Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Πάτρα του πολέμου μέσα από τον Τύπο της εποχής

Η Πάτρα του πολέμου μέσα από τον Τύπο της εποχής
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Μια ματιά σε δημοσιεύματα της εποχής που βρίσκονται στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Ο ιταλικός βομβαρδισμός της Πάτρας τα ξημερώματα της 28ης  Οκτωβρίου 1940 με τα 194 θύματα,  οι αναζητήσεις των πρώτων ημερών του πολέμου για αγνοούμενους Πατρινούς, δημοσιεύσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών, για το πού υπάρχουν καταφύγια, για την επίταξη κάρων. Αυτή είναι η περίληψη αν ξεφυλλλίσει κανείς ένα μέρος εφημερίδων της εποχής.

Διαβάζοντας εφημερίδες της εποχή του Πατρινού Τύπου βλέπεις τα ονόματα αγνοουμένων να συμπεριλαμβάνονται τελικά στα θύματα του βομβαρδισμού, το "πρόσωπο" του κατακτητή να αποκαλύπτεται, όπως και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης,  την αρχή του πολέμου, την Κατοχή, την Απελευθέρωση. Tην ίδια ώρα διαπιστώνει κανείς τον ρόλο του Τύπου, ο οποίος ήταν είτε λογοκριμένος, είτε παράνομος ή ακόμα φιλογερμανικός. Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων που φυλάσσονται στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ στην Πάτρα μας δίνουν την εικόνα εκείνων των ζοφερών ημερών.

 

Στις 28 Οκτωβρίου 1945 κυκλοφoρεί η εφημερίδα της Πάτρας ΣΗΜΕΡΙΝΗ του Χρίστου Ριζόπουλου με το ακόλουθο πρωτοσέλιδο.

Το ρεπορτάζ αναφέρει τους λόγους για τους οποίους βομβάρδισαν την Πάτρα οι Ιταλοί, ήταν στρατηγικός στόχος, όπως και τα ονόματα των 194 νεκρών. Πηγή του δημοσιεύματος το ημερολόγιο του σμηναγού Κάρλο Ρίνα, που καταρρίφθηκε στην Αλβανία.

Ο κατάλογος των  νεκρών του βομβαρδισμού...

Ο κατάλογος των νεκρών του βομβαρδισμού της Πάτρας

 

Στις 8 και 9 Νοεμβρίου του 1940 στον Νεολόγο, επίσης εφημερίδα της Πάτρας, διαβάζουμε αναζητήσεις αγνοουμένων.

Καθημερινά δημοσιεύονται οι τοποθεσίες που υπάρχουν καταφύγια. Υπόγεια σπιτιών, καταστημάτων (ταβέρνες) κλπ μετατρέπονται σε καταφύγια. Αρμόδια μηχανική υπηρεσία του Δήμου τα ενέκρινε.

Δείτε δημοσίευμα του Νεολόγου στις 9 Νοεμβρίου 1940.

 

Και οι ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών.

Νεολόγος 09-11 -1940

Νεολόγος 09-11 -1940

Νεολόγος 09-11 -1940

Ο Τύπος

Ο ρόλος του Τύπου στη διάρκεια του πολέμου δεν ήταν ομοιογενής. Όπως προκύπτει από τα αρχεία του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ υπήρχε ο λογοκριμένος Τύπος, ο οποίος κυκλοφορούσε κατόπιν ελέγχου, ο παράνομος Τύπος και ο φιλογερμανικός.

Νεολόγος 29/06/1941

Νεολόγος 29/06/1941

Νεολόγος 29/06/1941

Νεολόγος 29/06/1941

Νεολόγος 29/06/1941

Νεολόγος 29/06/1941

Απογευματινή, εφημερίδα της Πάτρας, 29-0...

Απογευματινή, εφημερίδα της Πάτρας, 29-04-1941, αποθεώνει του Γερμανούς

Η απελευθέρωση

Στις 5 Οκτωβρίου 1944 η εφημερίδα Ταχυδρόμος της Πάτρα του Ανδρέα Βρη, γράφει ότι "η πόλης των Πατρών είναι ελευθέρα από της πρωΐας χθες Τετάρτης".

Η γαλανόλευξη που σχηματίζεται στην πρώτη σελίδα και η διχρωμία στα μελάνια είναι αξιοσημείωτη τεχνικά για την εποχή.

Η εφημερίδα του ΕΑΜ "Ελεύθερη Αχαΐα" γράφει στις 5 Οκτωβρίου 1944

 

  Ο Γεώργιος Παπανδρέου υψώνει ξανά την ...

Ο Γεώργιος Παπανδρέου υψώνει ξανά την Ελληνική σημαία στην Ακρόπολη

Λίγα λόγια για το Μουσείο Τύπου

Το Μουσείο Τύπου, ιδρύθηκε από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων με έδρα την Πάτρα το 1956 και λειτουργεί από τις 28/05/1957.

Σκοπός του είναι η συγκέντρωση και η διαφύλαξη εφημερίδων, περιοδικών, χειρογράφων και άλλων εντύπων κυρίως από το παρελθόν, που αποτελούν την πηγή της πληροφόρησης για την ιστορία του τόπου μας.

Σημαντικότατα εκθέματα, όπως εφημερίδες από το 1815 έως σήμερα περισσότερων των 1000 διαφορετικών τίτλων, που καλύπτουν όχι μόνο την Πάτρα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν στο αρχείο του που εμπλουτίζεται διαρκώς. 1000 διαφορετικά περιοδικά από το 1852 και έπειτα, 67 ημερολόγια της περιόδου 1879- 1970, σπάνιες εκδόσεις και τίτλοι βιβλίων που χάθηκαν με το πέρασμα των χρόνων, είναι ένα μόνο μέρος από την πλούσια συλλογή του Μουσείου Τύπο της ΕΣΗΕΠΗΝ.Εξάλλου εντυπωσιακά είναι και τα ιστορικά κειμήλια της περιόδου της Επαναστάσεως του 1821, όπως το πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Τροιζήνα, χειρόγραφη επιστολή του Θ. Κολοκοτρώνη και άλλα.

Το περιεχόμενο του Μουσείου Τύπου κάνει τον επισκέπτη δέκτη πληθώρας πληροφοριών, μέσα από τις εφημερίδες και τα περιοδικά που κυκλοφόρησαν σε προηγούμενους αιώνες έως τις μέρες μας και αποτελούν «ζωντανή απόδειξη» της ιστορίας. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της ιστορίας είναι ψηφιοποιημένο. Θα το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.mouseiotipou.gr

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθεια την υπεύθυνη του Μουσείου Τύπου Κατερίνα Τσίρου

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις