Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής
Οι νέοι της Αριστεράς, μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την αναδοχή παιδιών, ζητούν την μεταρρύθμιση του Αστικού Κώδικα ώστε να μπορούν τα ομόφυλα ζευγάρια να προχωρήσουν σε πολιτικό γάμο και υιοθεσία. Για το θέμα η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα, διοργάνωσε εκδήλωση – συζήτηση το βράδυ της Παρασκευής 1ης Ιουνίου στο αίθριο του καφέ «Αλάμπρα» στα Ψηλαλώνια, με ομιλητές τη βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, το μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Θάνο Νασόπουλο και συντονιστή τον δημοσιογράφου του thebest.gr Φάνη Βγενόπουλο.
Στην τοποθέτησή της η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, τόνισε ότι έχει έρθει ο καιρός και στην Ελλάδα να θεσμοθετηθεί ο πολιτικός γάμος μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία.
Όπως είπε, η Πολιτεία οφείλει να είναι ουδέτερη προς όλους και στο πλαίσιο αυτό, ό,τι αναγνωρίζει για τα ετερόφυλα ζευγάρια να αναγνωρίζει και στα ομόφυλα ζευγάρια.
Τόνισε ότι δεν υπάρχει πιο συντηρητική θέση, από αυτή που λέει, ότι η κυβέρνηση ασχολείται με τα δικαιώματα κάποιων περιθωριακών ομάδων και δεν ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα. Όσοι επικαλούνται αυτή τη θέση, θέλουν να κρύψουν τον συντηρητισμό της κοινωνίας απέναντι στα θέματα των δικαιωμάτων, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η κυρία Αναγνωστοπούλου.
Όπως εξήγησε η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε εξουσία, επιθυμεί να έχει τους κανόνες και να ρυθμίζει ποιες ομάδες θα είναι εντός και ποιες εκτός, ώστε να δημιουργεί την εξαίρεση και να ρυθμίζει τον κόσμο όπως θέλει.
Η κυρία Αναγνωστοπούλου, τόνισε ότι για την Αριστερά τα ατομικά και τα κοινωνικά δικαιώματα είναι ένα ενιαίο σύνολο, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι πριν από τη Γαλλική Επανάσταση οι φτωχοί ζούσαν σε άσυλο, διότι ο φτωχός – τότε – θεωρείτο τρελός.
Σε άλλο δε, σημείο, ανέφερε ότι κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση, είχαν αναγνωριστεί τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία.
Τα ομόφυλα ζευγάρια είναι γεγονός και πραγματικότητα, τόσο στην ελληνική κοινωνία, όσο και διεθνώς, συνέχισε η βουλευτής σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της και τόνισε ότι το μόνο που ενδιαφέρει ένα παιδί είναι η ασφάλεια που προσφέρει η αγάπη.
«Τα πρότυπα το παιδί τα παίρνει από όσους το αγαπούν, από το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον», τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της η Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ διαπίστωσε με θλίψη ότι πληθαίνουν, το τελευταίο διάστημα, τα φαινόμενα κακοποίησης παιδιών από τους γονείς.
Η Σία Αναγνωστοπούλου, σημείωσε δε, ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει στην ελληνική κοινωνία, μετά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, δείχνει και πιο είναι το όριο, ανάμεσα στον προοδευτικότητα και τον συντηρητισμό.

Μιλώντας στην εκδήλωση το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Θάνος Νασόπουλος, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση του αστικού κώδικα για τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία είναι το μεγάλο στοίχημα της επομένης περιόδου που πρέπει να απασχολήσει με σοβαρό και συγκροτημένο τρόπο τον δημόσιο διάλογο. Ο Θάνος Νασόπουλος, υπογράμμισε στην παρέμβασή του, ότι οι ομόφυλες οικογένειες με παιδιά είναι σήμερα μια πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία και στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως το σημερινό νομικό πλαίσιο αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί μια τεραστία διάκριση και επιπλέον πρακτικά και σοβαρά προβλήματα σε αυτή την οικογένεια μη αναγνωρίζοντας νομικά και τους δυο γονείς.
Σε άλλο σημείο, ο Θάνος Νασόπουλος, απαντώντας στους επικριτές της επέκτασης των δικαιωμάτων του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας και στα ομόφυλα ζευγάρια ανέφερε: «Κάποιος μπορεί να θεωρεί άσχημο και μη φυσιολογικό ένα ομόφυλο ζευγάρι να τεκνοθετεί παιδί. Ο άνθρωπος αυτός θεωρεί όμορφο και φυσιολογικό ένα παιδί να μεγαλώνει σε ίδρυμα; Γιατί η μονή άσχημη πραγματικότητα σήμερα είναι τα περίπου 2800 παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα.».
Συνεχίζοντας, το μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως πλέον ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, μετά από μελέτες, έχει καταλήξει σε δύο συμπεράσματα για το θέμα:
Πρώτον, το να είναι καλός κάποιος ως γονέας δεν έχει να κάνει καθόλου με την σεξουαλική του προτίμηση
Και δεύτερον, ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες έχουν τις ίδιες συνθήκες, δυνατότητες και το ίδιο επίπεδο ζωής και ανάπτυξης με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ετερόφυλες οικογένειες.
Ιδιαίτερα στάθηκε στο ρόλο της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας πως: «Η Εκκλησία και το συντηρητικό της κοινό που αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ρυθμιστή του πολιτικού συστήματος και βασικό ιδεολογικό πυλώνα του κράτους. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με τα δικαιώματα της ΛΟΑΚΤΙ κοινότητας».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Θάνος Νασόπουλος τόνισε πως:
«Όταν μιλάμε για πολιτικό γάμο παιδιά σε ομόφυλες οικογένειες δεν μιλάμε για κάτι αόρατο, μιλάμε για ζωές. Και αυτά τα δικαιώματα είναι εξίσου σημαντικά με το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρέπεια για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Ανθρώπινες ανάγκες δεν είναι μόνο οι δικές μας ανάγκες και ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μόνο τα δικά μας δικαιώματα.»
Καταλήγοντας τόνισε πως:
«Κάθε δικαίωμα που κατακτιέται είναι και ένα βήμα μπροστά στην κοινωνική χειραφέτηση και την εμβάθυνση της δημοκρατίας και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ανθρώπων. αυτό πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Αριστεράς στο νομοθετικό πεδίο και βασική προτεραιότητα για το κόμμα μας και τη νεολαία στο επίπεδο της κοινωνίας και των κινημάτων».
Μετά τις παρεμβάσεις των ομιλητών ακολούθησε διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων για το θέμα, όπως για το ρόλο του σχολείου και της Εκκλησίας, τον συντηρητισμό της κοινωνίας, κτλ.
Ιδιαίτερα εύστοχη υπήρξε η παρέμβαση της κοινωνικής λειτουργού Λέτας Ζάγκλα, η οποία περιέγραψε από την πείρα της, τις συνθήκες που επικρατούν στα ιδρύματα της περιοχής και εξήγησε τις πρόνοιες του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου από τη Βουλή, για την επέκταση του δικαιώματος της αναδοχής παιδιών και από τα ομόφυλα ζευγάρια.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr








