Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τιμάται στην Παντάνασσα η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Ε’

Τιμάται στην Παντάνασσα η μνήμη του Αγίο...
Μαρτάτος Tάκης

Στη Θεία δοξολογία την Κυριακή των Βαίων θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος-Την εκδήλωση διοργανώνει ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος

Την ετήσια εορταστική εκδήλωση του θα πραγματοποιήσει την Κυριακή των Βαίων 8 Απριλίου 2012 ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Πατρών όπου πρόεδρος είναι ο Θεόδωρος Ν. Δούρος. Η εκδήλωση αφορά στη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Ε’, προστάτη του Συνδέσμου και Εθνομάρτυρα και θα περιλαμβάνει Θεία Δοξολογία στον ιερό ναό Παντανάσσης στις 9.30 το πρωί της Κυριακής χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αγίου Γρηγορίου του Ε’ που βρίσκεται στην πλατεία της Παντάνασσας και είχε ανεγερθεί με δαπάνες της οικογένειας Δούρου. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες συντελέστηκαν εργασίες καθαρισμού και ευπρεπισμού της προτομής που είχε ζωγραφιστεί και βαφτεί από αγνώστους ενώ γύρω από το άγαλμα τοποθετήθηκαν και προστατευτικά κάγκελα.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ε’ που είχε διατελέσει τρεις φορές Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, (1797-1798, 1806-1808 και 1818-1821), απαγχονίστηκε από τους Τούρκους στις 10 Απριλίου 1821, την Κυριακή των Βαίων.

Πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος ανέπτυξε αναλυτικά και σε βάθος στην ομιλία του την προσωπικότητα του Αγίου Γρηγορίου του Ε’ χαρακτηρίζοντας τον ως εθελόθυτο αμνό που θυσιάστηκε υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Ο Άγιος Γρηγόριος, κατά κόσμο Γεώργιος Αγγελόπουλος, είχε γεννηθεί στη Δημητσάνα του νομού Αρκαδίας το έτος 1745 μ.Χ., από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, τον Ιωάννη και την Ασημίνα ενώ η κεντρική πύλη του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, παραμένει κλειστή και σφραγισμένη μέχρι και σήμερα, σε ένδειξη τιμής και τιμής. Στο Πατριαρχείο εισέρχεται κανείς από τότε μόνο από τις πλάγιες πύλες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις