Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2026
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Δείτε ΦΩΤΟ από το Μιλάνο όπου βρέθηκαν για την προώθηση του φιλμ "Μνημείων Άνδρες" οι Κλούνι, Ντέιμον, Μάρει και Ντιζαρντέν

Δείτε ΦΩΤΟ από το Μιλάνο όπου βρέθηκαν γ...

Φωτογραφήθηκαν μπροστά και από τον πίνακα του Ντα Βίντσι "Μυστικός Δείπνος"

Με μόλις λίγες μέρες διαφορά από την επίσημη εκτός διαγωνιστικού προγράμματος πρεμιέρα της στο 64ο Φεστιβάλ του Βερολίνου και τις δηλώσεις του γόη Τζορτζ Κλούνι για την ανάγκη επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα που έχουν προκαλέσει διεθνή θόρυβο και την οργή των Άγγλων, η νέα του ταινία «Μνημείων Άνδρες» που ήδη ξεκίνησε στις ΗΠΑ με πάνω από 23 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις, αρχίζει από σήμερα 13 Φεβρουαρίου 2014 την προβολή της στην Ελλάδα (και σε μία αίθουσα των Ster Cinemas στη Βέσο Μάρε, στην Ακτή Δυμαίων, στην Πάτρα).

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, πρωταγωνιστής και παραγωγός Τζορτζ Κλούνι, με αφορμή την 5η σκηνοθετική του προσπάθεια, το «Μνημείων Άνδρες», συνεχίζει το Ευρωπαϊκό του τουρ προώθησης και μετά το Βερολίνο και το Λονδίνο, έκανε μια στάση στο Μιλάνο.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, ο 53χρονος γκριζομάλλης σταρ Τζορτζ Κλούνι, είχε μαζί του τους συμπρωταγωνιστές του, Ματ Ντέιμον, Μπιλ Μάρει, Ζαν Ντιζαρντέν, Μπομπ Μπάλαμπαν, Τζον Γκούντμαν, Ντιμίτρι Λιονάιντας, τον συνσεναριογράφο του Γκραντ Χέσλοβ, τον συγγραφέα του βιβλίου πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία «Μνημείων Άνδρες», Ρόμπερτ Έντσελ, και τον Χάρι Έτινγκερ, ο οποίος πάλεψε ως αληθινός «Monuments Man» ενάντια στους Ναζί την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να διηγηθούν όλοι μαζί στο Ιταλικό κοινό τα κατορθώματα της ιστορικής διμοιρίας ηρώων της τέχνης!

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν προσωπικότητες της Ιταλικής τέχνης και διανόησης καθώς επίσης και σημαντικοί εκπρόσωποι του Ιταλικού επιχειρηματικού κόσμου. Ανάμεσά τους ο γνωστός επιχειρηματίας, απόγονος της περίφημης οικογένειας Ανιέλι, Λάπο Ελκάν, ο ποδοσφαιριστής Μπίλι Κοστακούρτα, η Ιταλίδα ηθοποιός Μαρτίνα Κολομπάρι και ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Αλεσάντρο Κατελάν.

Οι συντελεστές της ταινίας «Μνημείων Άνδρες» είχαν την ευκαιρία να βγάλουν αναμνηστική φωτογραφία με φόντο ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης όλων των εποχών, τον «Μυστικό Δείπνο». Το διάσημο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι εμφανίζεται και σε μια από τις πρώτες σκηνές της ταινίας, καθώς ένας βομβαρδισμός που έβαλε σε κίνδυνο την ακεραιότητα του συγκεκριμένου έργου στάθηκε σημαντική αφορμή προκειμένου να συσταθεί η περίφημη ομάδα των «Monuments Men».

Ο Κλούνι και ο Ντέιμον εννοείται ότι δεν χάλασαν το χατήρι των θαυμαστών και θαυμαστριών τους και υπέγραψαν αυτόγραφα ενώ φωτογραφήθηκανα με χαρά μαζί τους.

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού της καταγεγραμμένης ιστορίας, εξετάζει τη δράση μιας επίλεκτης “διμοιρίας” ανθρώπων. Οι αφανείς αυτοί ήρωες, με την επωνυμία «Μνημείων Άνδρες», είχαν επιφορτιστεί, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με μια πολύ σημαντική υποχρέωση: Να διασώσουν κλεμμένα καλλιτεχνικά αριστουργήματα από τα χέρια των Ναζί και να τα επιστρέψουν στους νόμιμους κατόχους τους!

Κι αν αυτή η αποστολή φαντάζει, σε πρώτη ανάγνωση, εντελώς αδύνατη, σκεφτείτε πως η συγκεκριμένη διμοιρία που ανέλαβε το βαρυσήμαντο αυτό έργο, αποτελείται από διευθυντές μουσείων, επιμελητές εκθέσεων και ιστορικούς τέχνης.

Οι σπουδαίοι αυτοί άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων μπορεί να γνωρίζουν τα πάντα για τον Μιχαήλ Άγγελο, ωστόσο δείχνουν να μην έχουν την παραμικρή ιδέα για το πώς λειτουργεί ένα όπλο. Παρόλα αυτά θα πρέπει να τα βάλουν με έναν πανίσχυρο στρατό προκειμένου να πετύχουν το δύσκολο στόχο τους. Τι ποσοστό επιτυχίας θα μπορούσε λοιπόν να έχει μια επιχείρηση σαν αυτή, αν αναλογιστεί κανείς πως η μοίρα των έργων τέχνης που αναζητούνται αγνοείται πλήρως, μετά τις εντολές της καθολικής καταστροφής τους με την πτώση του Ράιχ;

Καθώς οι υπέροχοι «Μνημείων Άνδρες», όπως αποκαλούνται, αποφασίζουν να σταθούν αντιμέτωποι με το χρόνο, προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφή μιας πολιτιστικής κληρονομιάς 1.000 χρόνων, δεν διστάζουν τελικά να ρισκάρουν ακόμη και τη ίδια τους τη ζωή. Οι Τζόρτζ Κλούνι, Ματ Ντέιμον, Μπιλ Μάρει, Τζον Γκούντμαν, Μπομπ Μπάλαμπαν, Ζαν Ντιζαρντέν και Κέιτ Μπλάνσετ είναι αποφασισμένοι για τα καλύτερα και τα χειρότερα, με μοναδικό τους στόχο τη διάσωση των μεγαλύτερων πολιτιστικών μνημείων της ανθρωπότητας.

Το σχετικό βιβλίο «Μνημείων Άνδρες» όπου έχει βασιστεί το σενάριο της ταινίας, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Η ταινία διανέμεται από την Odeon.

Οι κριτικές βέβαια είναι ελαφρώς συγκρατημένες ωστόσο λόγω του θέματος και του υπέροχου καστ του φιλμ, νομίζουμε πως επιβάλλεται να δούμε την συγκεκριμένη ταινία.

*Aξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που "κρατούνται" στο Βρετανικό Μουσείο και ανακίνησε ο Τζορτζ Κλούνι (έκαναν αντίστοιχες δηλώσεις υπέρ της Ελλάδας και οι Μπιλ Μάρει, Ματ Ντέιμον) έφτασε μέχρι και την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Σχετικό άρθρο δημοσίευσαν μέχρι και οι Los Angeles Times!

Την διεύθυνση φωτογραφίας στο "Μνημείων Άνδρες" υπογράφει ο Ελληνοαμερικανός Φαίδων Παπαμιχαήλ που είναι φέτος υποψήφιος για Όσκαρ για την "Νεμπράσκα" του Αλεξάντερ Πέιν.

Eπιμέλεια - Τ. Μαρτάτος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture