπάρχει στα σχέδια σας;

Έχουμε ξεκινήσει πρόβες με την Μιμή Ντενίση για το «Θεσσαλονίκη- Σμύρνη» που θα ανέβει το χειμώνα στον Εθνικό Κόσμο.  Με ακολουθεί ο Πόντος και σε αυτό τον ρόλο.

Εκτός από το θέατρο, αυτή τη σαιζόν σας είδαμε ξανά στην τηλεόραση στη σειρά «Έλα στη θέση σου»… Είστε από τους ηθοποιούς που έκαναν τηλεοπτικές επιτυχίες… πώς σχολιάζετε τα τελευταία χρόνια της τηλεόρασης ;

Τα πράγματα προσπαθούν να προχωρήσουν αλλά δε νομίζω ότι θα επανέλθουν στα προηγούμενα. Η τηλεόραση είναι ένα μέσο που χρειάζεται χρήματα γιατί είναι τεχνικό μέσο. Χρειάζεται τεχνικά εργαλεία. Είναι μία ομαδική εργασία και δε ξέρω κατά πόσο μπορεί να επανέλθει στα προηγούμενα. Μπορεί να ξαναγίνουν πολύ καλές δουλειές αλλά δε ξέρω πόσο σύντομα μπορεί να γίνει αυτό.

 

Διανομή

Ευθαλία:   Νικολέττα Βλαβιανού

Αφήγηση, μουσική και τραγούδι:   Ελένη Καρβέλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη                            

 Το θεατρικό αυτό βασίζεται στο βιβλίο “Φαχισέ Τσίκα”, του βραβευμένου συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη, αφορά πραγματική καταγραφή γεγονότων και αποτελεί ένα θαυμάσιο δείγμα μυθιστορηματικής βιογραφίας.

Ο Θωμάς Κοροβίνης εξαιρετικός γνώστης της Ελληνικής ιστορίας της Πόλης, μεταφέρει μέσα από τα πάθη της Ευθαλίας, τον πόνο, την κραυγή, την αμαρτία και τον έρωτα, ντυμένα με παραδοσιακή μουσική και ιδιαίτερα τραγούδια της Ελληνικής Ανατολής. Ο Πόντος, η Πόλη και η Σμύρνη, είναι “κεντημένα”, πάνω στο κορμί της.

Διάρκεια παράστασης: 70’ χωρίς διάλειμμα

Παραστάσεις: Σάββατο 1/6/19 & Κυριακή 2/6/19  στις 9:15 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 10 ευρώ μειωμένο. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει στο θέατρο Επίκεντρο+ (καθημερινές, ώρες 12:00-14:00 & 20:00-22:00) και στο Viva.gr

Πληροφορίες – κρατήσεις:

Θέατρο Επίκεντρο+ (Νόρμαν 16 & Αγ. Διονυσίου), τηλ. 2610 46 10 50

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture