Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ό,τι έχει απομείνει στην Πλατεία Μαρούδα από τα... ένδοξα για τον Καραγκιόζη καλοκαίρια του '50

 Ό,τι έχει απομείνει στην Πλατεία Μαρούδ...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Το θέατρο "Ρεκόρ" του Πίνδαρου στην πλατεία Μαρούδα -

Αυτό είναι ο,τι έχει απομείνει σήμερα από έναν πολύ αγαπημένο χώρο των παλαιότερων Πατρινών στην πλατεία Μαρούδα στην Πάτρας.

Ήταν καλοκαιράκι του 1949 όταν ο Πίνδαρος Χριστόπουλος, ένας από τους πρωτοπόρους θεατρώνες του θεάτρου σκιών, έστησε ένα υπαίθριο καφέ-μπαρ με … ευρωπαϊκή μουσική σε ένα οικόπεδο στην οδό Γούναρη κοντά στην πλατεία Μαρούδα.

Η επιχείρηση δεν πήγε καλά γιατί ακριβώς απέναντι στο καφενείο του «ΤΣΟΛΙΑ» ,ο μαγαζάτορας εκεί έφερε μπουζούκια και μάλιστα τον πολύ γνωστό τότε Δημ. Τζουγανάτο, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αγκαλιάσει γρήγορα το ντόπιο τραγούδι και το τρικούβερτο καθημερινό γλέντι.

Ήταν μια χρονιά απελπισίας για τον Πίνδαρο η οποία των οδήγησε σε μια πρωτοποριακή ιδέα της εποχής.

Το επόμενο καλοκαίρι του 1950 είχε στήσει στον ίδιο χώρο την πρώτη σκηνή του θεάτρου σκιών στην Πάτρα ,το θέατρο ΡΕΚΟΡ όπως το ονόμασε ,στην πόλη που γεννήθηκε ο Μίμαρος ,ο πατέρας του Έλληνα Καραγκιόζη.

Το οικόπεδο κλείστηκε γύρω γύρω με πανιά ,μπήκαν ψάθινες καρέκλες και σκαμνιά ,στήθηκε σκηνή και τα φωτά χαμήλωσαν.

Την πρώτη παράσταση την έδωσε ο καταξιωμένος πατρινός καραγκιοζοπαίχτης Νιόνιος Αλεξόπουλος ,που ήταν και γείτονας .

Παράλληλα δίπλα στο λευκό σεντονακι στήθηκε και σκηνή κουκλοθέατρου με πρώτο ανδρικελοπαικτη ,όπως του άρεσε να τον λένε τον Χρήστο Χριστόπουλο ,αδελφό του Πίνδαρου.

Ο κόσμος που κατέκλεισε το θεατράκι έμεινε ενθουσιασμένος και όλο το καλοκαίρι γέμιζε από ενθουσιώδεις φίλους του Καραγκιόζη μεταξύ αυτών και πολλών επώνυμων της πόλης.

Η πορεία του θεατρώνη-επιχειρηματία Πινδάρου Χριστοπούλου ήταν γεμάτη επιτυχίες.

Το επόμενο καλοκαίρι το θεατράκι οργανώθηκε πιο καλά ,τώρα έξω από τα πανιά που το χώριζαν από τους περαστικούς υπήρχαν ρεκλάμες (αφίσες) με το έργο κάθε βραδιάς και διαφορές άλλες ρεκλάμες με τα έργα που θα παίζονταν προσεχώς .

Το 1954 προχώρησε στην κατασκευή μάντρας ,μόνιμης σκηνής και σκηνής κουκλοθέατρου καθώς και άλλων βοηθητικών χώρων (WC ,ταμείο ,κυλικείο)

Κάθε καλοκαίρι εμφανίζονταν για λίγο και ένας καραγκιοζοπαίχτης –επισκέπτης εκτός του μόνιμου και έτσι ανανεώνονταν όλο το δυναμικό των παραστάσεων και φυσικά το κοινό.

Το θεατράκι αυτό ,όπως το αποκαλούσε χαϊδευτικά ο Πίνδαρος λειτούργησε αδιάκοπα μέχρι και το καλοκαίρι του 1986 ,με τελευταίο καραγκιοζοπαίχτη τον Γιάνναρο.

Από το θεατράκι αυτό αναδείχτηκαν οι καραγκιοζοπαίχτες Κώστας Μακρής και Γιώργος Μπαλαμπάνης.

Από εκεί παρέλασαν όλοι οι καραγκιοζοπαίχτες Πατρών και περιχώρων ,όπως χαρακτηριστικά τόνιζε ο Πίνδαρος.

Ο γιος του Πίνδαρου ,Νίκος Χριστόπουλος θυμάται σχεδόν όλους τους καλλιτέχνες που πέρασαν από εκεί στα 35 περίπου χρόνια λειτουργίας του θεάτρου… μεταξύ των άλλων είναι ο αξέχαστος Ορέστης (Ανέστης Βακάλογλου) Δημήτρης Ασπιώτης-Μίμαρος ,Αλέκος Σακελαρόπουλος, Βασίλης Ανδρικόπουλος –Βασίλαρος ,Κώστας Παλαιοθόδωρος –Κώσταρος ,Τάκης Παλαιοθόδωρος, Ντίνος Θεοδωρόπουλος (ήταν ο πρώτος που έφερε μαγνητόφωνο στο μπερντέ),Σοφούλα Θεοδωροπούλου(η μόνη ελληνίδα καραγκιοζοπαίκτρια και κόρη του μεγάλου Ντίνου Θεοδωρόπουλου),Δημήτρης Ματσούκας-Μητσάκης, Αντώνης Πλέσσας-Αντώναρος και ο γιος του Φώτης Πλέσσας ,Σωτήρης Ασπιώτης (μόνο κουκλοθέατρο) .

Ο μόνος καλλιτέχνης που έπαιξε και δεν ήταν από την περιφέρεια της Πάτρας ήταν ο Φρίξος Γαζεπίδης, ο οποίος με την ευγένεια του άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από τον Νίκο Χριστόπουλο ,γιό του Πίνδαρου ,όταν μια μέρα έκατσε και ξεφύλλισε τις αναμνήσεις του με τον συμπολίτη Γιάννη Μυλωνά. Τις πληροφορίες τις περιέλαβε στο blog του kollitiria.blogspot.gr για την ιστορία του Καραγκιόζη. Εκεί περιλαμβάνονται και ορισμένες από τις φωτογραφίες του κειμένου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις