Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δραματική αύξηση των αυτοκτονιών λόγω οικονομικής κρίσης – Η περίπτωση της Πάτρας

Δραματική αύξηση των αυτοκτονιών λόγω οι...

Αυτόχειρες για να γλιτώσουν από τα δυσβάσταχτα χρέη

Αύξηση του αριθμού αυτοκτονιών σε ποσοστό που αγγίζει το 40%, καταγράφεται στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και τις επιδημιολογικές μελέτες. Τελευταίο μακάβριο περαστικό το απονενοημένο διάβημα ενός καθηγητή που κρεμάστηκε από απελπισία μετά την έξωση που του έκαναν από το σπίτι του …

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος το είχε επισημάνει άλλωστε σε σχετικό ερώτημα που είχε κατατεθεί στη Βουλή, για την αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών κατά 40%.

«Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και οι επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν μια σημαντική αύξηση σε ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η οποία αγγίζει το 40%», είχε αναφέρει συγκεκριμένα ο υπουργός κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου. Ο κ. Λοβέρδος έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο Ηράκλειο της Κρήτης αφού εκεί σημειώνονται και τα περισσότερα κρούσματα.

Τα λεγόμενά του έρχεται να επιβεβαιώσει και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία που κάνει λόγο όχι μόνο για αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας αλλά και στην κατανάλωση ψυχοφαρμάκων καθώς και των επισκέψεων σε ψυχιάτρους και ψυχοθεραπευτές. Αυτό άλλωστε που υποστηρίζουν οι ειδικοί πως «όταν αυξάνονται τα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, γεννιούνται και τα ψυχολογικά», επιβεβαιώνεται με το τραγικότερο τρόπο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2009 στην Ελλάδα σημειωνόταν κατά μέσο όρο μια αυτοκτονία την ημέρα, ενώ το 2010 ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε! Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η οικονομική κρίση και κατά προέκταση η ανασφάλεια που προκαλεί, μπορούν να οδηγήσουν σε ραγδαία αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται συχνότερα σε ανέργους απ’ ό,τι σε εργαζόμενους.

«Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στις αυτοκτονίες σε ολόκληρη την Ευρώπη», είχε δηλώσει η κυρία Ελένη Μπεκιάρη, μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα» τονίζοντας ότι κύρια αιτία για το ένα τέταρτο των αυτοκτονιών το τελευταίο έτος ήταν οι οικονομικοί λόγοι. Επισήμανε μάλιστα ότι οι κλήσεις στη γραμμή υποστήριξης 1018 έχουν φτάσει σήμερα σε τετραπλάσιο νούμερο σε σχέση με το 2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που επεξεργάζεται η «Κλίμακα», 4.042 άνθρωποι στην Ελλάδα έδωσαν τέλος στη ζωή τους ως αυτόχειρες, το διάστημα από το 1999 έως το 2009. Από αυτούς, οι 3.288 ήταν άντρες και οι 754 γυναίκες (αναλογία αντρών-γυναικών 4 προς 1).

Βάση των στοιχείων της Στατιστικής Αρχής, διαπιστώνεται ότι τα τελευταία έτη οι αυτοκτονίες στη χώρα μας ακολουθούν αυξητική τάση. Πιο συγκεκριμένα, το 2009 καταγράφηκαν 393 αυτοκτονίες (333 άντρες και 58 γυναίκες), σε σχέση με το 2007 όπου σημειώθηκαν 328 αυτοκτονίες (268 άντρες και 60 γυναίκες).

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός τους υπολογίζεται από 10 έως 20 φορές μεγαλύτερος! Τελευταίο μακάβριο περιστατικό στην Ελλάδα, η αυτοκτονία ενός καθηγητή στα Τρίκαλα τη Τρίτη ο οποίος, μη μπορώντας να αντέξει την ιδέα της έξωσης από το σπίτι του αφού αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του, κρεμάστηκε από ένα σχοινί δίνοντας τραγικό τέλος στη ζωή του.

Πάτρα: Ο θάνατος του τραυματιοφορέα

Πάτρα, 20 Μαΐου 2010. Ο 61χρονος Λ. Α. κάθεται σκεπτικός σε μια καρέκλα στην κουζίνα του σπιτιού του. Η περίεργη συμπεριφορά του, κινεί την περιέργεια του γιου, ο οποίος τον ρωτάει «τι συμβαίνει». «Δεν έχεις καμία δουλειά να κάνεις;», απαντάει ο πατέρας του παρακινώντας ταυτόχρονα τον να βγει έξω από το σπίτι. Ο γιος κατευθύνεται προς το μπάνιο, ενώ εκείνος βγαίνει από τη πόρτα της κουζίνας και ανεβαίνει με αργό βήμα τα σκαλιά που οδηγούν στη ταράτσα. Ακούγεται πυροβολισμός.

Ο γιος τρέχει στη ταράτσα να δει τι έχει συμβεί. Αντικρίζει τον πατέρα του να κείτεται νεκρός στο τσιμέντο. Αυτή είναι μέσα σε λίγες λέξεις η τραγική ιστορία του 61χρονου τραυματιοφορέα που έβαλε τέλος στη ζωή του μη μπορώντας να αντιμετωπίσει αρχικά τις ασφυκτικές πιέσεις των τραπεζών και εν συνεχεία τις απειλές από τα μέλη κυκλώματος τοκογλύφων στο οποίο κατέφυγε ως ύστατη λύση προκειμένου να δανειστεί και να σώσει την επιχείρηση του γιου του.

Ο τελευταίος είχε ανοίξει πριν από περίπου δυο χρόνια μια καφετέρια στη πόλη των Πατρών, όμως από τη μια η οικονομική κρίση και από την άλλη οι δόσεις των τραπεζικών δανείων που καθυστερούσε να αποπληρώσει, οδήγησαν σύντομα την επιχείρηση του σε αδιέξοδο και τον πατέρα του στα νύχια των αδίστακτων τοκογλύφων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις