Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Στην Ευρώπη οι μισθοί αυξάνονται στην Ελλάδα μειώνονται - Πρωτιά στη μείωση των αποδοχών

Στην Ευρώπη οι μισθοί αυξάνονται στην Ελ...

Οι μισθοί στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, αλλά στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 6,8%

Τα στοιχεία της κοινοτικης στατιστικής υπηρεσίας Eurostat διαψεύδουν τα όσα κατά καιρούς λέγονται τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας για τις υψηλές αυξήσεις των μισθών στη χώρα, καθώς ειδικά τους τελευταίους μήνες, όχι μόνο οι μισθοί και γενικότερα το εργατικό κόστος μειώνεται, αλλά η μείωση αυτή είναι η υψηλότερη στην ΕΕ. Η μείωση των εισοδημάτων είναι ακόμα μεγαλύτερη εάν συνυπολογισθούν οι επιπτώσεις από την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Eurostat, οι μισθοί στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, αλλά στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 6,8% (συνολικό εργατικό κόστος).

Το μισθολογικό κόστος Στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 6,2% και το μη μισθολογικό (επιδόματα κ.ά.) κατά 9,3% έναντι αύξησης 2,6% και 2,3% στην Ευρωζώνη αντίστοιχα (2,7% και 2,6% στην ΕΕ των 27).

Οι μισθοί των Γάλλων και των Γερμανών αυξήθηκαν κατά 3,8% και 2,9% την ίδια περίοδο αντιστοίχως, αλλά το ρεκόρ της αύξησης μισθών κατέχουν η Βουλγαρία (7,8%), η Ουγγαρία (5,6%) και η Ρουμανία (4,5%).

Εκτός από την Ελλάδα και η Ιρλανδία ανήκει στις χώρες όπου οι μισθοί μειώθηκαν, κατά 2,2%.

Σε επίπεδο κλάδων, η Ελλάδα παρουσιάζει μειώσεις αποδοχών 6,1% στη βιομηχανία, 1,8% στις κατασκευές και 6,7% στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι αντίστοιχα 9,9%, 0,4% και 9,3%.

Στο σύνολο του 2010, το κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 6,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% και στο σύνολο της ΕΕ κατά 2%.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά