Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Υπάρχουν προτάσεις και λύσεις για το πρόβλημα με τους Ρομά?

Υπάρχουν προτάσεις και λύσεις για το πρό...

Θεοφάνης Γιαλυψός, υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος της Κοινότητας του Κεντρικού Διαμερίσματος της Πάτρας

Όλες οι περιοχές της Πάτρας έχουν προβλήματα. Κάποιες όμως έχουν περισσότερα προβλήματα από τις άλλες, και ένα από τα πολλά προβλήματα που έχουν είναι το πρόβλημα με τους Ρομά. Εγώ γεννήθηκα και ζω στην ιστορική περιοχή των Προσφυγικών. Ενώ παλιότερα αυτή η περιοχή ήταν φτιαγμένη και προσεγμένη από τους δημάρχους, σήμερα, αυτή η περιοχή έχει απαξιωθεί πάρα πολύ. Έχει εγκαταλειφθεί στην μοίρα της.

Ο σημερινός δήμαρχος, αυτή την περιοχή, με την πολιτική του την έχει απαξιώσει. Στην περιοχή αυτή, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους, ζουν εδώ και κάποια χρόνια Ρομά. Οι οποίοι Ρομά, δεν έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία, προξενούν καταστροφές, κλέβουν, κάνουν εμπόριο ναρκωτικών, χτυπάνε πολίτες σε αυτές τις περιοχές και πάρα πολλά άλλα.

Όσοι ζουν σε αυτή την περιοχή αλλά και σε περιοχές της Πάτρα που ζουν Ρομά, ξέρουν τι γίνεται. Από το 2010 μέχρι σήμερα, η κατάσταση αυτή έχει ξεφύγει εντελώς. Έτσι, μια πρωτοβουλία πολιτών, συγκροτήθηκε, μάζεψαν 650 υπογραφές από την περιοχή των Προσφυγικών, δημιούργησαν μη-ρατσιστικές προτάσεις για το πώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα και πώς οι Ρομά θα ενσωματωθούν στην κοινωνία. Διότι αυτές οι μη-ρατσιστικές προτάσεις εκεί στοχεύουν.

Στο πώς οι Ρομά θα ενσωματωθούν στην κοινωνία. Κάποιοι από αυτούς τους πολίτες το 2012, κατέθεσαν αυτές τις προτάσεις στο τότε πρόεδρο του Παμμικρασιατικού Συλλόγου που ήταν ο σημερινός δήμαρχος Πατρέων και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος ο κύριος Πελετίδης και το 2015 στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αλλά  εκ νέου και  στον δήμαρχο τον κύριο Πελετίδη και πήραν αριθμό πρωτοκόλλου και ενώ πήραν δέσμευση ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί σε δημοτικό συμβούλιο, εντούτοις, δεν έχει γίνει ακόμα ούτε δημοτικό συμβούλιο, ούτε συζητήθηκε αυτό το θέμα. Πριν κάποια χρόνια, σε εκδηλώσεις του Παμμικρασιατικού συλλόγου στην περιοχή των Προσφυγικών που ήταν παρών και ο τωρινός απερχόμενος δήμαρχος Πατρέων και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος ο κύριος Πελετίδης, έγιναν σοβαρά επεισόδια με κλεψιές, καταστροφές, ξυλοδαρμούς και τραυματισμούς πολιτών στα οποία επεισόδια, ήταν υπαίτιοι Ρομά.

Οι κάτοικοι τότε, μαζεύτηκαν γύρω από τον Πελετίδη και ζητούσαν λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Όμως ο κύριος Πελετίδης, αντί να δεσμευθεί σε λύσεις γιαυτό το πρόβλημα, έλεγε διάφορες δικαιολογίες, όπως δεν μπορώ να κάνω τίποτα γιατί θα με πούνε ρατσιστή, ότι οι Ρομά έχουν καταλάβει ότι τους φοβόμαστε και γιαυτό τα κάνουν αυτά, ενώ όταν εντάθηκαν οι διαμαρτυρίες προς το πρόσωπο του κυρίου Πελετίδη, ο κύριος Πελετίδης φώναξε σε αυτούς που διαμαρτύρονταν: Να μάθετε να ζείτε με αυτούς.

Δηλαδή, να μάθουμε να ζούμε με τα ναρκωτικά, εμπόριο και χρήση, με τις κλεψιές μαγαζιών και σπιτιών, με την πορνεία και τον βιασμό, τον φόβο, με το αισχρό λεξιλόγιό τους που κοκκινίζεις όταν το ακούς, η τους τσακωμούς μεταξύ τους κάποιες φορές και με όπλα, μα πάνω από όλα, χωρίς να ενσωματωθούν στην κοινωνία.

Όμως, υπάρχουν προτάσεις και λύσεις γιαυτό το θέμα. Υπάρχουν προτάσεις και λύσεις και υπογραφές κατοίκων που ζητάνε να λυθεί αυτό το θέμα και οι οποίοι έχουν καταθέσει και προτάσεις και λύσεις γιαυτό το θέμα, που ενώ είναι εν γνώσει του κυρίου Πελετίδη εδώ και πόσα χρόνια, αυτός συνεχίζει να αδιαφορεί παντελώς γι αυτές τις περιοχές και να τις απαξιώνει ακόμα περισσότερο.

Μερικές από τις προτάσεις και λύσεις γιαυτό το θέμα, οι οποίες μπορούν να γίνουν παράδειγμα ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα όχι μόνο εδώ στην περιοχή, αλλά και στις άλλες περιοχές της Πάτρας που υπάρχουν Ρομά, είναι οι εξής:

1)Απογραφή και καταγραφή όλων των οικογενειών Ρομά, που διαμένουν στις περιοχές αυτές, (πόσοι κατοικούν σε αγορασμένα σπίτια ή ζουν με ενοίκιο, αν είναι Έλληνες Ρομά ή Ρομά άλλης εθνικότητας πχ Βούλγαροι ή Ρουμάνοι ή Αλβανοί κτλ, πόσα μέλη έχει η κάθε οικογένεια στο σπίτι που κατοικούν , αν πληρώνουν ρεύμα και νερό, αν κάνουν δήλωση στην εφορία, αν δηλώνουν τα ενοίκια και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ο οποίος τους έχει νοικιάσει το σπίτι κτλ)

2)Αν στα σπίτια που διαμένουν τηρούνται οι όροι υγιεινής μέσα και έξω στο περιβάλλον.

3)Τα παιδιά τους να πηγαίνουν σχολείο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. Αν πιαστούν να μην στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο να τους κόβεται το επίδομα που παίρνουν και αν δάσκαλοι ή διευθυντές δεν δέχονται τα παιδιά αυτά ή πιαστούν να δίνουν χαρτιά στους Ρομά οτι τα παιδιά τους πάνε σχολείο ενώ δεν πάνε να υπάρχουν κυρώσεις σε αυτούς.

4)Σε καθημερινή βάση, αιφνίδιοι και τακτικοί αστυνομικοί έλεγχοι στην περιοχή των Προσφυγικών.

5)Σε καθημερινή βάση, αιφνίδιοι και τακτικοί αστυνομικοί έλεγχοι στα άτομα που κινούνται στην περιοχή.

6)Σε καθημερινή βάση, αιφνίδιοι και τακτικοί αστυνομικοί έλεγχοι στα αυτοκίνητα που κινούνται στην περιοχή για ναρκωτικά, όπλα, δίπλωμα, ασφάλεια, ΚΤΕΟ κτλ.

7)Καθαρισμός και απολύμανση της περιοχής και της πλατείας Ελευθερίας που υπάρχει στην περιοχή των προσφυγικών.

8)Καταγραφή για το πόσοι Ρομά μένουν πραγματικά στην περιοχή, διότι κυκλοφορούν εκατοντάδες καθημερινά οι οποίοι συνεργάζονται με τους μόνιμους Ρομά που μένουν στην περιοχή για τις διάφορες παρανομίες τους.

9)Δημιουργία εγκατάστασης με προπαρασκευασμένα σπίτια έξω από την πόλη, δρόμους, εκκλησία, σχολείο, φως ΔΕΗ, νερό, κέντρο υγείας και ότι χρειάζεται μια ανθρώπινη λειτουργία για του ανθρώπους, όπως έχει γίνει στην Κόρινθο, στην Ξάνθη, στην Περαία και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και μεταφορά των Ρομά εκεί για να διαμένουν εκεί.

10) Ανάπλαση της περιοχής των Προσφυγικών και αξιοποίηση των συνοικισμών που απαρτίζουν τα Προσφυγικά, με δημιουργία εργατικών κατοικιών, να πάρουν οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα που είναι πάρα πολλά, εκατοντάδες, να δοθούν σε δικαιούχους εργαομένους.

11)Συνεργασία όλων των κρατικών υπηρεσιών, δήμος, αστυνομία, εισαγγελέας, περιφέρεια, πολιτεία κτλ για λύση πάνω σε αυτό το μεγάλο θέμα.

Τα Προσφυγικά, είναι το κέντρο της Πάτρας, από το Ρίο μέχρι τα Βραχνέϊκα, έχει νοσοκομεία, αθλητικά γήπεδα, που ασχολείται πολύς λαός. Φανταστείτε λοιπόν, τα Προσφυγικά, να γίνουν το Ζεφύρι της Πάτρας και για να μπει αστυνομία να ελέγξει για οποιαδήποτε παραβατικότητα, να χρειάζεται δεκάδες ένοπλους και με ασπίδες αστυνομικούς. Επίσης κάτι που δεν ξέρετε είναι ότι στα νοσοκομεία της Πάτρας, γίνονται τακτικά επεισόδια με πρωταγωνιστές Ρομά, οι οποίοι έχουν ξυλοκοπήσει γιατρούς και νοσηλευτές.

Δεν είμαστε ρατσιστές. Είμαστε δημοκράτες, οι οποίοι δεν μπορούμε να βλέπουμε αυτή την ιστορική περιοχή να απαξιώνετε και να ρημάζει. Πρέπει να μπει ένα τέλος, σε αυτή την απαξίωση και σε αυτό το ρήμαγμα. Έχουμε προτάσεις και λύσεις γιαυτό το θέμα που είναι μη-ρατσιστικές. Και καλούμε όλους τους αρμόδιους να τις συζητήσουμε.

Κατεβαίνω υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα ή αλλιώς, υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος της κοινότητας του κεντρικού Τομέα της Πάτρας, με την Ώρα Πατρών και τον υποψήφιο δήμαρχο Πατρέων Γιώργο Ρώρο, ο οποίος είναι ο μοναδικός υποψήφιος που δεσμεύθηκε να λυθεί αυτό το πρόβλημα, όχι μόνο στα Προσφυγικά, αλλά και σε όσες περιοχές της Πάτρας έχουν το ίδιο πρόβλημα.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις