Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η Έξυπνη Πόλη ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας

Η Έξυπνη Πόλη ως μοχλός οικονομικής ανάπ...

του Γιώργου Αποστολόπουλου, υπ. δημοτικού συμβούλου με το "σπιράλ"

Έξυπνες είναι οι πόλεις που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να επιτύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους. Ο όρος έξυπνη πόλη αναφέρεται σε σύνθετα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμο-ποιούν πολυτροπικά δεδομένα ώστε να επιτευχθεί μία ολοκληρωμένη διαχείριση και διαλειτουργικό-τητα της πόλης.

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, οι παραδοσιακές λύσεις που μέχρι πρόσφατα έφερναν αποτελέ-σματα δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την διατήρηση του επιπέδου της ποιότητας ζωής. Για αυτό απαιτείται καινοτομία και εφαρμογές έξυπνων λύσεων.

Η Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική βασίζεται στην ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση της ψηφιακής τε-χνολογίας και την επίδραση που αυτή επιφέρει στην ανάπτυξη. Τα δίκτυα νέας γενιάς δεν θα αποτελέ-σουν απλά μία νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας, αλλά ένα σύνολο νέων ευρυζωνικών τεχνολογιών που θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές τόσο στο επιχειρείν όσο και στον τρόπο διαβίωσης.

Η Πάτρα είναι προετοιμασμένη να υποδεχθεί τη νέα αυτή τεχνολογία; Η απάντηση είναι σαφώς όχι. Υπάρχει έλλειψη τόσο σε τεχνικά έργα υποδομής (ασύρματα μητροπολιτικά και τοπικά δίκτυα, οπτικές ίνες, ευρυζωνικότητα, κλπ.) όσο και σε πρωτοβουλίες.

Στην έκθεση Mapping Smart Cities in the EU της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2016, η Ελλάδα καταλαμ-βάνει μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη σχετικά με την υποστήριξη συστημάτων έξυπνων πό-λεων, ενώ τα έργα και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο των έξυπνων πόλεων (με πληθυσμό > 100.000) αφορούν μόνο τους δήμους Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου Κρήτης.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, νέοι Άνθρωποι/Επιστήμονες με ταλέντα και δεξιότητες αξιοποι-ούν τις νέες τεχνολογίες και μετατρέπουν τις ιδέες τους σε εμπορεύσιμη υπηρεσία ή προϊόν μέσω του αντίστοιχου Business Plan και ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση. Η Πάτρα για να υποστηρίξει την νέα αυτή τάση επιχειρηματικότητας, θα πρέπει να συνδυάζει την τεχνολογική καινοτομία με την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών που θα αναβαθμίζουν ουσιαστικά τη σχέση Δήμου-Δημότη-Επιχειρήσεων, προ-σφέροντας ταυτόχρονα το πλεονέκτημα του αισθητά μειωμένου λειτουργικού κόστους.

Συνεπώς, το μείζον διακύβευμα των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών δεν είναι απλά η αλλαγή της Δημοτικής Αρχής. Είναι η διασφάλιση, ότι η επόμενη Δημοτική Αρχή δεν πρέπει να αρκεστεί μόνο σε διαχειριστικό έργο, αλλά στην εφαρμογή πολιτικών ικανών που θα καταστήσουν την Πάτρα ανταγωνι-στική, επιχειρηματικά φιλική στις προκλήσεις της νέας εποχής και στο εγγύς μέλλον να αποτελέσει ένα πρότυπο κέντρο ανάπτυξης καινοτομικών προϊόντων επικοινωνίας, εφαρμογών και υπηρεσιών.

Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή τα επόμενα χρόνια είναι:

Ενίσχυση του Μητροπολιτικού Ρόλου της Πάτρας και της λειτουργίας του Δήμου, σύναψη Διαδη-μοτικών Συνεργασιών και Εταιρικών Διεθνών Σχέσεων.

2. Δημιουργία νέων υποδομών, ιεραρχημένες σύμφωνα με τη σπουδαιότητά τους, ώστε να υπάρχει αξιόλογο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

3. Ορθολογική οικονομική διαχείριση, εφαρμόζοντας κανόνες Νομιμότητας, Αξιοκρατίας και Απόλυ-της Διαφάνειας.

4. Εξασφάλιση της κοινωνικής αξιοπρέπειας, της ισότητας και της παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους τους δημότες.

5. Στήριξη των κοινωνικά αδύναμων δημοτών, με τη διεύρυνση δικτύου κοινωνικής φροντίδας.

6. Βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την ορθολογική χρήση.

7. Ευρεία χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για την εξοικονόμηση των ενεργειακών ανα-γκών του δήμου.

8. Ενίσχυση και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.

9. Ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης.

10. Ενίσχυση της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της πόλης.

Η Πάτρα είναι έτοιμη να προχωρήσει, να αλλάξει σελίδα και να μετατραπεί σε μία σύγχρονη Ευρωπαϊ-κή μεγαλούπολη;

Tην απάντηση στο ερώτημα θα κληθούν να δώσουν οι δημότες στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές ε-κλογές της 26ης Μαΐου.

 

 

Γεώργιος Αποστολόπουλος

Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το «Σπιράλ»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις