Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι αρνούνται να πληρώσουν τα χρέη της Ελλάδας

Οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι αρνούνται να π...

Φόβοι για παρενέργειες σε περίπτωση επέκτασης της κρίσης

Στην κεντρική Ευρώπη μεγαλώνει ο φόβος ότι η κρίση στην Ελλάδα θα επηρεάσει βαθιά και άλλες περιοχές. Υπάρχει έντονη ανησυχία για την περίπτωση που η κρίση εξαπλωθεί στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Την ίδια στιγμή η Τσεχία εκφράζει ανησυχία ότι τελικά θα κληθεί να πληρώσει τα χρέη των Ελλήνων, παρόλο που δεν είναι στην Νομισματική Ένωση. Οι Σλοβάκοι, οι οποίοι είναι βέβαιο, ότι τον πρώτο χρόνο θα βοηθήσουν την Αθήνα με 300 εκατ. ευρώ, εξεγείρονται και ζητούν δημοψήφισμα για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Η Τσεχική καθημερινή εφημερίδα Lidové novini ανακοίνωσε στις 05 Μαΐου το αρχικό πλάνο βάση του οποίου η Τσεχική Δημοκρατία θα δάνειζε στην Ελλάδα 369.000.000 €. "Δεν υπάρχει απόφαση για την χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα των χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Δεν σχολιάζουμε τις εικασίες", δήλωσαν στην Τσεχική εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν η κρίση εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, (Πορτογαλία και η Ισπανία), θα χρειαστεί να βοηθήσει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση.  
Αυτό, ωστόσο, το αρνούνται κατηγορηματικά οι Τσέχοι πολιτικοί. Ακόμη και η Τσεχική αριστερή πτέρυγα, η οποία υποστηρίζει την αλληλεγγύη σε όλη την ΕΕ και τα κράτη μέλη που έχουν προβλήματα, δηλώνει ότι, σύμφωνα με την κατάσταση των δημοσιο-οικονομικών της χώρας, δεν υπάρχουν περιθώρια για προσφορά βοήθειας.  
«Τη συμμετοχή της Τσεχικής Δημοκρατίας τη βλέπω ως μείζον πρόβλημα. Κατ 'αρχάς, οι χώρες που συζητούνται σε σχέση με τα δάνεια, με εξαίρεση την Πορτογαλία, είναι ποιο πλούσιες από την Τσεχική Δημοκρατία. Θα ήταν μια περίεργη αλληλεγγύη των φτωχών προς τους πλούσιους», δήλωσε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών, Petr Necas.
Η Σλοβακία ως μέλος της ζώνης του ευρώ υποσχέθηκε τον Μάιο να χορηγήσει ενισχύσεις των € 300,000,000 για την Ελλάδα αν και τα χρήματα, έστω και υπό πολύ ευνοϊκότερους όρους απ’ ότι η Ελλάδα, θα πρέπει να τα δανειστεί και η ίδια.
Η αντιπολίτευση της Σλοβακίας ζήτησε, η απόφαση για τη χορήγηση ενίσχυσης, να παρθεί από τους βουλευτές και όχι από την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, άφησε αυτή την εβδομάδα τη τελική απόφαση για την παροχή βοήθειας στη νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας, μετά από κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

«Θέλουμε να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα του ευρώ και το ρόλο της Σλοβακίας στις τράπεζες. Από την άλλη πλευρά θέλουμε να δούμε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Θέλουμε να δούμε ότι το Ελληνικό κοινοβούλιο ψήφησε τα μέτρα, την μείωση των μισθών και των συντάξεων και την κατάργηση των προνομιών για τα οποία δεν υπήρχε η οικονομική κάλυψη.», είπε ο Φίκο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, αλλά προειδοποίησε ότι τη βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία ξεκινά τον Μάιο, έχει εγκριθεί απ’ όλα τα κράτη της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων και η Σλοβακία, δημοσίευσε στις 05 Μαΐου η εφημερίδα SME.
Στη Σλοβακία, όμως, έχει ακουστεί το αίτημα των μικρότερων κομμάτων της δεξιάς, που λέει  ότι για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, για τη κρίση της οποίας οι βασικοί ένοχοι είναι όχι μόνο η ανευθυνότητα των ελληνικών αρχών, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή οι μηχανισμοί ελέγχου της ήταν αναποτελεσματική, θα πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιοι οι Σλοβάκοι στο δημοψήφισμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις