Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Άλλοι 2.000 πρόσφυγες στα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας - Αυστρία: Σφραγίστε και τα Ανατολικά Βαλκάνια

Άλλοι 2.000 πρόσφυγες στα λιμάνια του Πε...

Πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα

Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στην Ελλάδα. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε τα ξημερώματα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Αριάδνη με 582 πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 322 από τη Μυτιλήνη και 260 από τη Χίο.

Στο λιμάνι της Ελευσίνας αναμένεται να καταπλεύσει νωρίς το πρωί της Δευτερας το Ελευθέριος Βενιζέλος με 1.433 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και στην ευρύτερη περιφέρεια.

Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα φιλοξενούνται 4.400 πρόσφυγες.

Τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά και στο κέντρο φιλοξενία στο Σχιστό αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.Στα πλαίσια της περιοδείας του έχει οριστεί συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, καθώς και με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη.

 

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος έως την 20ή Μαρτίου, και συνεπώς εγκλωβίζονται εξαιτίας των κλειστών βόρειων συνόρων, ανέρχεται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 48.141. Περισσότεροι από 12.000 είναι οι πρόσφυγες που παραμένουν στην Ειδομένη.

Οι πρόσφυγες στα νησιά μεταφέρονται την ίδια στιγμή σταδιακά στην ενδοχώρα, προκειμένου στα hot spots των νησιών να γίνονται οι διαδικασίες ταυτοποίησης όσων φθάνουν στο εξής.

Προτού επαναπροωθηθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία είναι απαραίτητη η λεπτομερής εξέταση κάθε αίτησης χορήγησης ασύλου. Η Αθήνα υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση οι ελλείψεις σε προσωπικό στα νησιά -το οποίο θα προέλθει και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- είναι μεγάλες και οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση των επαναπροωθήσεων είναι ακόμη άγνωστες. 

«Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μέσα σε 24 ώρες»δήλωσε την Κυριακή δίνοντας το στίγμα της όλης κατάστασης ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, οι πρώτες επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία θα πρέπει να γίνουν στις 4 Απριλίου.

Για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου θα χρειαστούν συγκεκριμένα 400 διερμηνείς και 400 υπάλληλοι από άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ για τις ενστάσεις ενάντια στις σχεδιαζόμενες επαναπροωθήσης στην Τουρκία θα πρέπει να τεθούν στη διάθεση των ελληνικών αρχών επιπλέον 30 διερμηνείς και 30 δικαστές. Για τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης σχεδιάζεται να αποσταλούν στην Ελλάδα 50 επιπλέον ειδικοί από τη Frontex και 1.500 αστυνομικοί. Πρόκειται για ένα συνολικό αριθμό προσωπικού γύρω στα 4.000 άτομα. 

Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα τόσο με αστυνομικούς όσο και με προσωπικό από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες (BAMF). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται η Deutche Welle, η Γερμανία από κοινού με τη Γαλλία θα στείλει συνολικά 400 αστυνομικούς και 200 ειδικούς σε θέματα ασύλου στα ελληνικά νησιά.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις εκτίμησε ότι για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης ίσως χρειαστεί ένας ενιαίος ευρωπαϊκός φόρος.

Από πλευράς του, ο επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Έντινγκερ χαιρέτισε τη συμφωνία της Παρασκευής μεταξύ των «28» και του Αχμέτ Νταβούτογλου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, προειδοποίησε ωστόσο ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες δίοδοι προς την Ευρώπη, όπως για παράδειγμα ο θαλάσσιος δρόμος από τη Λιβύη στην ιταλική Λαμπεντούζα.

Αυστρία: Σφραγίστε και τα Ανατολικά Βαλκάνια


Την ίδια ώρα, αφού «ηγήθηκε» των κινήσεων για το κλείσιμο της οδού των Δυτικών Βαλκανίων, η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ζητά το κλείσιμο της διαδρομής των Ανατολικών Βαλκανίων, λέγοντας ότι υπάρχει ένα «δυναμικό» 1,1 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι θα μπορούσαν τώρα να κατευθυνθούν προς τη Βουλγαρία για να φθάσουν μέσω αυτής στην Κεντρική Ευρώπη.

Αναφορικά με την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, η Μικλ-Λάιτνερ κατηγόρησε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για «ανεύθυνη» συμπεριφορά υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να παραμείνουν στις «λάσπες», επειδή ίσως μετά ανοίξουν και πάλι τα σύνορα.

Η ίδια τόνισε την αποφασιστικότητά της να παραμείνει συνεπής στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέξουν τη χώρα προορισμού τους και στο ότι είναι ασφαλείς και στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη.

Η Μικλ-Λάιτνερ εξέφρασε σκεπτικισμό ως προς τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, λέγοντας ότι δεν λύνει το πρόβλημα και για τον λόγο αυτό πρέπει τώρα οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στα Ανατολικά Βαλκάνια, καθώς διαφαίνονται ήδη από αυξανόμενες περιπτώσεις και δραστηριότητες διακινητών κινήσεις παράκαμψης προς τη Βουλγαρία, όπου, κατά την άποψή της, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας νέος διάδρομος μαζικής μετανάστευσης.

Για τον λόγο αυτό έχει δώσει εντολή στον γενικό διευθυντή δημόσιας ασφάλειας στο υπουργείο της, για ανάλογες προετοιμασίες, ενώ η ίδια είχε επισκεφθεί την προηγούμενη εβδομάδα τη Βουλγαρία μαζί με τον προερχόμενο από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Αυστριακό υπουργό Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος έρχεται στις 6 Απριλίου για επίσκεψη στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Πάνου Καμμένου, και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Σκόπια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυτ. Ελλάδα: Σήμερα η σύσκεψη φορέων για τους χώρους στέγασης προσφύγων-Ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις-Ποιοι χώροι "παίζουν"

Πελετίδης: "Όχι στα hot spot στην Πάτρα - Αν έρθουν πρόσφυγες θα τους δώσουμε ρούχα και τρόφιμα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους" - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

 

in.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις