Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εσείς ξέρετε που πηγαίνουν τα γραπτά για το First Certificate και το Proficiency; Στα άδυτα του... Cambridge- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Εσείς ξέρετε που πηγαίνουν τα γραπτά για...

Πού συγκεντρώνονται 40 εκατ. γραπτά από συνολικά 170 χώρες ετησίως;

Αλήθεια, εσείς έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος κρύβεται πίσω από τις γραπτές εξετάσεις πιστοποίησης της αγγλικής γλώσσας από το πανεπιστήμιο του Cambridge; Πού καταλήγουν τα Question Papers από ολόκληρο τον κόσμο και ποιοι τα διανέμουν; Πόσοι άνθρωποι εργάζονται συνολικά, μέχρι το κάθε γραπτό να φτάσει σε εξεταστικά κέντρα της Ελλάδας; Και τελικά, πόσος χρόνος απαιτείται για το «γράψε-σβήσε» των παγκοσμίως αναγνωρισμένων πιστοποιητικών - δέλεαρ για εκατομμύρια υποψηφίους κάθε χρόνο;

Το NEWS 247 ταξίδεψε μέχρι την πόλη Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας και «βούτηξε» στα άδυτα της πιο αδιάβλητης διαδικασίας εξετάσεων ενός ολόκληρου αιώνα. Συνομίλησε με υπεύθυνα στελέχη που δίνουν το «πράσινο φως» για την επιλογή των θεμάτων, ενώ φιλοξενήθηκε στο κτίριο υψίστης ασφαλείας που αποτελεί πόλο συγκέντρωσης των περίπου 40 εκατομμυρίων γραπτών από 170 χώρες ετησίως. Τον ίδιο χώρο απ’ όπου εξάγονται τα κοινά θέματα για τα έξι επίπεδα πιστοποίησης της αγγλικής γλώσσας, τις εξετάσεις OCR για Βρετανούς υποψηφίους της Γ’ Βάθμιας εκπαίδευσης και τις εξετάσεις CIE (Cambridge International Examinations).

Λίγα χιλιόμετρα, έξω από το βικτωριανό κέντρο του Cambridge των 23.000 φοιτητών, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια του Λονδίνου.

Εδώ «χτυπά κόκκινο» η αγωνία εκατομμυρίων υποψηφίων.

Στο κτίριο υψίστης ασφαλείας των 21.000 τ.μ., συγκεντρώνονται και διορθώνονται τα γραπτά για όλα τα επίπεδα εξετάσεων από το 3ο καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο και εδώ εκτυπώνονται τα νέα θέματα, ενώ μέσω UPS και DHL παίρνουν το «διαβατήριο» για να ταξιδέψουν από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη και από την Ρωσία μέχρι την Ιαπωνία. Σπάνια φιλοξενούνται επισκέπτες.

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να εισέλθει στο χώρο απαιτείται ειδική άδεια, κάρτα επισκέπτη με barcode και προστατευτικό γιλέκο κατά την είσοδο.

Λίγο μετά τους φωτεινούς διαδρόμους, τα γραφεία, τα meeting rooms, τα εστιατόρια και καφέ, ανοίγει η «μαγική πόρτα».

Αυτή που ξεδιπλώνει τα μυστικά της αξιόπιστης εξεταστικής διαδικασίας του 2ου αρχαιότερου πανεπιστημίου του αγγλόφωνου πληθυσμού, με πάνω από 80 αποφοίτους - υποψηφίους για Νόμπελ.

Σαν σε πιεστήρια εφημερίδας. Θόρυβος από μηχανήματα και οχήματα μεταφοράς κουτιών, παλέτες, ράφια 7 μέτρων με στοίβες από φακέλους, υπολογιστές και υπάλληλοι με χειλόφωνα που εργάζονται σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να απομακρύνεται η υγρασία από το χαρτί. «Αν τοποθετήσουμε σε σειρά τα γραπτά που συγκεντρώνονται εδώ κάθε χρόνο, καλύπτουμε τη διαδρομή Cambridge – Βρυξέλλες», θα σχολιάσει γελώντας στο NEWS 247 o Post Exams Operation Manager, Graham Young και ο άνθρωπος που ανέλαβε την ξενάγησή μας στο «ανάκτορο» της αγγλικής γλωσσομάθειας.

Ο χώρος χωρίζεται σε έξι ζώνες. Κάθε ζώνη και χρώμα. Κάθε χρώμα και ένα στάδιο παραγωγής. Η μπλε ζώνη: Warehouse and Logistics. Εδώ οι υπάλληλοι παραλαμβάνουν τα γραπτά, τα χωρίζουν ανά χώρα και επίπεδο ή είδος εξέτασης, ενώ η μπλε ζώνη αποτελεί την τελευταία στάση πριν τα νέα γραπτά πάρουν το δρόμο τους για τα χιλιάδες εξεταστικά κέντρα ανά τον κόσμο. Η κόκκινη: Confidential. Εδώ πακετάρονται τα νέα Question Papers, σε ειδικές μηχανές Sitma, κόστους 1 εκατ. λιρών η μία! Η πράσινη: Post Exam Operations. Ο χώρος που καταφθάνουν τα απαντητικά φυλλάδια και διορθώνονται μέσω υπολογιστή οι ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. «Οι εκθέσεις ωστόσο, διορθώνονται κατ’ οίκον από ειδικές ομάδες εξωτερικών συνεργατών», υπογραμμίζει ο Graham Young. Η πορτοκαλί: Ο χώρος που εκτυπώνονται τα γραπτά, σε μηχανήματα Cannon υψηλής ευκρίνειας.

Τα ράφια συνολικής έκτασης 9 χιλιομέτρων, χωρίζουν τα γραπτά σε χώρες και επίπεδα πιστοποιητικών. Το μάτι μας πέφτει σε κόκκινους φακέλους των IELTS, γραπτά που προορίζονται για το Κατμαντού, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές, ενώ υπάλληλοι αρχειοθετούν τις «Οδηγίες» προς εξεταστές. «Δεν είναι εύκολη διαδικασία. Απαιτεί προσοχή και σχολαστικότητα. Ποτέ στα χρονικά δεν έχουν υπάρξει διαρροές. Οι υπάλληλοι είναι όλοι εμπιστοσύνης, πρώην εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του Cambridge Assessment.Στο παρελθόν βέβαια, υπήρξαν απολύσεις εργαζομένων που εισήλθαν στις εγκαταστάσεις με κινητό τηλέφωνο, παρά τη ρητή απαγόρευση. Αλλά τα παραδείγματα είναι ελάχιστα», συμπληρώνει ο Graham Young.

Πόσα όμως γραπτά μπορεί να «αντέξει» το DC10; Πρόχειρος υπολογισμός. «Περίπου 8.5 εκατομμύρια απαντητικές φόρμες σκανάρονται για τις σωστές/λάθος απαντήσεις κάθε χρόνο. Κατά μέσο όρο, περίπου 2.000 κουτιά περνούν το κατώφλι του DC10 κάθε ημέρα, ενώ μισό εκατομμύριο κουτιά καταφτάνουν μόνο στη ζώνη Post Exams ετησίως. Υπολογίζεται ότι κάθε κουτί χωράει συνήθως 500 γραπτά», αναφέρει ο Graham Young, ενώ καταλήγει: «Τα γραπτά φυλάσσονται σε αποθηκευτικούς χώρους για ένα περίπου χρόνο και για δύο, σε περίπτωση ένστασης. Το ευτυχές είναι ότι εκδίδουμε περίπου 7 εκατομμύρια πιστοποιητικά ανά έτος!».

Ωστόσο, κάθε επιτυχόντας ή αποτυχόντας διαθέτει προσωπικό φάκελο στα ψηφιακά αρχεία του Cambridge Assessment. Τίποτα δεν χάνεται και τίποτα δεν ξεφεύγει από τη «δαγκάνα» του αυστηρού θεσμού. «Χαρακτηριστική περίπτωση; Ένας Πολωνός που έδωσε εξετάσεις Proficiency, αλλά αμέσως μετά επιστρατεύτηκε εξαιτίας του Ψυχρού Πολέμου. Δεν πρόλαβε ποτέ να μάθει εάν πέρασε ή όχι τις εξετάσεις. Τελικά, επισκέφτηκε τα γραφεία μας και πήρε το πιστοποιητικό του, 72 χρόνια μετά!», δηλώνει στο NEWS 247, ο Head of Communications παγκοσμίως, Steve McKenna.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις