Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Με τον Σαιξπηρικό «Περικλή» του Εθνικού έγινε η επίσημη πρεμιέρα του 31ου Φεστιβάλ Πάτρας-Δείτε φωτό

Με τον Σαιξπηρικό «Περικλή» του Εθνικού ...
Μαρτάτος Tάκης

Πριν ξεκινήσει η παράσταση οι ηθοποιοί υποδέχονταν τους θεατές-Συγκινητική στιγμή η βράβευση του βετεράνου ηθοποιού Γιάννη Βογιατζή

Με επιτυχία και προσέλευση θεατών που ξεπέρασε τα οχτακόσια άτομα, παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 το βράδυ στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Περικλής» του Σαίξπηρ που σηματοδότησε και την επίσημη πρεμιέρα του φετινού 31ου Φεστιβάλ Πάτρας-Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Oι θεατές προσερχόμενοι στις κερκίδες του Ωδείου, συναντούσαν μία ευχάριστη έκπληξη καθώς τους περίμεναν και τους υποδέχονταν οι ηθοποιοί της παράστασης, οι οποίοι στέκονταν είτε όρθιοι είτε κάθονταν στις κερκίδες και καλωσόριζαν τους θεατές. Χαρακτηριστικά στο κάτω διάζωμα πλησίον της σκηνής βρίσκονταν ο βετεράνος ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής που μάλιστα κατάγεται από το γειτονικό Αιτωλικό, η Στεφανία Γουλιώτη και ο Μηνάς Χατζησάββας ενώ στα πάνω διαζώματα τριγύριζαν ο Γιώργος Κοτανίδης, η Μαρία Σκουλά, η Λυδία Φωτοπούλου και ο Χρήστος Λούλης.

Ιδίως οι Χρήστος Λούλης και Μαρία Σκουλά ένιωθαν και πιο οικεία καθώς πριν ένα και πλέον χρόνο είχαν γυρίσει στην Πάτρα την ταινία «Παράδεισος» του Παναγιώτη Φαφούτη και έτσι οι φίλοι που έχουν αποκτήσει στην Πάτρα είναι πολλοί. Επίσης παλιοί γνώριμοι του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας είναι εκτός από τον Χρήστο Λούλη και άλλοι από τους πρωταγωνιστές του «Περικλή» όπως ο Μηνάς Χατζησάββας, η Λυδία Φωτοπούλου, ο Μανώλης Μαυροματάκης και ο Δημήτρης Πιατάς.

Πριν ξεκινήσει η παράσταση, ο Πολιτιστικός Σύμβουλος του Φεστιβάλ Πάτρας Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, καλωσόρισε με τη σειρά του τους θεατές ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το Φεστιβάλ προκειμένου να διατηρηθεί. Επίσης ευχαρίστησε όσους βοήθησαν, ανάμεσα τους τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γεώργιο Αγγελόπουλο, τον Πρόεδρο του ΟΛΠΑ κ. Κώστα Πλατυκώστα, τον Προεδρεύοντα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων Κώστα Μακρή, τον Πρόεδρο του Υπερστικού Κτελ Αχαίας Ανδρέα Μανωλόπουλο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Dur Θεόδωρο Δούρο και τέλος τον κόσμο που στηρίζει τόσα χρόνια το Φεστιβάλ Πάτρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παράσταση του Εθνικού «Περικλής» που παίχθηκε πέρυσι στην Κεντρική σκηνή του Εθνικού καθώς και στο Σαιξπηρικό Φεστιβάλ Globe to Globe στο Λονδίνο τον περασμένο Απρίλιο (όπου έλαβαν μέρος 37 διαφορετικοί θίασοι από όλο τον κόσμο παρουσιάζοντας έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ), παρουσιάζεται το φετινό καλοκαίρι σε έξι μόνο πόλεις της Ελλάδας. Η Πάτρα είναι μία από αυτές, προς τιμήν του Φεστιβάλ Πάτρας 2012-Θεσμός Αρχαίου Δράματος που φιλοξενεί σταθερά το Εθνικό θέατρο στο πρόγραμμα του από το ξεκίνημα του, το 1981 και του πατρινού θεατρόφιλου κοινού.

Η παράσταση που άγγιξε σε διάρκεια τις δυόμιση ώρες, διακρίθηκε για την πρωτοτυπία της να μην διαθέτει καθόλου σκηνικά (το βάρος της εναλλαγής των σκηνών και των ρόλων επωμίστηκαν οι 12 εξαιρετικοί ηθοποιοί). Μεταξύ των ηθοποιών ήταν και οι Γιώργος Γλάστρας, Κώστας Βασαρδάνης και Βασίλης Παπαγεωργίου.

Επίσης μέσα από την παράσταση αναδείχθηκε η ομορφιά του κειμένου του Σαίξπηρ που ταξίδεψε τους θεατές από την Τύρο της Συρίας έως την Ταρσώ, την Πεντάπολη της Λιβύης και την Μυτιλήνη. Ωστόσο παρά τις αρετές της η παράσταση που έφερε την σκηνοθετική υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Γιάννη Χουβαρδά που δεν μπόρεσε να έρθει στην Πάτρα λείποντας στο μακρινό Όσλο, κούρασε σε κάποια σημεία το κοινό καθώς συχνά έχανε τον ρυθμό της.

Το Δ.Σ. του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων θέλοντας να τιμήσει την συνεισφορά του συμπαθούς ηθοποιού Γιάννη Βογιατζή στην τέχνη, στο τέλος της παράστασης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ιδρυτής του Φεστιβάλ Ανδρέας Δ. Ανδριόπουλος, του απένειμε το αργυρό μετάλλιο του Οργανισμού μετά περγαμηνής.

«Αυτό το βραβείο είναι για όλο το ελληνικό θέατρο και τους υπόλοιπους 11 αριστείς του ελληνικού θεάτρου με τους οποίους μοιράζομαι τη σκηνή στο έργο “Περικλής”», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βογιατζής την ώρα της απονομής του βραβείου ενώ πρόσθεσε ότι λόγω της καταγωγής του από την Αιτωλοακαρνανία, η Πάτρα είναι σαν δεύτερη πατρίδα του και πως «ο Χαρίλαος Τρικούπης έτεινε τον βραχίονα του στον Δημήτριο Γούναρη και έγινε η Γέφυρα».

Σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά στιγμή και προς έκπληξη του κ. Βογιατζή, ο συμπρωταγωνιστής του Δημήτρης Πιατάς, πήρε το λόγο και διάβασε επιστολή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά, ο οποίος εξήρε το ήθος και την προσφορά του Γιάννη Βογιατζή στην τέχνη τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι είναι υπερήφανος που είναι συνεργάτης του Γιάννη Βογιατζή καθώς κι ότι «δεν αισθάνομαι ότι κάνουμε επάγγελμα αλλά πως εκτελούμε λειτούργημα».

Ο κ. Βογιατζής, 85 ετών σήμερα αλλά ιδιαίτερα ακμαίος, χειροκροτήθηκε θερμά από το Πατρινό κοινό και έδειχνε ιδιαίτερα συγκινημένος ενώ μετά στα παρασκήνια απλός και γλυκός στη συμπεριφορά του φωτογραφήθηκε με όσους του το ζήτησαν ενώ τους χαιρέτησε όλους εγκάρδια.

Ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησε την παράσταση ήταν ο Πρόξενος της Ιταλίας στην Πάτρα Μιχαήλ Δημόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Νίκος Μακρής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαριάννα Σταματιάδου, Γεωργία Χρυσανθακοπούλου και Αλέξης Σκαρμέας, ο Θόδωρος Δούρος με τη σύζυγο του Ντέμη, ο Ηλίας Στεφανόπουλος με τη σύζυγο του Μαρία Πετσάλη, το ζεύγος Σπύρου και Νανάς Δούκα, η Πατρινής καταγωγής τραγουδίστρια Ηρώ Λεχουρίτη, κ.α.

Οι φωτό είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture