Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το εργοστάσιο του Μάμου που διαμόρφωσε τη βόρεια πλευρά της Πάτρας και έμαθε την πόλη να πίνει μπύρα!

Το εργοστάσιο του Μάμου που διαμόρφωσε τ...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Δείτε ΦΩΤΟ

Η οικογένεια Mάμου είναι γνωστή οικογένεια βιομηχάνων από τέλη του 19ου έως και το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα περίπου με καταγωγή την Ζάκυνθο και επιχειρηματικές δραστηριότητες κυρίως στην Αθήνα και Πάτρα, όπου είχαν σπουδαία επιχείρηση παραγωγής μπύρας.

Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε σε έκταση 7.500 τετρ. μέτρων, σε εξοχική περιοχή με πολλά νερά και μάλιστα δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή για την ευκολότερη διανομή των προϊόντων.

Προφανώς και χωρίς περαιτέρω επεξήγηση η συγκεκριμένη Ζυθοποιία, συνέβαλε όσο καμία άλλη στην διαμόρφωση του πιο μεγάλου κομματιού της Βόρειας Πάτρας.

Τα κτίρια της εταιρείας, βοηθητικά κτίρια, η μαρίνα, η σιδηροδρομική γραμμή και τόσα άλλα, άλλαξαν όσο κανένα άλλο τη μοίρα της περιοχής!

Το εργοστάσιο θεμελιώθηκε στις 13 Ιουλίου 1908 και τα εγκαίνια έγιναν τον Νοέμβριο του 1909, μάλιστα κατά τη θεμελίωση αναφέρεται ότι βρέθηκε μετάλλιο που απεικόνιζε τον Χριστό Σωτήρα που θεωρήθηκε καλός οιωνός για την επιτυχία του εργοστασίου.

Τα εγκαίνια του εργοστασίου, όπως και το γεγονός της παραγωγής των πρώτων βαρελιών και φιαλών μπύρας, εορτάσθηκε τον Νοέμβριο του 1909 εις τριπλούν:

Στις 7 Νοεμβρίου 1909 με μεγάλη επισημότητα στον χώρο έξω από το εργοστάσιο στην Αγυιά και στη συνέχεια στην όμορφη μπυραρία των αδελφών Μαράτου στην Πάτρα. Την επομένη, 8 Νοεμβρίου 1909, στην Αθήνα στο ζυθοπωλείο «ΗΒΗ» του πασίγνωστου και φημισμένου ζυθοπώλου Νικολάου Γιακουμάκη στην πλατεία Ομονοίας.

Το εργοστάσιο σε πλήρη λειτουργία

Το εργοστάσιο σε πλήρη λειτουργία

Το εργοστάσιο σε πλήρη λειτουργία

Το 1929, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τα επιτόκια δανεισμού είχαν φτάσει σε απαγορευτικά για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων επίπεδα. Ο Πέτρος Μάμος προκειμένου να μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό στον  οποίο είχε προβεί το 1925 για τη χρηματοδότηση επενδύσεων με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του ζυθεργοστασίου αποφάσισε να μετατρέψει την επιχείρηση από Προσωπική Εταιρεία σε Ανώνυμο Εταιρεία με την είσοδο νέων μετόχων - επενδυτών σ’ αυτήν. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλοί ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν ως μέτοχοι στη νέα εταιρεία προτίμησε να συμμετάσχουν ως μέτοχοι στην εταιρεία αφενός η ΑΕΚ Φίξ της οποίας, μετά τον θάνατο του θείου του Καρόλου Ιωαν. Φιξ το 1922, ηγούντο τα πρωτεξαδέλφια του Ιωάννης (1893-1943) και Αντώνης (1898-1962) Φιξ και αφετέρου ο Ιωάννης Κ. Φιξ ατομικώς.

Η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή ζύθου τον Οκτώβριο του 1976.

Επί δεκαετίες το εργοστάσιο πρόσφερε τη δυνατότητα στους Πατρινούς και στους Ελληνες, να απολαύσουν μία καθαρώς ελληνικής δημιουργίας μπύρα εξαιρετικής ποιότητος. Τη δυνατότητααυτή την προσέφερε στον Μάμο, η συνεργασία με τον Αλβέρτο Αμβουργερ συνιδρυτή - συνιδιοκτήτη του φημισμένου σταφιδεξαγωγικού Οίκου Αμβουργερ & Σία με αποτέλεσμα το 1908 την ίδρυση της «Εργοστάσιον Ζυθοποιίας και Παγοποιίας Πέτρου Μάμου και Σας», εταιρεία που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πυλώνα βιομηχανικής ανάπτυξης στην πόλη των Πατρών, εξαιρετικά επωφελής / κερδοφόρα τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία.

Από τα εγκαίνια το 1909. Το φουγάρο στέκει ακόμα όρθιο...

Από τα εγκαίνια το 1909. Το φουγάρο στέκ...

Από τα εγκαίνια το 1909. Το φουγάρο στέκει ακόμα όρθιο...

Το 1920 μέσω συνεχών επενδύσεων σε βιομηχανοστάσια και τεχνολογικό εξοπλισμό η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου έφτασε τις 2.000.000 οκάδες ζύθου.

Φόρτωση βαρελιών το 1920

Φόρτωση βαρελιών το 1920

Φόρτωση βαρελιών το 1920

Απομεινάρια της εγκατάστασης στέκουν ακόμα στην περιοχή, πίσω από το παλιό εργοστάσιο της ΜΙΣΚΟ (νυν Σ/Μ Λιντλ).

η περιοχή σήμερα - αεροφωτογραφία

η περιοχή σήμερα  - αεροφωτογραφία

η περιοχή σήμερα - αεροφωτογραφία

Οι εκτάσεις από την οδό Διαγόρα μέχρι και την οδό Λευκωσίας και έως τη θάλασσα ανήκαν στην οικογένεια Κρεμμύδη από την οποία εξαγοράστηκαν σταδιακά από τον Αριστομένη Παπανικολόπουλο ιδιοκτήτη της εταιρείας 5Ε (Ελληνική Εμπορική Εταιρεία Εισαγωγών Εξαγωγών Εμπορίου ΑΕ). Από ην δεκαετία του ‘80 άρχισε η ανέγερση πολυκατοικιών στη συγκεκριμένη έκταση.

Η περιοχή του Μάμου σε αεροφωτογραφία το 1973

Η περιοχή του Μάμου σε αεροφωτογραφία το 1973

Η περιοχή του Μάμου σε αεροφωτογραφία το 1973

Ο ιδρυτής της εταιρείας Πέτρος Μάμος, υπήρξε ο πρώτος Ελληνας διπλωματούχος ζυθοποιός (απόφοιτος της Ζυθοποιητικής Ακαδημίας του Μονάχου).

Για την απόκτηση πέραν της θεωρητικής γνώσης και πρακτικής εμπειρίας εργάστηκε σε διάφορα βυνοποιία και ζυθοποιία, τόσο πριν την έναρξη των σπουδών του, όσο και μετά την ολοκλήρωσή τους. Την περίοδο 16-11-1898 / 15-10-1900 εργάστηκε στο ζυθοποιείο του Μοναστηριού των Βενεδικτίνων στο Αντεχς (περίχωρο του Μονάχου) Bier - Brauerei des Benedictiner Klosters Andechs, το οποίο ήταν φημισμένο για τους διάφορους τύπους μπύρας που παρασκεύαζε και από 09.04.1901-30.06.1901 στην Loewenbrauerei - Luis Sinner A.G. στο Freiburg.

Τον Οκτώβριο του 1901 ανέλαβε προσωρινά τη διεύθυνση του μικρού ζυθοποιείου που είχε ιδρύσει ο πατέρας του στην Αθήνα κατά το διάστημα της απουσίας του στην Γερμανία, ενώ το 1903 βραβεύτηκε από τη διεθνή έκθεση των Αθηνών με το χρυσό μετάλλιο για την υπό τη δική του επίβλεψη και φροντίδα δημιουργία της μπύρας «Μελαχρινή Μάμος».

Ο Πέτρος Μάμος

Ο Πέτρος Μάμος

Ο Πέτρος Μάμος

Το 1905 αναχώρησε πάλι για τη Γερμανία όπου καταρχήν ανέλαβε τη διεύθυνση του εργοστασίου ζυθοποιίας των αδελφών Κέσλερ (Gebrueder Kessler) στο Bad Brueckenau της Βαυαρίας, ενώ στη συνέχεια επεδίωξε και πέτυχε να προσληφθεί, 16.09.1906, στη φημισμένη Δημοτική Ζυθοποιία του Πίλσεν / Τσεχία, Buergerliches Braeuhaus Pilsen ως Βυνοποιός.

Η τεχνογνωσία που απέκτησε εργαζόμενος σε διευθυντικές θέσεις σε σημαντικούς και φημισμένους την εποχή εκείνη εκπροσώπους - βιομηχανίες ζυθοποιίας των δύο σπουδαιότερων «Ευρωπαϊκών Σχολών Ζύθου», γερμανική και τσέχικη, του άνοιξε το δρόμο και τον βοήθησε να κάνει πραγματικότητα το όραμα και το πάθος του. Αυτό δεν ήταν άλλο από το να ιδρύσει στην πατρίδα του ένα τεχνολογικά σύγχρονο ζυθοποιείο εφάμιλλο των καλυτέρων του εξωτερικού, ώστε να προσφέρει στους συμπατριώτες του τη δυνατότητα να απολαύσουν και αυτοί μία καθαρώς ελληνικής δημιουργίας μπύρα εξαιρετικής ποιότητος.

Άποψη του ζυθοβραστηρίου το 1916.

Άποψη του ζυθοβραστηρίου το 1916.

Άποψη του ζυθοβραστηρίου το 1916.

Άποψη του εμφιαλωτηρίου το 1950.

Άποψη του εμφιαλωτηρίου το 1950.

Άποψη του εμφιαλωτηρίου το 1950.

Τη δυνατότητα αυτή τού την προσέφερε η συνεργασία με τον Αλβέρτο Αμβουργερ συνιδρυτή – συνιδιοκτήτη του φημισμένου σταφιδεξαγωγικού Οίκου Αμβουργερ & Σία με αποτέλεσμα το 1908 την ίδρυση της «Εργοστάσιον Ζυθοποιίας και Παγοποιίας Πέτρου Μάμου και Σας», εταιρεία που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πυλώνα βιομηχανικής ανάπτυξης στην πόλη των Πατρών, εξαιρετικά επωφελής / κερδοφόρα τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία.

Αναγνώριζε ότι χωρίς την ουσιαστική συμβολή των συνεργατών του, υπαλληλικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, δεν θα ήταν δυνατή η συνεχής ανοδική πορεία της επιχείρησης.

Για τον λόγο αυτό είχε καθιερώσει πρωτοποριακές σχέσεις συνεργασίας παρέχοντας στους συνεργάτες του πρόσθετες αμοιβές και κίνητρα όπως την παροχή στους προϊσταμένους των διαφόρων τμημάτων του εργοστασίου, δωρεάν χρήση κατοικίας για αυτούς και τις οικογένειές τους σε κατοικίες που είχε κατασκευάσει εντός ή πέριξ του εργοστασίου, δωρεάν κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, νερού κ.λπ.

Αποψη του εργοστασίου το 1927

Αποψη του εργοστασίου το 1927

Αποψη του εργοστασίου το 1927

Οκτώβριος 1911: Ο Πέτρος Μάμος και οι συνεργάτες του.

Οκτώβριος 1911: Ο Πέτρος Μάμος και οι συ...

Οκτώβριος 1911: Ο Πέτρος Μάμος και οι συνεργάτες του.

Άποψη των θαλάμων ζυμώσεως και σιτεύσεως το 1950.

Άποψη των θαλάμων ζυμώσεως και σιτεύσεως το 1950.

Άποψη των θαλάμων ζυμώσεως και σιτεύσεως το 1950.

Άποψη του εμφιαλωτηρίου το 1950.

Άποψη του εμφιαλωτηρίου το 1950.

Άποψη του εμφιαλωτηρίου το 1950.

Διοικώντας την επιχείρηση με διορατικότητα, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και με σεβασμό στον καταναλωτή, πέτυχε να διευρύνει συνεχώς τη διείσδυση της Μπύρας Μάμος στην αγορά με αποτέλεσμα το 1920 μέσω συνεχών επενδύσεων σε βιομηχανοστάσια και τεχνολογικό εξοπλισμό η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου να φτάσει τις 2.000.000 οκάδες ζύθου.

Ανέπτυξε εκτενή κοινωνική και συνδικαλιστική δράση. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του «Συνδέσμου των εν Πάτραις Βιομηχάνων» που ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1918 και του οποίου προήδρευσε κατά τη διετία 1922 - 1923.

 

Κάρτ - Ποστάλ Μάμος Ζυθοποιία 1915.

Κάρτ - Ποστάλ Μάμος Ζυθοποιία 1915.

Κάρτ - Ποστάλ Μάμος Ζυθοποιία 1915.

*στοιχεία και φωτογραφίες από έρευνα του Τάσσου Σταθόπουλου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις