Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πέντε συν 1 πληροφορίες για το λάδι

Πέντε συν 1 πληροφορίες για το λάδι

Του Θανάση Πετρόπουλου, Γεωπόνου

Τι πρέπει να προσέχω στο ελαιοτριβείο; Τη θερμοκρασία, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 28 0C. Πολλά ελαιοτριβεία ανεβάζουν τη θερμοκρασία προκειμένου να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η ποιότητα. Γι΄ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε από τα μεγάλα ποσοστά παραγωγής ελαιολάδου σε σχέση με τον καρπό. Οφείλουμε να γνωρίζουμε τις παραγωγές των δέντρων μας τις προηγούμενες χρονιές, και οι μεγάλες αδικαιολόγητες και απότομες διακυμάνσεις να μας κάνουν τουλάχιστον καχύποπτους.

Τι είναι οξείδωση και τι οξύτητα;. Η οξείδωση είναι αλλοίωση του λαδιού είναι το γνωστό « τάγγισμα». Η οξύτητα εκφράζει σε ποσοστό %την περιεκτικότητα του λαδιού σε ελεύθερα λιπαρά και η γνώση της μας βοηθά  στην ταξινόμηση των ελαιολάδων

Ποιες είναι οι κατηγορίες ελαιολάδου;

ονομασία

Οξύτητα

Τρόπος παραγωγής στο ελαιοτριβείο

Έξτρα Παρθένο

0,8%

(8 χαράκια).

Δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία. Παράγεται με ψυχρή θλίψη καρπού χωρίς προσθήκη νερού.

2. Παρθένο

2%

(20 χαράκια).

 

Δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία

3.Ραφινέ-Εξευγενισμό

1,0%

(10 χαράκια).

 

Έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία

 

Πως ξεχωρίζω το καλό λάδι; Από το βαθύ πράσινο χρώμα του, από τη φρουτώδη γεύση του που είναι ελαφρώς πικρή και πικάντικη.

Τι είναι το αγουρόλαδο;
Είναι το λάδι που παράγεται από πράσινες ελιές, άγουρες, που συλλέγονται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με μοναδικό άρωμα, χρώμα και γεύση και το ξεχωρίζω από το ελαφρύ κάψιμο που προκαλεί στον οισοφάγο και όχι στο στόμα για μερικά δευτερόλεπτα. Μειονέκτημα του η μικρή ποσοστιαία παραγωγή λαδιού σε σχέση με τον ελαιόκαρπο.

Πόσο χρόνων πρέπει να είναι το λάδι που αγοράζω; Ποτέ χρονών, πρέπει να είναι ημερών ή μηνών Το λάδι με το χρόνο χάνει τα ωφέλιμα συστατικά του όπως είναι οι πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες που εμποδίζουν το σχηματισμό φλεγμονών στις καρδιακές αρτηρίες. Αρά το λάδι που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να έχει συλλεχθεί κατά την τρέχουσα χρονιά, να είναι δηλαδή φετινό. Προσοχή, όταν αγοράζουμε συσκευασμένο δεν έχει αξία η ημερομηνία συσκευασίας αλλά η ημερομηνία παραγωγής

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις