Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έρχεται στις 2 Ιουνίου στις ελληνικές αίθουσες η "Μοδίστρα" - Κέιτ Γουίνσλετ

Έρχεται στις 2 Ιουνίου στις ελληνικές αί...

Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο

Η αξιόλογη κοινωνική ταινία «Η Μοδίστρα – The Dressmaker» με πρωταγωνίστρια την Αγγλίδα ηθοποιού του «Τιτανικού» του Τζέιμς Κάμερον και βραβευμένη με Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Σφραγισμένα χείλη», Κέιτ Γουίνσλετ, βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016, σε διανομή της Seven Films και της Σπέντζος Φιλμ.

Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι της Τζόσελυν Μουρχάους και παίζουν ακόμα οι Λίαμ Χέμσγουορθ, Χιούγκο Γουίβινγκ και Τζούντι Ντέιβις.

Το σενάριο είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ρόζαλι Χαμ που κυκλοφορεί και σε ελληνική μετάφραση, από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Η ταινία είχε πρωτοπροβληθεί στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο 2015.

Διάρκεια: 118 λεπτά.

Η ταινία ενδεχομένως να έρθει για προβολή και στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε ή στο θερινό σινέ Κάστρο στο Ρίο.

ΣΥΝΟΨΗ

Η Τίλι είναι όμορφη, ταλαντούχα και ιδιαίτερη.  Γυρίζει στη γεννέτειρα της και τη μητέρα της, που πάσχει πια από άνοια. Η Τίλι είναι μια ξένη, κατηγορείται για φόνο και είναι ανεπιθύμητη από τους ντόπιους. Η Τίλι όμως, είναι και ιδιοφυία στην υψηλή ραπτική- με όπλα της το ύφασμα και τη βελόνα, μεταμορφώνει κι απελευθερώνει τις γυναίκες στην πόλη, αναζητώντας ταυτόχρονα γλυκιά εκδίκηση από εκείνους που την αδίκησαν.

Η Ρόζαλι Χαμ πούλησε τα δικαιώματα για τη μεταφορά του βιβλίου της στη μεγάλη οθόνη το 2000. Η ίδια είχε αναφέρει σε συνέντευξη της: «Είχα δεκάδες προσφορές στο τραπέζι, μόλις λίγες εβδομάδες αφού κυκλοφόρησε το βιβλίο. Επέλεξα ένα παραγωγό που ήταν παθιασμένος με το βιβλίο κι αποφασισμένος να το φέρει εις πέρας»- ωστόσο η ταινία έμεινε στο ράφι για εννιά χρόνια. Τότε ήρθε στο προσκήνιο η παραγωγός Σου Μάσλιν, η οποία ανέλαβε τα δικαιώματα κι ανέθεσε στη Τζόσελιν Μούρχαους να γράψει και να σκηνοθετήσει την ταινία. Η παραγωγός  Σου Μάσλιν ανέφερε ότι «η Τζόσελιν ζούσε στο Λος Άντζελες, όπου και ταξίδεψα δύο φορές  στην προσπάθεια μου να την πείσω να γυρίσει στην Αυστραλία για να κάνουμε την ταινία».

Η σκηνοθέτιδα Μουρχάους με τη σειρά της τόνισε ότι «η ταινία πραγματεύεται τα αγαπημένα μου θέματα: εκδίκηση, αγάπη και δημιουργία. Νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη για το καταπληκτικό καστ με το οποίο είχα την ευκαιρία να δουλέψω».

Το καστ

Η Κέιτ Γουίνσλετ και η Τζούντι Ντέιβις ανέλαβαν τους ρόλους της Τίλι και της Μόλι αντίστοιχα, τον Αύγουστο του 2013. Η Μάσλιν ήθελε τις δύο ηθοποιούς εξαρχής, αλλά καταλάβαινε ότι δε θα ήταν εύκολο. «Η Κέιτ λαμβάνει εκατοντάδες σενάρια κάθε χρόνο κι επιλέγει ένα ή δυο. Ερωτεύτηκε το ρόλο της Τίλι αμέσως, κι έχω το υπέροχο σενάριο της Τζόσελιν να ευχαριστώ γι΄αυτό». «Προσπαθώ  να συνεργαστώ με τη Τζούντι περίπου είκοσι χρόνια. Όταν της έστειλα το σενάριο της Μοδίστρας ωστόσο, ανταποκρίθηκε άμεσα».

Ο γοητευτικός Λίαμ Χέμσγουορθ (Αγώνες Πείνας) και η Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι συμπλήρωσαν το καστ το Μάιο του 2014. Η Μούρχαους υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η Κέιτ είναι τέλεια στο ρόλο της Τίλι, είναι όμορφη, έξυπνη και πολύ μυστηριώδης. Η Τζούντι Ντέιβις είναι μία από τις σπουδαιότερες σύγχρονες ηθοποιούς που δίνει τρομερή γοητεία στη Μόλι. Ο Λίαμ είναι γνήσιος γόης, υπέροχος επίσης στο ρόλο του Τέντι».

Τον Οκτώβριο του 2014 την Ντεμπίκι αντικατέστησε στο καστ η Σάσα Χόρλερ, και καθώς και η Άισλα Φίσερ δε μπορούσε να ακολουθήσει λόγω εγκυμοσύνης, ο ρόλος της πέρασε στη Σάρα Σνουκ.

Η Χαμ ενθάρρυνε τους ντόπιους κατοίκους να συμμετάσχουν στα γυρίσματα: « Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα, οι κάτοικοι του Τζερίλντερι να εμφανιστούν στην ταινία». Περισσότεροι από 100 ντόπιοι συμμετείχαν στα γυρίσματα. Ακόμη και η ίδια η Χαμ εμφανίζεται κάποια στιγμή στην ταινία σε βοηθητικό ρόλο.

Η υποψήφια για βραβείο Έμμυ Μάριον Μπόις ανέλαβε τα κοστούμια για την ταινία. Η Σόφι Τέαλετ επίσης σχεδίασε δύο φορέματα υψηλής ραπτικής και η Μάργκο Γουίλσον ανέλαβε τη γκαρνταρόμπα της Τίλι. Επιπρόσθετα ρούχα και αξεσουάρ παρείχε το κατάστημα Retropolitan, της Ανάπολις των ΗΠΑ.

Η 41χρονη Κέιτ Γουίνσλετ αγόρασε μια ραπτομηχανή και έμαθε να ράβει για τις ανάγκες της ταινίας.

Μάλιστα όπως η ίδια αναφέρει: «η μηχανή που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία ήταν η δική μου, σε αυτήν έμαθα και την πήρα μαζί μου στα γυρίσματα στην Αυστραλία». Χρησιμοποίησε τη μηχανή Singer 201K2.

Τέλος η 55χρονη σκηνοθέτιδα Τζόσελιν Μούρχαους έχει γεννηθεί στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της. Έχει σκηνοθετήσει τις μεγάλου μήκους ταινίες  Με Τα Μάτια του Έρωτα (Proof) (1991), Ακολουθώντας την Καρδιά σου (How to Make an American Quilt) (1995), και Τα Χίλια Εκτάρια (A Thousand Acres) (1997).

Το 2012, σκηνοθέτησε το πρώτο της θεατρικό Sex with Strangers, για τη Θεατρική Εταιρία του Σίδνεϊ.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Δεν τα πολυκατάφερε η φαντασμαγορική ταινία «Η Αλίκη μέσα από τον καθρέφτη 3d» στις ΗΠΑ - Κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και στην Ελλάδα

Έτοιμο να ανοίξει για φέτος το σινέ Κάστρο στο Ρίο της Πάτρας - Εξοπλίστηκε με ολοκαίνουρια ψηφιακή μηχανή προβολής

Από αυτή την Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες το αποκαλυπτικό δημοσιογραφικό φιλμ "Truth - Η Αλήθεια" - ΔΕΙΤΕ το ΤΡΕΙΛΕΡ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture