Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Η Πάτρα απέκτησε μία νέα Σάλα Πολιτισμού, ένα καλαίσθητο εγχείρημα της Αμαλίας Κουσαδιανού-Διδάχου

Η Πάτρα απέκτησε μία νέα Σάλα Πολιτισμού...

Βρίσκεται στην οδό Βύρωνος 13 και ξεκίνησε να λειτουργεί πριν λίγο καιρό

Μία νέα, καλαίσθητη αίθουσα, η Διδάχειος Σάλα Πολιτισμού έχει ξεκινήσει να λειτουργεί και να φιλοξενεί επιλεγμένες εκδηλώσεις στην πόλη της Πάτρας. Η αίθουσα βρίσκεται στην οδό Βύρωνος (Τεμπονέρα) 13 κοντά στα Ψηλαλώνια και αποτελεί δημιούργημα της Πατρινής πτυχιούχου Φιλοσοφίας και τακτικής αρθρογράφου της εφημερίδας «Η Γνώμη», Αμαλίας Γ. Κουσαδιανού – Διδάχου.

Πρόκειται για ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο, μία νέα κυψέλη πολιτισμού που άνοιξε τις πύλες του στις 27 Φεβρουαρίου 2019 με πρώτη ομιλήτρια την συμπολίτισσα καθηγήτρια Φιλολογίας Αναστασία Γώγου, η οποία ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον θέμα: "Η διαχρονικότητα της Ελληνικής Γλώσσας".  Παρόντες στην εκδήλωση ήσαν πολλοί συμπολίτες, ανάμεσα τους και ο πρώην αντιδήμαρχος πολιτισμού Αλέξης Σκαρμέας.

Όπως η ίδια η κυρία Κουσαδιανού – Διδάχου είπε στο thebest.gr, στόχος του όλου εγχειρήματος ήταν να «ζωντανέψει» το χώρο και μέσα από επιλεγμένες και φροντισμένες εκδηλώσεις να κρατηθεί ζωντανή στο πέρασμα του χρόνου η μνήμη του σπιτιού αυτού και των προγόνων της, της οικογένειας της, φωτογραφίες και πορτρέτα των οποίων υπάρχουν στην αίθουσα. Η σάλα χωράει πάνω από 70 καθήμενα άτομα με δυνατότητα και μερικών ακόμα.

Η επόμενη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου 2019 με ομιλητή τον γνωστό νευρολόγο – ψυχίατρο Παναγιώτη Συκιώτη ενώ όπως μας είπε η κυρία Κουσαδιανού, η επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί στη Διδάχειο Σάλα Πολιτισμού θα είναι η ομιλία της καθηγήτριας φιλολόγου Βίβιαν Φαρμάκη – Κωνσταντοπούλου, η οποία θα αναφερθεί στον αείμνηστο Πατρινό πολιτικό και Πρωθυπουργό Ανδρέα Μιχαλακόπουλο, το μπρούτζινο άγαλμα του οποίου δεσπόζει στο κάτω μέρος της πλ. Όλγας. Η εκδήλωση αυτή προγραμματίζεται για τις 29 Μαΐου.

Ακόμα στην Διδάχειο Σάλα Πολιτισμού αναμένεται να γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου «Οι Αλεξανδρινές, η ζωή στη Νειλοχώρα» της Δέσποινας Χατζή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και εκτυλίσσεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον περασμένο αιώνα. Όπως διαβάσαμε, μέσα από μια μυθιστορηματική αναδρομή σε δύο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους σκιαγραφείται η ζωή των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου και την εμβληματική Αλεξάνδρεια. Την πόλη της Μπελ Επόκ, των αντιθέσεων, των εστέτ, των μποέμ, των εμπόρων, των διανοούμενων, της φτώχειας και των χαμαιτυπείων. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα έχει ήδη κάνει αίσθηση ενώ είναι και πολυσέλιδο φτάνοντας τις 600 και πλέον σελίδες. Η εκδήλωση παρουσίασης του προγραμματίζεται σε συνεργασία με την Γωνιά του Βιβλίου της οικογένειας Παπαχρίστου για την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019.

Τέλος η κυρία Κουσαδιανού υπογράμμισε τη χαρά και συγκίνηση της για την ανταπόκριση του κόσμου έως τώρα που έχει αγκαλιάσει και επισκεφθεί την αίθουσα ενώ πολλοί την έχουν συγχαρεί για την εξαίρετη και γεμάτη ευαισθησία και σεβασμό πρωτοβουλία της να προσφέρει στην πόλη έναν νέο χώρο, τιμώντας έτει με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη των προγόνων της, μιας εγγράμματης και σπουδαίας οικογένειας του Πύργου.

«Ώρες ατελείωτες σκεφτόμουν πώς πρέπει να διοχετεύσω το ψυχικό άλγος μου για την οδυνηρή απώλεια της μητέρας μου, Αναστασίας Διδάχου σε κάτι που να με παρηγορεί, όμως ταυτόχρονα και σε κάτι δημιουργικό που να με αντιπροσωπεύει και να με αγγίζει βαθιά. Το αποτέλεσμα εκείνων των σκέψεων είναι αυτός ο χώρος. Μια μικρή έστω πνευματική κυψέλη στην Πάτρα μας, όπου οι μέλισσες –δηλαδή όλοι μας– μέσα από τη συλλογή και επεξεργασία της γνώσης να συμβάλουμε, ώστε να παραμένει η Ελλάδα μας στο υψηλότερο σημείο της παγκόσμιας διανόησης. Εκεί που της πρέπει!

Ονόμασα αυτόν τον χώρο “Διδάχειο Σάλα Πολιτισμού”, για να αποδώσω την οφειλόμενη από μένα τιμή στους προγόνους μου, αφού είμαι η τελευταία που φέρει και το επώνυμο Διδάχου. Μια επιφανής οικογένεια του Πύργου, της ιδιαίτερης πατρίδος μου, πρόγονοι από την πλευρά της μητέρας μου, όλοι τους εγγράμματοι και με σημαντική προσφορά στον τόπο τους», είχε αναφέρει η κυρία Κουσαδιανού-Διδάχου στην εισαγωγική της ομιλία, στην πρώτη εκδήλωση που εγκαινίασε τη λειτουργία του χώρου.

Κείμενο: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture