Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Συλλήψεις και καταστολή στον ΧΥΤΑ Αιγείρας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Συλλήψεις και καταστολή στον Χ...

"Το κράτος, τοπικό και κεντρικό, δείχνει το πρόσωπό του"

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις τις εξελίξεις στην Αιγιάλεια που σχετίζονται με την συλλήψεις στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας, αναφέρει τα εξής: "Το πρωί της Τετάρτης 16 Μαΐου 2018 συνελήφθη μέλος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων Ανατολικής Αιγιαλείας στο χώρο έξω από τον ΧΥΤΑ, ενώ την επόμενη μέρα,  συνελήφθησαν άλλοι τρεις κάτοικοι της περιοχής και παραπέμφθηκαν σε δίκη επειδή εμπόδισαν απορριμματοφόρα του Δήμου Αιγιαλείας να εισέλθουν παράνομα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Αυτή τη στιγμή ο ΧΥΤΑ Αιγείρας δεν διαθέτει περιβαλλοντική άδεια λειτουργίας σε ισχύ, ενώ μόλις ξεκίνησαν να εκτελούνται από τον Δήμο εργασίες επισκευής, σε εφαρμογή υποδείξεων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία είχε επιβάλλει δύο φορές πρόστιμο για την παράνομη λειτουργία του.

Η διαδικασία του αυτοφώρου εφαρμόστηκε για τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Αιγιαλείας, όχι όμως για τον Δήμαρχο και τον εργολάβο που επίσης μηνύθηκαν για ρύπανση περιβάλλοντος και αδικήματα για τα οποία προβλέπεται η αυτόφωρη διαδικασία.

Το κράτος, τοπικό και κεντρικό, δείχνει το πρόσωπό του. Η δημοτική αρχή, αρνούμενη να υλοποιήσει τις δικαστικές αποφάσεις για την έναρξη των διαδικασιών οριστικού κλεισίματος του ΧΥΤΑ, αποκαλύπτει το ρόλο του τοπικού κράτους, που βάζει πάνω από την υγεία των κατοίκων τις κρατικές κυβερνητικές και ευρωπαικές «τοξικές» πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων, το κέρδος.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος ενώ επιχειρεί να εφαρμόσει την ανάλγητη πολιτική της επιχειρηματικής διαχείρισης των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Αιγείρας κατηγορεί τους αγωνιζόμενους κατοίκους για «τραμπουκισμό» και ταυτόχρονα επιστρατεύει σε βάρος τους αστυνομικές διώξεις και άγρια καταστολή. Προφανώς δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, αντιλαμβανόμενοι τη διαπλοκή που υπάρχει όταν από τη μια διακυβεύονται κέρδη εκατομμυρίων και από την άλλη η υγεία των πολιτών. Αυτή η κατάσταση, βρίσκει απέναντί της όχι μόνο τον ανυποχώρητο αγώνα των κατοίκων, αλλά σε συγκεκριμένα ζητήματα, και τη δική τους την αστική «νομιμότητα».

Ο ΧΥΤΑ έχει κατασκευαστεί σε θέση, εντός λαγκάδας, με έντονα κατολισθητικά φαινόμενα, και έχει προ πολλού ξεπεράσει το όριο χωρητικότητας του αρχικού σχεδιασμού του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση όγκου απορριμμάτων εντός του ΧΥΤΑ , ο οποίος μολύνει ανεπανόρθωτα τον υδροφόρο ορίζοντα και συνολικά την γύρω περιοχή.

Ο πολύμηνος αγώνα των κατοίκων για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας πρέπει να δικαιωθεί και παράλληλα να υπάρξει άμεση λήψη μέτρων εξυγίανσης του χώρου. Αφού πλέον ο δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα από όλους τους κυβερνητικούς και περιφερειακούς φορείς για την αποκομιδή των απορριμμάτων που συσσωρεύονται στους δρόμους και στον χώρο μεταφόρτωσης στην Τέμενη.

Πρέπει επίσης, να ξεκινήσει ένας νέος σχεδιασμός, με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων και των δημοτών, για την διαχείριση των απορριμμάτων στον δήμο Αιγιαλείας, αλλά και σε όλη τη Δυτική Ελλάδα που θα υπερβαίνει τον ΠΕΣΔΑ και θα δίνει προτεραιότητα στην διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την διαχείριση των βιοαποβλήτων και των υπολειμμάτων σε αποκεντρωμένες μονάδες που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Λύση δεν μπορεί να είναι η κατασκευή εργοστασίων καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ από μεγαλοεργολάβους που αντιμετωπίζουν τα σκουπίδια ως επικερδή επιχείρηση, με παράλληλη λειτουργία εκτεταμένων ΧΥΤΑ/ΧΥΤΗ που επιβαρύνουν ολόκληρες περιοχές, ούτε φυσικά  η εκμετάλλευση της ανακύκλωσης από Ανώνυμη Εταιρεία που έχει ρίξει τα ποσοστά ανάκτησης σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Δεν είναι δυνατόν η λύση να εναποτίθεται στις εξαγγελίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ένα νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ όταν αυτό έρθει, όπου και τότε προτεραιότητα θα έχουν οι ΣΔΙΤ ( με τα αστεία στην πλειονότητα τους ανταποδοτικά κριτήρια και τις βέλτιστες δεσμεύσεις και διευκολύνσεις για τα επιχειρηματικά σχέδια και συμφέροντα).

Εν τέλει πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως είναι ανάγκη να ανατρέψουμε την πολιτική Κυβέρνησης και Περιφέρειας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

-        Απαιτούμε ολοκληρωμένο σχέδιο αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με διαλογή και ανάκτηση υλικών στην πηγή, μικρές μονάδες επεξεργασίας υπολειμμάτων και αποβλήτων ανά δήμο και δημοτική ενότητα. Ανακύκλωση από δημόσιο φορέα με συμμετοχή των κατοίκων και δημοτών.

-        Απαιτούμε καμία νέα οικονομική επιβάρυνση με τέλη-χαράτσια του Δήμου στο όνομα της αντιμετώπισης του προβλήματος των απορριμμάτων με αναθέσεις σε εργολάβους και επιχειρηματικούς φορείς.

-        -Απαιτούμε την άμεση αθώωση των τεσσάρων μελών της Επιτροπής Αγώνα Αιγείρας-Ακράτας και την παύση κάθε δίωξης εναντίον τους."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις