Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει και πάλι το προσφυγικό
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει και πάλι το προσφυγικό καθώς μετά τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ, κατά χιλιάδες φτάνουν καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά. Χθες το πρωί κατέπλευσαν δύο επιβατηγά οχηματαγωγά από Λέσβο και Χίο, μεταφέροντας συνολικά 3.000 πρόσφυγες.
Συγκεκριμένα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Patmos» κατέπλευσε με 1.424 πρόσφυγες, ενώ νωρίτερα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε 1579 μετανάστες.
Χθες αργά, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, βρίσκονταν καταμαράν «Tera Jet», το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 1» και το επιβατηγό οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος» τα οποία ξεκίνησαν δρομολόγιο με προορισμό τον Πειραιά.
Εν τω μεταξύ, τη ζωή ενός ανήλικου παιδιού έσωσαν το βράδυ της Κυριακής οι λιμενικοί στη Λέρο. Το παιδάκι εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε ακυβέρνητη ημιβυθισμένη λέμβο ανατολικά του νησιού, στην οποία επέβαιναν 45 πρόσφυγες. Το πλήρωμα ναυαγοσωστικού σκάφους του Λιμενικού που έφτασε στην περιοχή τού παρείχε τις πρώτες βοήθειες και τελικά συνήλθε. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Φαρμακονήσι, όπου εξετάστηκαν από τον τοπικό γιατρό και εντός της ημέρας αναμένεται να μεταφερθούν στη Λέρο.
Εγκλωβισμένοι
Την ίδια ώρα, εγκλωβισμένοι στον μεθοριακό σταθμός της Ειδομένης στο Κιλκίς βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς η μετάβασή τους στην ΠΓΔΜ γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Συντονιστικής Διεύθυνσης του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου, Γιώργος Περπερίδης, το πρόβλημα επιδεινώθηκε και από την πρόσφατη απεργία των λιμενεργατών με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν αυτήν τη στιγμή περίπου 200 λεωφορεία, κυρίως με Σύρους, οι οποίοι ?όπως εκτιμά? θα αναγκαστούν να περιμένουν στα σύνορα αρκετές ημέρες μέχρι να τους επιτραπεί να περάσουν στην ΠΓΔΜ.
«Κοντά στους 10.000 άνθρωποι είναι καθηλωμένοι στα σύνορα και οι περισσότεροι παραμένουν μέσα στα λεωφορεία που τους μετέφεραν από την Αθήνα και την Καβάλα. Υπάρχουν μωρά που αντιμετωπίζουν, λόγω της ταλαιπωρίας και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναπνευστικά προβλήματα, αλλά οι γονείς τους αρνούνται να απευθυνθούν σε γιατρούς επειδή θα χάσουν τη σειρά στην ουρά που έχει σχηματιστεί προς τα σύνορα με τα Σκόπια», όπως τόνισε.
Στην περιοχή του τεράστιου καταυλισμού παραμένουν εθελοντές γιατροί και κάτοικοι της περιοχής που προσπαθούν να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ οι εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων αναφέρουν ότι εκτός από τα είδη ένδυσης και υπόδησης απαραίτητα είναι γάλατα, βρεφικές τροφές και πάνες.
Μάλιστα, συνιστούν στους εκπροσώπους των συλλόγων και των οργανώσεων που προσφέρουν εθελοντική βοήθεια να στέλνουν τα είδη ένδυσης και υπόδησης στη Μυτιλήνη, καθώς όσοι φθάνουν εκεί από τα τουρκικά παράλια τα έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη, απ΄ ό,τι στην Ειδομένη.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr








