Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

"Mέι παραιτήσου" - Κινδυνεύει λόγω Brexit την ημέρα των ευρωεκλογών

"Mέι παραιτήσου" - Κινδυνεύει ...

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός δέχεται ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δέχεται ισχυρές πιέσεις να ορίσει μια ημερομηνία για την αποχώρησή της μετά την αποτυχία της τελικής προσπάθειάς της να ψηφιστεί η συμφωνία της για το Brexit, επισκιάζοντας έτσι τις ευρωεκλογές που αναμένεται ότι θα αναδείξουν ένα Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο εξακολουθεί να είναι διχασμένο εξαιτίας των διαιρέσεων στο θέμα του διαζυγίου του από την ΕΕ.

Με το αδιέξοδο στο Λονδίνο, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπη μ' ένα φάσμα επιλογών που περιλαμβάνουν μια συντεταγμένη έξοδο με συμφωνία, έξοδο χωρίς συμφωνία, εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Η Μέι, η οποία έγινε πρωθυπουργός στη διάρκεια της αναταραχής που ακολούθησε το δημοψήφισμα του 2016 για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, έχει επανειλημμένα αποτύχει να κερδίσει την έγκριση του κοινοβουλίου για τη συμφωνία διαζυγίου που προτείνει ως τρόπο για να επουλωθούν οι διαιρέσεις στη χώρα εξαιτίας του Brexit.

Όμως η τελευταία προσπάθειά της, κατά την οποία προσέφερε την πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, καθώς και στενότερες εμπορικές διευθετήσεις με την ΕΕ, προκάλεσε την εξέγερση μερικών υπουργών που υποστηρίζουν το Brexit. Η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Βουλή των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσομ παραιτήθηκε και το BBC μετέδωσε πως μπορεί και άλλοι υπουργοί να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

«Δεν πιστεύω πλέον πως η προσέγγισή μας θα τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της η Λίντσομ, η οποία ήταν κάποτε εσωκομματική αντίπαλος της Μέι για την πρωθυπουργία.

Η Μέι, η οποία έχει επιδείξει πείσμα στη διάρκεια της πρωθυπουργίας της που είναι μια από τις πιο πολυτάραχες της πρόσφατης βρετανικής ιστορίας, υποσχέθηκε να παραιτηθεί αν οι βουλευτές εγκρίνουν τη συμφωνία της για το Brexit, όμως βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση να ορίσει μια ημερομηνία.

Η ισοτιμία της στερλίνας βρίσκεται σήμερα στο 1,26 δολάριο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε στο 0,991%, που είναι η χαμηλότερη απόδοση από τις 29 Μαρτίου, την ημέρα που η Βρετανία επρόκειτο να αποχωρήσει από την ΕΕ.

 

Η κρίση του Brexit

Σχεδόν τρία χρόνια αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ με 52% έναντι 48%, παραμένει ασαφές πώς, πότε ή ακόμη και αν η χώρα θα εγκαταλείψει πράγματι την ευρωπαϊκή λέσχη στην οποία εντάχθηκε το 1973. Η τρέχουσα προθεσμία για να αποχωρήσει είναι η 31η Οκτωβρίου.

Όταν φύγει η Μέι, το Συντηρητικό Κόμμα της θα εκλέξει έναν ηγέτη, ο οποίος είναι πιθανό να θελήσει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία που συνήψε η Μέι με την ΕΕ τον Νοέμβριο, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας αντιπαράθεσης με την Ένωση.

Το φαβορί των γραφείων στοιχημάτων για τη διαδοχή της Μέι είναι ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ενσάρκωσε την επίσημη εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και έχει δηλώσει πως θέλει μια πιο αποφασιστική αποχώρηση από την Ένωση.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan αύξησε τις πιθανότητες που δίνει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία από 15% σε 25%, λέγοντας πως η βασική υπόθεσή της είναι πως ο Τζόνσον θα γίνει πρωθυπουργός, θα ακολουθήσουν βουλευτικές εκλογές και στη συνέχεια άλλη μια καθυστέρηση του Brexit.

Ο πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, η οποία μπορεί να αναδείξει ή να ρίξει πρωθυπουργούς, δήλωσε σε βουλευτές πως η Μέι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σήμερα προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές και αύριο, Παρασκευή, θα συναντηθεί με την Επιτροπή 1922 για να συζητήσει την ηγεσία της.

Η εφημερίδα The Times ανέφερε πως η Μέι θα ορίσει αύριο, Παρασκευή, την ημερομηνία της αποχώρησής της. Η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός κατά το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να εκλεγεί ο διάδοχός της στο πλαίσιο μιας διαδικασίας δύο σταδίων, διευκρίνισε η εφημερίδα.

Η καθυστέρηση του Brexit σημαίνει πως οι ψηφοφόροι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίζουν σήμερα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ σχεδόν το μοναδικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν το διαζύγιο από την ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν ανοίξουν οι κάλπες, το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ αναμένεται να έρθει πρώτο και οι Συντηρητικοί της Μέι να πάνε πολύ άσχημα.

Τα αποτελέσματα αναμένονται μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής.

 

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις