Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Συναντήσαμε την Λίλα Μπακλέση στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου και μιλήσαμε για όλα!

Συναντήσαμε την Λίλα Μπακλέση στις σκάλε...

Πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Οι κάτω από τα αστέρια"

Στη γενέτειρα της βρίσκεται αυτές τις μέρες η πατρινή ηθοποιός Λίλα Μπακλέση καθώς πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Οι κάτω από τα αστέρια" στο θέατρο ACT. Η παράσταση παίζεται και σήμερα με τους πατρινούς να την έχουν αγκαλιάσει όσο λίγες δουλειές.

Μάλιστα λόγω της ανταπόκρισης του θεατρικού κοινού η πετυχημένη παράσταση θα ανέβει και τη Μ. Δευτέρα και τη Μ. Τρίτη.

Πρόκειται για μία παράσταση που θα κάνει μία μικρή περιοδεία ενώ την επόμενη σεζόν θα ανέβει σε θεατρική σκηνή της Αθήνας

Τέλη των 80ς, αρχές των 90ς. Ελληνική επαρχία, πόλη νησιού. Η Μένια και ο Νικολής πάνε μαζί σχολείο, γίνονται αχώριστοι, ονειρεύονται, κάνουν έρωτα, ερωτεύονται «για πάντα». 
Αλλά τα χρόνια περνούν και η πραγματικότητα – όπως συνηθίζει – επιβάλλει τον εαυτό της. Οι δύο ήρωες όμως ποτέ δεν παύουν να σημαδεύουν ο ένας τον άλλο. Παρά τις επιλογές που έχουν κάνει στις ζωές τους, ανάμεσά τους, εξακολουθεί να καίει μια πυρκαγιά άγρια.

Αυτή είναι η τελική αναμέτρηση ενός μεγάλου εγκλωβισμένου έρωτα. Αυτή είναι η συνάντηση που χρωστούσαν ο ένας στον άλλο. Γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση, γεμάτη τρυφερότητα και απόρριψη, γεμάτη σύγκρουση και νοσταλγία. 
Αυτή είναι η γλυκόπικρη ιστορία των «κάτω απ’ τ’ αστέρια».

Μια ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, για τις πολύ μεγάλες προσδοκίες και την πολύ σκληρή πραγματικότητα, με φόντο τη μικρή κοινωνία της επαρχίας, τις παραλίες του καλοκαιριού και την ξέγνοιαστη εποχή της αθωότητας.

Συναντήσαμε τη νεαρή ηθοποιό στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου, περπατήσαμε στο κέντρο της πόλης και ήπιαμε έναν καφέ συζητώντας για την παράσταση, το θέατρο, την υποκριτική.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Πώς είναι να επιστρέφεις στην Πάτρα με μία παράσταση;

Είναι πάρα πολύ όμορφο. Προσπαθούσα εδώ και καιρό να επιστρέψω με κάποια παράσταση αλλά δε τα είχα καταφέρει νωρίτερα. Ευτυχώς τα έφερε πολύ καλά η τύχη και είμαστε εδώ, με μία παράσταση το κείμενο της οποίας υπογράφει ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας.

Με τον Τηλέμαχο Τσαρδάκα έχετε γνωριμία από παλιά, αν δε κάνω λάθος…

Είμαστε φίλοι γύρω στα 11 χρόνια. Γνωριστήκαμε στο ΡΕΦΕΝΕ, σε μία ερασιτεχνική θεατρική ομάδα και από τότε γίναμε φίλοι, κάναμε κάποια πράγματα το θέατρο act και θέλαμε να συνεργαστούμε ξανά…

'Ηρθε αυτή η ωραία συγκυρία όπου μαζί με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή είμαστε «Οι κάτω από τα αστέρια» και είμαστε όλοι μαζί.

Πρόκειται για μία γλυκόπικρη ιστορία…

Ναι... είναι η ιστορία αγάπης δύο ανθρώπων που γνωρίζονται από τα 14 και έχουν μεγαλώσει μαζί. Μία είναι και μία δεν είναι μαζί… στο έργο βλέπουμε μία συνάντηση τους μετά από χρόνια.

Ο Τηλέμαχος είναι ένας υπέροχος ποιητής και συγγραφέας. Είμαστε τυχεροί που κάποιος μας έγραψε κάτι τόσο όμορφο και μας το παρέδωσε. Στο κοινό υπάρχουν άνθρωποι από 15 χρονών μέχρι 85 και βλέπω ότι σε όλους κάνει «κάτι».

Μέσα από αυτό το έργο συνειδητοποιείς ότι πρέπει να ζήσουμε, ότι πρέπει να μιλάμε ο ένας στον άλλον. Η ευτυχία κρύβεται στα απλά, καθημερινά πράγματα. Με συγκινεί το περιγράφει ο Τηλέμαχος. Είναι ένας ποιητικός ρεαλισμός που συγκινεί γιατί μπορεί να γίνει πολύ σκληρό. Από τη μία είναι αστείο γιατί έτσι είναι κι ζωή. Εσύ μπορεί να υποφέρεις αλλά απέξω κάποιος να το βλέπει ως αστείο αυτό που περνάς.

Ποιο είναι το όμορφο πράγμα που σας έχουν πει για την παράσταση;

Δώσαμε μία παράσταση στην Αθήνα για φίλους μας ηθοποιούς… και μας είπαν ότι " είναι η πρώτη φορά που βγαίνω από το θέατρο και θέλω να μιλήσω για κάτι που νιώθω".

Είπες φίλους… άρα έχεις κάνει φιλίες στο χώρο και μάλιστα φαντάζομαι ότι μέσα σε αυτές είναι και Πατρινές ηθοποιοί…

Η Έλλη Τρίγγου και η Λένα Δροσάκη! (σ.σ. και οι δύο είναι Πατρινές). Νομίζω ότι αυτή την περίοδο εμείς έχουμε συνειδητοποιήσει ότι για να γίνουν ωραία πράγματα πρέπει να τα κάνουμε όλοι μαζί

Ήμουν τυχερή που και στη σχολή του Εθνικού ήμουν με υπέροχα παιδιά που όλα δουλεύουν σε ωραίες παραστάσεις, έχουν ομάδες και συμβουλεύουμε ο ένας των άλλον.

Με την Έλλη και την Λένα δε κάνουμε κολλητή παρέα αλλά βρισκόμαστε συχνά. Η Λένα χωρίς να έχω πει κάτι έδινε συνέχεια το τηλέφωνο μου για δουλειές. Και γι' αυτό θεωρώ ότι φτάνουν και σε αυτό το επίπεδο υποκριτικά … γιατί είναι πολύ δοτικές.

Ποια είναι η μεγάλη σου αγωνία;

Φοβάμαι να είμαι σε μία δουλειά που δε με εμπνέει καθόλου. Από τη στιγμή που κάνεις κάτι που πρέπει να δώσεις κομμάτι του εαυτού σου... είναι δύσκολο να γίνει αν δε σε εμπνέει.

Ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας σου;

Χρειάζεται μεγάλη ψυχραιμία. Είναι ένα επάγγελμα με αρκετά παράδοξα  Πρέπει αν ζεις σαν αθλητής αλλά πρέπει αν παίρνεις και τα ερεθίσματα γύρω σου. Χρωστάω πολλά στον Παναγιώτη Φαφούτη και έχουμε μία πάρα πολύ σχέση. Με έβαλε μέσα σε έναν κύκλο ανθρώπων που τους ενδιέφερε αυτό που που έκαναν ... έναν κύκλο στο οποίο συνάντησα άτομα που δεν ήταν απλά ικανά αλλά ήταν ταπεινά... πραγματικοί δουλευταράδες.

Η Λίλα Μπακλέση είναι κάθε Τετάρτη έως Κυριακή στο θέατρο «Ροές» στο Γκάζι με την Ρούλα Πατεράκη, τον Νίκο Κουρή και την Πηνελόπη Μαρκοπούλου στην παράσταση «Αμφιβολία»

 

Επειδή ανέφερες  το ΡΕΦΕΝΕ θα ήθελα να σε ρωτήσω... πόσο σημαντικό είναι αν υπάρχου ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες;

Εγώ ξεκίνησα από αυτή την ομάδα που με έκανε να αγαπήσω ακόμα περισσότερο το θέατρο… με έναν άλλον τρόπο. Σε τέτοιες ομάδες δουλεύεις διαφορετικά από ότι ένας επαγγελματίας αλλά είναι σημαντικό να υπάρχουν ομάδες που ασχολούνται με την τέχνη γενικότερα.

Αυτό μπορεί να πάει την κοινωνία πιο μπροστά. Μπορεί όσο είμαστε εδώ κάποια πράγματα να μας δυσκολεύουν και να γκρινιάζουμε αλλά εγώ που λείπω αρκετό καιρό βλέπω κάθε φορά που επιστρέφω αυτό το επίπεδο που υπάρχει , ότι ο κόσμος διαβάζει περισσότερο, βλέπει παραστάσεις κλπ.

Παρακολουθείς τα θεατρικά δρώμενα της πόλης;

Έχω παρακολουθήσει κάποια πράγματα από το ΔΗΠΕΘΕ αλλά και από άλλες θεατρικές σκηνές που λειτουργούν αλλά γενικότερα δεν είχα πολλές ευκαιρίες να έρθω στην Πάτρα και να παρακολουθήσω πιο στενά.

Αυτή τη περίοδο δεν είσαι μόνο σε μια θεατρική παράσταση…

Κάθε Τετάρτη έως Κυριακή είναι στο θέατρο «Ροές» στο Γκάζι με την Ρούλα Πατεράκη, τον Νίκο Κουρή και την Πηνελόπη Μαρκοπούλου στην παράσταση «Αμφιβολία» την οποία σκηνοθετεί ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης.

Τι παίζει καθοριστικό ρόλο στο να πεις το "ναι" για μία παράσταση;

Το κείμενο και οι συνεργάτες. Είναι βασικό για εμένα το με ποιους θα συνεργαστώ.

Ποιο θεατρικό ρόλο ξεχωρίζεις;

Έχω κάνει πέντε δουλειές αλλά ήταν διαφορετικές μεταξύ τους κι έτσι δε μπορώ να πω ακριβώς... αλλά μάλλον θα ξεχωρίσω την παράσταση «Γκάμπυ» γιατί συνεργάστηκα με την Κίρκη Καραλή, μία κοπέλα στην ηλικία μου. Που έχει πολύ ταλέντο και μέλλον μπροστά της  και με εμπιστεύτηκε να υποδυθώ έναν τόσο μεγάλο ρόλο.

Ήταν σημαντική η έρευνα που κάναμε γιατί η γυναίκα που υποδυόμουν ήταν μία τρομερή προσωπικότητα, μία από τις πιο γνωστές πόρνες στην Αθήνα με τρομερή δράση στη Κατοχή και στη Χούντα...

Ήμουν με πέντε αγόρια που μόλις είχα τελειώσει το θέατρο Τέχνης, τη Γωγώ Μπέρμπου, τον Άγγελο Παπαδημητρίου και φυσικά τον Χρήστο Σιμαρδάνη που έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή. Ήταν μία ιδιαίτερη εμπειρία….

Φαντάζομαι ότι δεν σου είχε τύχει ξανά να χάσεις κάποιον άνθρωπο- συνεργάτη… Πώς το βίωσες;

Ο Χρήστος ήταν μία τρομερή προσωπικότητα. Υπό άλλες συνθήκες δε θα μιλούσα… αλλά πραγματικά έδινε τόσο πολύ στους γύρω του…

Έζησε πολύ έντονη ζωή, ταξίδεψε … ήταν ένας μορφωμένος άνθρωπος και εξαιρετικός επαγγελματίας …Όταν κάποιος είναι 60 ετών και μπορεί να κάνει παρέα με ανθρώπους όλων των ηλικιών σημαίνει κάτι αυτό. Δε τον ενδιέφερε πόσο χρονών είσαι, από πού είσαι… Είχε πολλούς φίλους. Ήταν μία σημαντική και υπέροχη προσωπικότητα.

Το "Ταμάμ"μου έδωσε την οικονομική δυνατότητα να επιλέξω τι ακριβώς ήθελα να κάνω στο θέατρο.

 

Η παράσταση που ανέφερες συνέπεσε με μία μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία…

Όταν τελείωσα τη Σχολή του Εθνικού, δούλεψα σε μία παράσταση του και ξεκίνησα γυρίσματα και για το «Ταμάμ». Ήταν για εμένα ένα πολύ μεγάλο σχολείο γιατί δεν έχουν σχολή κινηματογράφου για ηθοποιούς στην Ελλάδα οπότε μπορείς να μάθεις μόνο εμπειρικά. Οι άνθρωποι που δούλεψαν στο Ταμάμ είχαν τις γνώσεις να δύσουν ένα πιο κινηματογραφικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη μου έδωσε την οικονομική δυνατότητα να επιλέξω τι ακριβώς ήθελα να κάνω στο θέατρο.

Φανταζόσουν αυτή την επιτυχία;

Δε μπορούσα να το φανταστώ και την επιτυχία την αντιλήφθηκα αργότερα. Δούλευα γύρω στις 15 ώρες την ημέρα και ενώ μου έλεγαν οι υπόλοιποι ότι τους σταματάνε στο δρόμο αλλά εγώ δε το είχα αντιληφθεί.

Σε όλους τους ρόλους μου υπάρχει κάτι από εμένα

Τι άλλο θα ήθελες να κάνεις;

Θα ήθελα να κάνω κάποια ταινία. Αν υπήρχαν κατάλληλες συνθήκες θα έκανα ξανά τηλεόραση αλλά θεωρώ ότι αυτή την περίοδο, αν και υπάρχει δυναμικό, δεν υπάρχουν οι συνθήκες.

"Οι κάτω από τα αστέρια"

Συντελεστές:
Κείμενο: Τηλέμαχος Τσαρδάκας
Σκηνοθεσία - Ερμηνεία: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής

Στο θέατρο act (Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα)
Από 12 έως 27 Μαρτίου 2018 κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30

*Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight