Σε δύσκολο σταυροδρόμι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Ίσως στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της 35χρονης διαδρομής της βρίσκεται η ΝΔ, μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, δεν είναι το εύρος της ήττας που εγείρει αδιέξοδα, αλλά η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος, τα βασικά στοιχεία της οποίας είναι:
Πρώτον, η πλήρης επικυριαρχία Καραμανλή από το 1997 που εξελέγη Πρόεδρος, περιόρισε την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού, κυρίως σε επίπεδο κορυφής. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι βασικοί "μνηστήρες" για τη διαδοχή, είναι άτομα που τα χωρίζει ψυχολογική απόσταση από την παραδοσιακή βάση της παράταξης, καθώς τον μεν Αντώνη Σαμαρά τον κυνηγάει ακόμα το στίγμα του «Εφιάλτη που έριξε την κυβέρνηση το 1993», τον δε Δημήτρη Αβραμόπουλο η επιλογή του να αποχωρήσει και να δημιουργήσει δικό του κόμμα, στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Όσον αφορά στη Ντόρα Μπακογιάννη, είναι πολλοί εκείνοι στο εσωτερικό του κόμματος, που δεν ξεχνούν ότι είναι κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος ήλθε στην παράταξη από μετεγγραφή και αποτέλεσε το αντίπαλο δέος του Καραμανλισμού. Στα 12 χρόνια που έμεινε στην προεδρία ο κ. Καραμανλής, δεν άφησε πεδίο για να αναδειχθούν σε ηγετικό επίπεδο, στελέχη που προέρχονταν από τα σπλάχνα του κόμματος. Ανέδειξε ως πρωτοκλασάτο μόνον τον κ. Ρουσόπουλο, ο οποίος ανακάλυψε τη ΝΔ όταν του προσφέρθηκε θέση και ο οποίος τελικά, με την συμπεριφορά του, φέρει ευθύνη για την συντριπτική ήττα της ΝΔ. Ανέδειξε και τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο μοναδικός που προέρχεται από τα σπλάχνα του κόμματος, αλλά όταν ο Πατρινός πολιτικός αποτέλεσε στόχο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, ο κ. Καραμανλής δεν τον προστάτευσε όσο έπρεπε. Ενδεικτικό είναι ότι στην κυβέρνηση τον έβαλε μετά το 2007.
Δεύτερον, πάλι η πλήρης επικυριαρχία του Κώστα Καραμανλή, σε συνδυασμό με τα φαινόμενα κυβερνητισμού που εμφανίστηκαν από το 2004 και μετά, δεν επέτρεψαν στη ΝΔ νε εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κόμμα. Παρέμεινε να λειτουργεί με τους όρους της δεκαετίας του ΄80, με παραδοσιακές δομές και λειτουργίες, στηριζόμενο στην όποια ακτινοβολία διέθεταν κάποια πρόσωπα της παράταξης. Ποτέ έως σήμερα δεν εξελίχθηκαν διαδικασίες που να κάνουν τον Νεοδημοκράτη να αισθανθεί ότι έχει ουσιαστικό λόγο και ρόλο στις εξελίξεις της παράταξης. Αυτή τη στιγμή, το κόμμα λειτουργεί περισσότερο ως ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός και λιγότερο ως πεδίο συμμετοχής και ουσιαστικής έκφρασης των μελών και φίλων της ΝΔ.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ
Αυτή τη στιγμή, πολλοί θεωρούν ως λύση την εκλογή μεταβατικού προέδρου στη ΝΔ, ώστε εν συνεχεία το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προχωρήσει στην εκλογή προέδρου μέσα από καθολική ψηφοφορία των μελών και φίλων του, όπως δηλαδή έγινε στο ΠΑΣΟΚ το 2004 και το 2007. Δεδομένου ότι τα περισσότερα στελέχη τάσσονται υπέρ της άμεσης εκλογής προέδρου από τη βάση, η ανάδειξη στο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου ενός μεταβατικού προέδρου, κερδίζει έδαφος. Τον ρόλο αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει ο κ. Καραμανλής, αλλά είναι ρητή η απόφασή του, στις 8 Νοεμβρίου να πάει σπίτι του. Και επειδή το ισχύον καταστατικό δεν προβλέπει άμεση εκλογή, οπότε απαιτείται αλλαγή του καταστατικού για να συμβεί κάτι τέτοιο, φαίνεται ότι η ιδέα εκλογής μεταβατικού προέδρου, μπορεί να απασχολήσει το έκτακτο Συνέδριο στις 7 Νοεμβρίου. Με την ιδέα αυτή δεν συμφωνεί η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς οι συσχετισμοί μεταξύ των 4.800 μελών του έκτακτου Συνεδρίου, φαίνεται να την ευνοούν. Για τον λόγο αυτό, όλοι οι υπόλοιποι «μνηστήρες» (Αβραμόπουλος, Σαμαράς, Ψωμιάδης), αλλά και εκείνοι που θα ήθελαν να μπουν στην κούρσα διαδοχής (Μεϊμαράκης, Σπηλιωτόπουλος, Στυλιανίδης), επιδιώκουν το Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, να μην λάβει οριστικές αποφάσεις για τον νέο πρόεδρο, αλλά να τις μεταθέσει για αργότερα, ώστε μέσω ενός διευρυμένου εκλογικού σώματος, να ανακατευτεί η τράπουλα και να ψαλιδιστεί το προβάδισμα της Ντόρας.
Σε κάθε περίπτωση, με το αλαλούμ των διαφορετυικών δηλώσεων που αποτυπώνουν και διαφορετικές προσεγγίσεις, εκείνο που έχει ήδη επιτευχθεί είναι η αποδυνάμωση του κύρους του Έκτακτου Συνεδρίου και συνακόλουθα, του νέου προέδρου που θα εκλεγεί από αυτό, αν τελικά δεν επικρατήσουν εκείνοι που ζητούν μετάθεση της ανάδειξης προέδρου και εκλογή από τη βάση.
ΔΗΛΩΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
"Βασικός και σταθερός σκοπός των διαβουλεύσεων, που είναι σε εξέλιξη, είναι η εκλογή του νέου αρχηγού, από την ευρεία κοινωνική βάση της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας", ανέφερε χθες το βράδυ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε γραπτή δήλωσή του σχετικά με τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στη ΝΔ.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Το συνέδριο πρέπει να αποφασίσει την καθολική ψηφοφορία με ανοιχτούς καταλόγους, δηλαδή την εκλογή του προέδρου από τη βάση, τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς σε χθεσινή ανακοίνωσή του.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










