Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Νέος γύρος διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης - Αισιοδοξεί ο πρόεδρος της ΝΔ ότι μέχρι το βράδυ θα προκύψει κυβερνητική λύση

Νέος γύρος διαβουλεύσεων για τον σχηματι...

Συνάντηση Βενιζέλου - Κουβέλη

Με την αισιοδοξία ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας θα προκύψει στο πλαίσιο της δικής του διερευνητικής εντολή έκλεισε τον πρώτο κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Αντώνης Σαμαράς την Δευτέρα το βράδυ. 

Σήμερα το πρωί θα έχουν συνάντηση οι κ.κ. Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης και στην συνέχεια κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθούν από κοινού και με τον κ. Σαμαρά. Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Σαμαράς στις δηλώσεις τους είπαν ότι μέχρι την Τρίτη το βράδυ θα έχει προκύψει κυβερνητική λύση. Σε αυτή την κατεύθυνση πιέζει και όλο το διεθνές περιβάλλον που φρόντισε να το δείξει στις τηλεφωνικές επαφές που είχαν οι ξένοι ηγέτες με τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο αλλά και το εγχώριο πολιτικό-οικονομικό σύστημα που θεωρεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου, αναφέρει το protothema.gr

Τα πράγματα έχουν αρχίσει και ξεκαθαρίζουν. Εκτός οποιασδήποτε κυβερνητικής λύσης είναι το ΚΚΕ με την γραμματέα του οποίου είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Σαμαράς κάθως επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Στις συναντήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς με τους κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο διαπιστώθηκαν οι αγεφύρωτες μεταξύ τους διαφορές. Οι δύο αρχηγοί επισήμαναν στις δηλώσεις τους ότι μετά τη νίκη του ο κ. Σαμαράς δεν προβάλει πια την “επαναδιαπραγμάτευση” του Μνημονίου κάτι που ανάγκασε τον κ. Σαμαρά να κάνει νέα δήλωση στην οποία ανέφερε ότι θα επιδιώξει τροποποίηση μέσα από επαναδιαπραγμάτευση. 

Εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα προκύψει με τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά. Πρωθυπουργός σε κάθε περίπτωση θα είναι ο κ. Σαμαράς αφού και τα δύο κόμματα απέσυρραν την αρχική τους επιφύλαξη πάνω σε αυτό το θέμα.

Ο κ. Βενιζέλος έχει αρχίσει να αποσύρει σταδιακά την αρχική του απαίτηση να μετέχει στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ με το σκεπτικό να μην μαζεύει την κοινωνική δυσαρέσκεια από την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής. Τώρα όμως ζητά να συμμετέσει οπωσδήποτε η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φώτη Κουβέλη ο οποίος συμφωνεί μεν αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει τις αντιδράσεις από μία κατηγορία στελεχών στου εσωτερικό του κόμματός του. 

Από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ αισιοδοξούν ότι θα προκύψει λύση, καθώς θεωρούν ότι οι δυσκολίες δεν είναι ανυπέρβλητες. Το θέμα προκύπτει από τον κ. Κουβέλη ο οποίος ζητά ένα συγκεκριμένο πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου για να ξεπεράσει τις εσωτερικές ενστάσεις στο κόμμα του που προβλέπει μεταξύ άλλων επαναφορά του εργασιακού καθεστώτος στα προ του δεύτερου Μνημονίου δεδομένα. Αυτό όμως προσκρούει στην απαίτηση των ευρωπαίων και κυρίως των Γερμανών που έχουν αλλιώς υπολογίσει το πλαίσιο ενδεχόμενων επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων στην χώρα μας. Ίσως προκύψει συμβιβασμός στο να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων όπως είναι όρος του δεύτερου Μνημονίου. 


Κυβερνητικό σχήμα

Τον κορμό της κυβέρνησης θα τον ορίσει ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός ο οποίος θέλει να συμμετέχουν με δικά τους στελέχη και τα δύο άλλα κόμματα. “Γαλάζιο” στέλεχος πάντως έλεγε: “το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην συμμετέχει, αν θέλει ο κ. Βενιζέλος μπορεί να είναι και αντιπρόεδρος. Η ΔΗΜΑΡ πρέπει οπωσδήποτε να στηρίξει με ψήφο εμπιστοσύνης κι ας μήν ορίσει δικούς της ανθρώπους”. Το πλαίσιο που βάζει ο κ. Σαμαράς είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα στο οποίο θα συμμετέχουν πολιτικά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Ο κ. Σαμαράς θέλει να ορίσει εκείνος τα βασικά πρόσωπα για μία σειρά υπουργεία: το Οικονομικών, το Ανάπτυξης, το Εξωτερικών, το Αμύνης, το Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως, το Δικαιοσύνης, το Τουρισμού και το ΝΑυτιλίας. Φυσικά το πόσα τελικά θα κρατήσει θα εξαρτηθεί και από τις απαιτήσεις των άλλων. Όσον αφορά τα πρόσωπα συνεργάτης του κ. Σαμαρά έλεγε ότι “θα εκπλαγείτε” αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κινηθεί πέρα από τα προσδοκώμενα. Από τα πολιτικά πρόσωπα πάντως υποψήφιοι είναι οι κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας, Χαράλαμπος Αθανασίου (για το Δικαιοσύνης) Ντόρα Μπακογιάννη, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Χρήστος Σταικούρας και Νότης Μηταράκης. Από τα εξωκοινοβουλευτικά ο κ. Τουρκολιάς υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας γνώστης των ναυτιλιακών θεμάτων και πιθανόν για θέση στο οικοκονομικό επιτελείο, όπως και ο κ. Γιάννης Μουρμούρας. Από τους παλιούς ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης διεκδικεί την προεδρία της Βουλής που θα απαιτεί και λεπτούς χειρισμούς λόγω της συμμετοχής στην κυβέρνηση περισσοτέρων κομμάτων. Την θέση όμως αυτή διεκδικεί εναλλακτικά με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Όσον αφορά την οικογένεια Μητσοτάκη θα μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα ένας από τους δύο ή η κ. Μπακογιάννη ή ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενδεχομένως να το αποφασίσουν ενδοοικογενειακά ή μπορεί ο κ. Σαμαράς να ορίσει κατευθείαν τον κ. Μητσοτάκη. 

Ιδιαίτερη σημασία στο θέμα των προσώπων που πρέπει μαζί με το πολιτικό πλαίσιο να σηματοδοτούν προοδευτική κατεύθυνση δίνει ο κ. Φώτης Κουβέλης. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη σκέπτεται να προβάλλει σαν επιχείρημα στο εσωτερικό του κόμματός του την παραμονή του κ. Ρουπακιώτη στο υπουργείο Εργασίας. Βέτο θα βάλλει ο κ. Κουβέλης σε πρόσωπα προερχόμενα απο τον χώρο της ακροδεξιάς όπως ο κ. Μάκης Βορίδης τον οποίο προωθούν διάφοροι αθηναϊκοί κύκλοι μετά την επιτυχημένη γι αυτούς θητεία του στο υπουργείο Μεταφορών. 

Διαφορετικές απόψεις φαίνεται να υπάρχουν γύρω από τα πρόσωπα και στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος δεν δείχνει πρόθυμος για την αντιπροεδρία ενώ προτείνει τρία μη κοινοβουλευτικά στελέχη ενώ άλλα κομματικά κέντρα λένε ότι θα πρέπει να συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα όπως οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις