Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Βενιζέλος: Ανοίγει τα χαρτιά του για την μείωση του ΦΠΑ

Βενιζέλος: Ανοίγει τα χαρτιά του για την...

Σήμερα ξεκινά ο εθνικός διάλογος για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα

Ξεκινά σήμερα ο εθνικός διάλογος για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ακινήτων και ΦΠΑ. Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής όπου ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος θα θέσει το πλαίσιο του διαλόγου και θα δώσει το στίγμα των αλλαγών στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση χωρίς όμως και να τις προδιαγράψει. Στη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων.

Στο τραπέζι του διαλόγου αναμένεται να τεθεί η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών όπου αναμένεται να υπάρξουν περικοπές με καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων, η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ αλλά και μετατάξεις προϊόντων καθώς και η μείωση των φόρων στα ακίνητα σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να ελαφρύνει φορολογικά τις μεταβιβάσεις ακινήτων και συνολικά την αγορά ακινήτων.

Η κεντρική κατεύθυνση των αλλαγών θα είναι η διόρθωση αδικιών του σημερινού φορολογικού καθεστώτος, η ενίσχυση της ανάπτυξης και η μείωση των φορολογικών βαρών όπου υπάρχει δυνατότητα και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι οι μειώσεις φόρων θα πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχα μέτρα τα οποία θα οδηγούν σε αυξήσεις εσόδων ώστε τελικά να προκύπτει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για το εθνικό φορολογικό σύστημα, ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων θα μειωθεί από το 20% στο 15%. Για τον Φ.Π.Α. εξετάζεται η μείωση του ψηλού συντελεστή στο 20%, του μεσαίου στο 10% και η κατάργηση του μικρού, ενώ ενδεχομένως να δημιουργηθεί ο λεγόμενος «πράσινος» ΦΠΑ ύψους 1-3% για όλες τις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον όπως οι ΑΠΕ.

Ακόμα, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο προβλέπεται η κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών, η σύνδεση άλλων με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και η μείωση της φορολόγησης στις μεταβιβάσεις ακινήτων και τις γονικές παροχές για να τονωθεί ο κατασκευαστικός τομέας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά