Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MARIA'S TASTE

/

Το βραβευμένο Ασπρολίθι

Το βραβευμένο Ασπρολίθι
Κακαβάνη Μαρία

Κατηγορία : Οίνος

Ο Ροδίτης είναι η πιο γνωστή ελληνική ποικιλία μετά το Σαββατιανό και η δεύτερη σε έκταση καλλιέργειας στην Ελλάδα καθώς τη συναντάμε σε 32 νομούς! Είναι πολύ παλιά, γηγενής, από ερυθρωπούς καρπούς και δίνει κρασί με φρουτώδη αρώματα και έντονο σώμα.

Προσωπικά δεν αποτελούσε μία από τις ποικιλίες που προτιμούσα μέχρι που δοκίμασα το Ασπρολίθι και άλλαξα γνώμη.

Το Ασπρολίθι Ρούβαλη καλλιεργείται σε πλαγιές της Αιγιάλειας και κυρίως σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων. Οι αποδόσεις των αμπελιών δεν ξεπερνούν τα 1000 κιλά ανά στρέμμα.

(Σύμφωνα με τους ειδικούς όσο περισσότερα κιλά λαμβάνουμε ανά στρέμμα τόσο χαμηλώνει η ποιότητα του οίνου.)

Ο τρύγος του Ροδίτη ξεκινά μέσα Σεπτέμβρη αλλά διαρκεί μέχρι τέλη Οκτώβρη. Η πορεία ωρίμανσης και οι μετεωρολογικές συνθήκες παρακολουθούνται συστηματικά. Τα σταφύλια φτάνουν σε τελάρα αυθημερόν στο οινοποιείο. Ακολουθούνται όλες οι σύγχρονες αρχές λευκής οινοποίησης.

Το Ασπρολίθι έχει πρασινοκίτρινο χρώμα, άρωμα φρέσκων φρούτων και ευχάριστες νότες εσπεριδοειδών. Ικανή οξύτητα, μεταλλικότητα και έντονη αρωματική επίγευση.

Συνδυάστε το με ψάρια, θαλασσινά, λευκά κρεατικά, λευκές σάλτσες και ελαφρούς μεζέδες. Επίσης συνοδεύει άριστα παραδοσιακά λαδερά φαγητά.

Βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο (Best of class) στον έγκριτο Διεθνή Διαγωνισμό κρασιού International Wine & Spirit Competition στο Λονδίνο. Ήρθε πρώτο ανάμεσα στα 32 μεγάλα Ελληνικά ξηρά κρασιά που συμμετείχαν.

Επιπλέον Διακρίσεις:

- Διεθνές μετάλλιο για το Ασπρολίθι στον International Wine Competition 2010
- Συνεχή μετάλλια στο διαγωνισμό του έγκριτου Decanter (2004, 2005, 2006).
- Ασημένια μετάλλια στο Διεθνή Διαγωνισμό Κρασιού Θεσσαλονίκης το 2006 και το 2004.
- Το Gourmet της Ελευθεροτυπίας ανακηρύσσει το ΑΣΠΡΟΛΙΘΙ 2006 σαν το «Λευκό κρασί της χρονιάς από Ελληνική ποικιλία». 
- Ασπρολίθι 2007: 2 αστέρια στην έκθεση Prowein 
- Το Wine Spectator (2007) σε άρθρο του για τα ελληνικά κρασιά βαθμολογεί το Ασπρολίθι 2006 με 90/100.
- Το γνωστό και έγκριτο Αμερικανικό περιοδικό Wine & Spirit βαθμολογεί το Ασπρολίθι 2006 με 89/100.
- Ο κορυφαίος διαμορφωτής γνώμης για τους επαγγελματίες της Αμερικής Stephan Tanzer βαθμολόγησε με 88/100 το Ασπρολίθι 2005.
- 3 Αστέρια από το έγκριτο περιοδικό Decanter (2009) με τη σύσταση Recommended.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Maria's taste