Έχασε ξανά το λεγόμενο φαβορί, ο Ιάπωνας Μουρακάμι
Από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς, ο νικητής του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας (η ανακοίνωση έγινε χθες Πέμπτη 9/10/2014), Πατρίκ Μοντιανό, έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων, με το βραβείο Goncourt, που είναι το σημαντικότερο στην Γαλλία το 1976.
Ο 69χρονος συγγραφέας Πατρίκ Μοντιανό είναι λοιπόν ο μεγάλος νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014, το οποίο ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της Σουηδικής Ακαδημίας χθες στις 2 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), αφήνοντας τελικά για άλλη μία χρονιά αβράβευτο το φαβορί, τον Ιάπωνα Χαρούκι Μουρακάμι, ο οποίος είχε χάσει και πέρυσι από την Καναδή Άλις Μονρό.
Ο Γάλλος συγγραφέας Πατρίκ Μοντιανό έχει επικεντρώσει σχεδόν το σύνολο του έργου του στο Παρίσι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η Σουηδική Ακαδημία τον χαρακτήρισε τον «Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας», όπως έγραψε το σάιτ thetoc.gr.
Είναι ο 11ος Γάλλος συγγραφέας που παίρνει Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Σύμφωνα με την Σουηδική Ακαδημία, με το βραβείο αυτό, το οποίο συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων σουηδικών κορόνων (περίπου 964.000 ευρώ), τιμάται ο Μοντιανό για την «τέχνη της μνήμης, χάρη στην οποία ζωντάνεψε τις πιο ανεπαίσθητες ανθρώπινες ιστορίες κι έφερε στο φως τη ζωή στην Κατοχή».
Τα βιβλία του ασχολούνται με τη μνήμη, τη λήθη, την ταυτότητα και την ενοχή και συχνά διαδραματίζονται εν μέσω της κατοχής της Γαλλίας από τους Γερμανούς Ναζιστές.
«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ο Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας», είπε ο Πέτερ Ένγκλουντ, ο μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Ο Μοντιανό - έργα του οποίου κυκλοφορούν στα ελληνικά - γεννήθηκε το 1945 στο Boulogne-Billancourt από Ιταλο-εβραίο πατέρα και βελγίδα μητέρα, ηθοποιό στο επάγγελμα (και με συχνές απουσίες σε τουρνέ).
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς. Έχει τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1972, με το βραβείο Goncourt το 1976, με το βραβείο του Ιδρύματος Pierre de Monaco το 1984 και με το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας Paul Morand, για το σύνολο του έργου του, το 2000.
Ο αδελφός του Ρουντί πέθανε σε ηλικία 10 ετών. Από το 1967 (χρονιά που άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τη λογοτεχνία) έως το 1982) ο Πατρίκ Μοντιανό αφιέρωνε τα βιβλία του στον πρόωρα χαμένο αδελφό του.
Ο Πατρίκ πήρε πτυχίο - μπακαλορεά στο Annecy, αλλά δεν συνέχισε τις σπουδές του. Το πρώτο του μυθιστόρημα «La place de l’Étoile» εκδόθηκε το 1968 και από τότε δεν κάνει τίποτε άλλο εκτός από το να γράφει. Παντρεύτηκε την Dominique Zerhfuss με την οποία απέκτησε δυο κόρες.
*Στα ελληνικά όπως αναφέρει το thetoc.gr, κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Οδός σκοτεινών μαγαζιών» (Κέδρος), «Κυριακές του Αυγούστου» (Καστανιώτης), «Ντόρα Μπρούντερ» (Πατάκης), «Η χαμένη γειτονιά» (Χατζηνικολή), «Άνθη ερειπίων» (Οδυσσέας) και «Το άρωμα της Υβόννης» (Λιβάνης). Βιβλία του υπάρχουν και στις προθήκες των Πατρινών βιβλιοπωλείων.
Έχει γράψει το σενάριο για την ταινία του Λουί Μαλ «Lacombe Lucien».
Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει 2 Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1963 με τον Γιώργο Σεφέρη και το 1979 με τον Οδυσσέα Ελύτη.
*Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γάλλος συγγραφέας Πατρίκ Μοντιανό, είναι απόγονος της γνωστής εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, Μοδιάνο.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr








