Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

O ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ-ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

O ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ...

"Οικείος Ελκυστής" με πολύ κόσμο

Μια ξεχωριστή ποιητική βραδιά εκτυλίχθηκε στον κατάμεστο από κόσμο αλλά και επιβλητικό χώρο της θεατρικής σκηνής του Επίκεντρου +.Την Τετάρτη, 29/11/2017, όπου παρουσιάστηκε η τρίτη ποιητική συλλογή του συμπολίτη μας, ψυχίατρου Γιάννη Στρατούλια με τίτλο «Οικείος Ελκυστής» από τις εκδόσεις «Διαπολιτισμός».

Συγκινητική και ιδιαίτερα τιμητική η προσέλευση του κόσμου που κατέκλυσε τον φιλόξενο χώρο του Επίκεντρου+ και με προσήλωση παρακολούθησε την εκδήλωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοινό είχε ευρύ ηλικιακό φάσμα, κάτι πολύ ελπιδοφόρο και ενθαρρυντικό για τα ποιητικά δρώμενα και τις λογοτεχνικές βραδιές της πόλης μας.

Οι ομιλήτριες, κυρίες Ευρυδίκη Παπάζογλου και Μαίρη Σιδηρά,  επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά τη δυναμική παρουσία τους στον χώρο των γραμμάτων. Με διεισδυτική προσέγγιση, η κάθε μια από τη δική της οπτική, ερμήνευσαν το έργο του ποιητή.

Η Ευρυδίκη Παπάζογλου υποστήριξε ότι στην ποίηση του Γιάννη Στρατούλια «υπάρχει μια συνεπής ανθρωποκεντρική προβληματική και πως η ματιά του ποιητή στα σημεία των καιρών, στις παθογένειες της εποχής και στους ανθρώπινους τύπους που παράγουν, είναι βαθιά και διεισδυτική.

Τα 37 ποιήματα της συλλογής πυκνώνουν κατά τρόπο αριστοτεχνικό 37  πολυσέλιδα δοκίμια. Αποτελούν δημιουργήματα μιας ώριμης γραφής, η οποία γνωρίζει τι σημαίνει αφαιρετική συνάντηση των λέξεων.

Ο ποιητής θεμελιώνει όλο και πιο γερά στη γη το αναλόγιο πάνω στο οποίο περιέχονται οι παρτιτούρες για την ενορχήστρωση των λέξεων σε ποιητική συναυλία».

Η Μαίρη Σιδηρά διαπίστωσε ότι σ’ αυτή τη συλλογή, αν και υπάρχει το κοινό στοιχείο του γενναίου υπαρξιακού ανοίγματος με τις δύο προηγούμενες συλλογές (Μεταμορφώσεις του νερού - Πολύεδρο 2013, Η τυμβωρυχία του βλέμματος – Κέδρος 2014), εντούτοις είναι εμφανής «η παρουσία ενός νέου υφολογικού αέρα, που ενώ δεν αποποιείται, ανανεώνει και συμπυκνώνει τα δοκιμασμένα χαρακτηριστικά του.

Πέραν της μαεστρίας με την οποία προικίζει άλλοτε με αφάνεια και άλλοτε με παρουσία την ποιητική του φωνή, τα ποιήματα της συλλογής διαθέτουν εν πολλοίς αφηγηματικό μπρίο, ρόλους και θεατρικότητα.

Ένας βουλητικός κόμπος διαφαίνεται να λύνεται στις φλέβες κάθε ποιήματος, μια πνευματική λογοδοσία να τηρείται , να εκπληρώνεται, παρασύροντας τον αναγνώστη σε μια δοκιμασία διάθλασης και αναγνώρισης των προσωπικών του συνειδησιακών αντινομιών».

Ξεχωριστή η παρουσία δύο νέων ανθρώπων, της Κατερίνας Καυκά και του Βασίλη Χάιδα, που φοιτούν στη Σχολή Βιολογίας και στην Πολυτεχνική Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Παν/μιου Πατρών αντίστοιχα.

Συντονιστές της βραδιάς με λιτούς και εύστοχους σχολιασμούς, με τη δροσιά και το σφρίγος της νεότητάς τους όχι μόνο ανέγνωσαν  ποιήματα της συλλογής αλλά και «ανανέωσαν» τον ηλικιακό αέρα του πάνελ!

Μια βραδιά πολύ ευχάριστη, εξεχόντως τιμητική και πολλά υποσχόμενη!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture