Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στα "μαλακά" οι κατηγορούμενοι για τις «ματωμένες φράουλες» της Μανωλάδας σήμερα στο εφετείο της Πάτρας- Απαλλάχθηκε ο ένας, στο νοσοκομείο ο άλλος...

Στα "μαλακά" οι κατηγορούμενοι...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Περιμένοντας δικαίωση οι "σκλάβοι" της Μανωλάδας!

Στα… "μαλακά" φαίνεται να πέφτουν οι δύο κατηγορούμενοι που πρωταγωνίστησαν στο επεισόδιο που έμεινε γνωστό ως... η υπόθεση με τις «ματωμένες φράουλες» της Μανωλάδας. Οι δυο τους ήρθαν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της επικίνδυνης και της απλής σωματικής βλάβης, αντίστοιχα, αφού όταν απλήρωτοι εργάτες σε φραουλοχώραφα της Μανωλάδας ζητούσαν για μια ακόμη φορά τα δεδουλευμένα τους, ένας από τους δύο που είχε τον ρόλο του «ένοπλου φρουρού» άρχισε να πυροβολεί, τραυματίζοντας σοβαρά 30 εργαζόμενους.

Πρόκειται για μία συγκλονιστική ιστορία με θύματα ανθρώπους που ήρθαν να εργαστούν στη χώρα μας

 

Για τον πρώτο κατηγορούμενο που είναι ασθενής και είναι σύμφωνα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο νοσοκομείο, η υπόθεση αναβλήθηκε και θα οριστεί νέα δικάσιμος. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι η επικίνδυνη σωματική βλάβη. Να σημειώσουμε ότι  κατηγορία είχε μετατραπεί από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη με βούλευμα.

Σε σχέση με τον δεύτερο κατηγορούμενο επειδή οι ποινές του ήταν κάτω των έξι μηνών με εφαρμογή του «νόμου Παρασκευόπουλου» έπαυσε η δίωξη.

Οι εργάτες, για τους οποίους οι συνθήκες διαβίωσης δεν έχουν αλλάξει, περιμένουν να δικαιωθούν ενώ βρέθηκαν όλοι μαζί στη δικαστική αίθουσα ελπίζοντας ελληνική διακιοσύνη.

Παύση της δίωξης με εφαρμογή του "νόμου Παρασκευόπουλου"

 

Η ιστορία με τους υπηκόους του Μπαγκλαντές που δούλευαν σε άθλιες συνθήκες σε φραουλοχώραφα της Μαλωνάδας συγκλόνισε το Πανελλήνιο

 

Οι προσφυγέντες που δεν είχαν άδεια εργασίας, είχαν προσληφθεί από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013 για να συλλέξουν φράουλες σε αγρόκτημα στη Μανωλάδα. Δούλευαν καθημερινά από τις εφτά το πρωί έως τις εφτά το βράδυ υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών. Ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.

Η υπόθεση

Σαράντα δύο προσφυγέντες που είναι υπήκοοι του Μπαγκλαντές και ζουν στην Ελλάδα, είχαν κάνει καταγγελίες από το 2012. Το πρώτο τρίμηνο του 2013, οι εργάτες προχώρησαν σε απεργία, απαιτώντας την καταβολή των απλήρωτων μισθών τους. Οι εργοδότες δεν τους έδωσαν τα χρήματα που τους χρωστούσαν και αντ' αυτού προσέλαβαν άλλους εργάτες, επίσης από το Μπαγκλαντές.

Ενώ οι απλήρωτοι εργάτες ζητούσαν για μια ακόμη φορά τα δεδουλευμένα τους, ένας από τους ένοπλους φρουρούς άρχισε να τους πυροβολεί, τραυματίζοντας σοβαρά 30 εργαζόμενους. Η υπόθεση έγινε γνωστή με την ονομασία «ματωμένες φράουλες».

Το Κακουργιοδικείο Πάτρας είχε αθωώσει τους εργοδότες για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων, με το σκεπτικό πως, για να ευσταθεί η κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων (trafficking), οι εν λόγω άνθρωποι έπρεπε να ήταν αλυσοδεμένοι, ενώ καταδίκασε τον ένοπλο φρουρό και έναν από τους εργοδότες για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και παράνομη χρήση όπλων.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η υπόθεση

Η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για «στενή ερμηνεία» της έννοιας της «εμπορίας ανθρώπων», καθώς δεν απέτρεψε την εμπορία τους, ούτε προστάτεψε τα θύματα, δεν πραγματοποιήθηκε αποτελεσματική διερεύνηση των διαπραχθέντων αδικημάτων και οι υπεύθυνοι δεν τιμωρήθηκαν.

Σήμερα στα δικαστήρια της Πάτρας

Σήμερα στα δικαστήρια της Πάτρας

Σήμερα στα δικαστήρια της Πάτρας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις