Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η Κοινο_Τοπία πρόβαλε την ταινία «Όταν οι πελαργοί ξανάρθουν» του Σπ. Μαυραγάνη- ΦΩΤΟ

Η Κοινο_Τοπία πρόβαλε την ταινία «Όταν ο...

 Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση

Την ταινία του Σπύρου Μαυραγάνη "Όταν οι πελαργοί ξανάρθουν" πρόβαλε η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 στον πολυχώρο της.

Μετά την προβολή που ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους ακολούθησε συζήτηση πάνω στη θεματική της ταινίας με τον πρωταγωνιστή Αντώνη Μπαρμπετάκη, τον κριτικό κινηματογράφου Κώστα Νταλιάνη και την ηθοποιό και εμψυχώτρια Αλέκα Ράπτη.

Η δράση αυτή είχε ως σκοπό τη γνωριμία ενός νέου δημιουργού με το σινεφίλ κοινό της πόλης. Τα γυρίσματα της ταινίας έχουν γίνει στην Πάτρα όπου βλέπουμε και σε σκηνές την περιοχή της Παντάνασσας, την Ακτή Δυμαίων, τα σοκάκια της παλιάς πόλης, το Ρίο, την οδό Κανακάρη, τα σκαλιά της Αγίου Ανδρέου, το δασύλλιο και το κάστρο.

Στην προσέγγισή της η Αλέκα Ράπτη ανέφερε: Η ταινία παραθέτει με έναν ευρηματικό τρόπο πως οι γενιές βλέπουν το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης και πως αντιμετωπίζουν την ίδια τη ζωή. Στην ενδιαφέρουσα ταινία εξελίσσονται παράλληλα δύο ιστορίες από τη μια ο γέρος καθώς πλησιάζει το τέλος του αρχίζει να τρελαίνεται νομίζοντας ότι θα τον πάρουν οι πελαργοί και από την άλλη ο εγγονός, ο οποίος καθώς ενηλικιώνεται ανακαλύπτει τις χαρές και τις λύπες, αμφισβη- τεί, αναζητά αλήθειες, αναρωτιέται. Οι πελαργοί αντιμετωπίζονται στο σενάριο της ταινίας ως σύμβολο θανάτου και όχι προάγγελο ζωής όπως συνήθως και ο ήρωας αντιμέτωπος με την έννοια του χρόνου, λίγο πριν το τέλος του βιώνει τη μοναξιά του, εγκαταλελειμμένος από τον οικογενειακό περίγυρό του δείχνοντας έτσι το χάσμα των σχέσεων μέσα στο σημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ο Κώστας Νταλιάνης είδε πολύ θετικά στοιχεία στην πρώτη αυτή οπτική ματιά του σκηνοθέτη αλλά και του σεναριογράφου. Ανέφερε τις επιρροές από Ινγκμαρ Μπέργκμαν, Θόδωρο Αγγελόπουλο, Αλμπέρ Καμύ και Γκαμπριέλ Γκαρθία Μαρκές και έκανε μνεία για τη μουσική.

Ο Αντώνης Μπαρμπετάκης εκπαιδευτικός και ηθοποιός μίλησε για την πρώτη του συμμετοχή σε ταινία μετά από την πολύ μεγάλη θεατρική αντίστοιχη, για τα συναισθήματα που έζησε, για την όλη του συνεργασία με την καινούργια γενιά και την ελπίδα για κάτι καλύτερο που αυτή αντιπροσωπεύει ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει τις δυσκολίες του εγχειρήματος λόγω έλλειψης πόρων.

Ο Σπύρος Μαυραγάνης γεννήθηκε το 1999 στο Μαρούσι Αττικής. Πέρασε τα παιδικά κι εφηβικά του χρόνια στην Αθήνα, φοιτώντας σε ιδιωτικά σχολεία (πρώτα στα Εκπαιδευτήρια Δούκα και αργότερα στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, το οποίο τελείωσε με τον τίτλο του καλύτερου μαθητή – “valedictorian”). Το 2017 έγινε δεκτός με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου. Με τον κινηματογράφο ασχολείται ερασιτεχνικά από το 2011.

Σκηνοθεσία-Μοντάζ: Σπύρος Μαυραγάνης, Σενάριο: Χάρης Καλαϊτζίδης, Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Μπαρμπετάκης, Σάκης Κλήρης, Κωνσταντίνος Τομαράς, οι φοιτητές του ΔΗΠΕΘΕ Μιχάλης Κατσούδας, Λένα Νάτση καθώς και οι Νίκος Καβαρατζής, Μαρικώνστα Καρυτινού και Πάνος Τσούκαλης, Διεύθυνση φωτογραφίας: Ανδρέας Δρυμιώτης, Οπερατέρ: Τάσος Μπέλεσης, Πρωτότυπη μουσική: Αλέξανδρος Σαλούστρος, Διάρκεια: 73’

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture