ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΑΓΟΡΑ

/

Τι ζήτησαν οι έμποροι της Πάτρας από τον Αλέξη Τσίπρα για να βγουν «όρθιοι» από την οικονομική κρίση

Τι ζήτησαν οι έμποροι της Πάτρας από τον Αλέξη Τσίπρα για να βγουν «όρθιοι» από την οικονομική κρίση

Το υπόμνημα που κατέθεσαν στον πρωθυπουργό

Επιστολή – υπόμνημα του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, επιδόθηκε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γεώργιο Ρώρο, στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, επ’ ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αχαΐα για τα εγκαίνια της Ολυμπίας Οδού. Το υπόμνημα έχει ως εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών είναι ο παλαιότερος, ιστορικότερος και μαζικότερος εμπορικός σύλλογος της χώρας με έτος ίδρυσης το 1904, ο οποίος προέκυψε από τον Εμπορικό & Εξαγωγικό Σύλλογο Πατρών (1868) λόγω της ανάπτυξης του εισαγωγικού εμπορίου. Η δραστηριότητα του Συλλόγου είναι πολυσχιδής για την επίλυση των προβλημάτων του εμπορίου και της πόλης. Εκπροσωπούμε 2.800 μέλη και στις πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες συμμετείχαν πλέον των 1.000 συναδέλφων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εκπροσωπούμε τις ΜμΕ που απασχολούν έως 10 άτομα προσωπικό και η αγωνία μας είναι να βγούμε από τη δίνη της κρίσης με τον εμπορικό κόσμο όρθιο μιας και αποτελούμε τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Στην Ευρώπη έχει γίνει στροφή προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ήδη η Βελγική νομοθεσία ενέταξε την «μικροεπιχείρηση», μια νέα μορφή επιχείρησης, στο Βελγικό εμπορικό δίκαιο. Οι μικροεπιχειρήσεις (έως 10 άτομα προσωπικό) απολαμβάνουν σειρά πλεονεκτημάτων όπως για παράδειγμα, διαφορετικές φορολογικές επιβαρύνσεις για τους μικρούς από ότι για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ζητάμε, ενσωμάτωση  του κοινοτικού δικαίου στο ελληνικό εταιρικό δίκαιο καθιερώνοντας την κατηγορία της «μικροεπιχείρησης» στην εθνική νομοθεσία ώστε να απολαμβάνουμε τα πλεονεκτήματα που παρέχονται.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μπορούμε να αναφέρουμε μία σειρά από θετικά βήματα που έχετε θεσπίσει για τους μικρομεσαίους εμπόρους (100 δόσεις, κατάργηση προσωποκράτησης, χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές για την πλειοψηφία του 80% του εμπορικού κόσμου). Επιθυμούμε, προκειμένου να βγούμε «όρθιοι» από την οικονομική κρίση να υλοποιήσετε τα παρακάτω αιτήματα:

1. Πάγωμα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία που έχετε εξαγγείλει στη ΔΕΘ το 2016 και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

2. Εξωδικαστικός μηχανισμός: Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, θα πρέπει να γίνουν όμως τροποποιήσεις. Ήδη έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας εγγράφως, στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης (επισυνάπτεται της παρούσας).

3. «Κόκκινα δάνεια», ρυθμίσεις, ένταξη των εμπόρων  στον Νόμο Κατσέλη.

4. Αφορολόγητο για τους εμπόρους και μείωση φορολογικών συντελεστών.

5. Άμεση εκκαθάριση και άμεση απονομή δικαιοσύνης για την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα που κρατά σε ομηρία χιλιάδες μεριδιούχους, οι οποίοι στην πλειοψηφία είναι επαγγελματίες.

6. Μέριμνα για τα σεισμοδάνεια και πυροδάνεια που είναι υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και να εξοφληθούν όταν η οικονομία σταθεροποιηθεί και οι επιχειρήσεις ορθοποδήσουν.

7. Λειτουργία αγοράς: Να περιορισθούν οι διαρκείς εκπτώσεις και προσφορές και  να κατοχυρωθεί συνταγματικά η Κυριακάτικη Αργία.

8. Με την υποχρεωτική εγκατάσταση των μηχανημάτων POS στις επιχειρήσεις  δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού ή ειδικού τροφοδότη λογαριασμού για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης (μισθοδοσία, λογαριασμοί οργανισμών κοινής ωφέλειας, προμηθευτές κλπ) καθώς και μείωση της προμήθειας της τράπεζας.

9. Τέλος, ενίσχυση αναπτυξιακών εξωστρεφών πρωτοβουλιών που βασίζονται στις συνέργειες των επιχειρήσεων – Open Malls (Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου), λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop) κ.ά.»

Σχόλια

Αγορά