Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο της δολοφονίας Τεμπονέρα

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντ...

To 1991

Ένα εμπλουτισμένο ιστορικό βίντεο-ντοκουμέντο που μας γυρίζει 28 ολόκληρα χρόνια πίσω, στα γεγονότα της 8ης και 9ης Ιανουαρίου του 1991 που οδήγησαν στη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ανήρτησε πρόσφατα στο youtube ο Πατρινός φωτορεπόρτερ Χάρης Καραβαγγέλης. Το υλικό που έχει τραβήξει ο Καραβαγγέλης αποτυπώνει τις δραματικές στιγμές αμέσως μετά την δολοφονική επίθεση στον άτυχο καθηγητή και ξεπερνάει συνολικά τις 5 ώρες.

Στο ντοκιμαντέρ εκτός από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες συμπολιτών μέσα στο Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας» όπου μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση ο Νίκος Τεμπονέρας, περιλαμβάνονται όλα εκείνα τα γεγονότα που όξυναν το κλίμα στην Πάτρα και οδήγησαν ουσιαστικά στη δολοφονία καθώς και όσα επακολούθησαν του τραγικού συμβάντος.

Μια από τις πιο ανατριχιαστικές στιγμές του βίντεο είναι εκείνη κατά την οποία ο νεαρός τότε δημοσιογράφος Ντίνος Βγενόπουλος επιδεικνύει στην κάμερα ένα μέρος του μυαλού του δολοφονημένου καθηγητής που συνέλεξε από το σημείο του εγκλήματος.

Παράλληλα συγκλονίζει η εικόνα του, κλινικά νεκρού, καθηγητή Τεμπονέρα που μεταφέρεται με φορείο μέσα στο Νοσοκομείο. Μιλώντας πρόσφατα στο thebest.gr για το πώς λειτούργησε τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία και πώς κατέληξε τελικά να καταγράψει όλο αυτό το βίντεο-ντοκουμέντο ο Χάρης Καραβαγγέλης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όταν οι άλλοι πήραν την εντολή να φύγουν, εγώ πήρα εντολή από την… σημαία. Έκρινα ότι πρέπει να μείνω. Έτσι κατέγραψα αυτό το ντοκουμέντο στο νοσοκομείο που άλλαξε την ροή της υπόθεσης. Ξέρω ότι άλλους συναδέλφους, μέσα στην σύγχυση και την εσκεμμένη παραπληροφόρηση, τους είχαν στείλει στο Ρίο. Σε άλλους είχε δοθεί εντολή να φύγουν, έτσι την στιγμή που έβγαζαν τον Τεμπονέρα στο φορείο ήμουν μόνος.

Τραβούσα πλάνα και συνεντεύξεις ασταμάτητα. Όποιος μου μιλούσε εκείνη την στιγμή δεν μπορούσε να σκεφτεί και πολλά έτσι όλες οι εξομολογήσεις που πήρα ήταν αυθόρμητες κι αληθινές. Το υλικό που κατέγραψα πέρασε και από το δικαστήριο που έγινε στον Βόλο. Το εξέτασαν και το δέχθηκαν οι δικαστές».

 

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ

Θυμίζουμε ότι περίπου στις 19:30 το απόγευμα της 8ης Ιανουαρίου 1991 περίπου 30 στελέχη της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καλαμπόκα, επιτέθηκαν αρχικά στην κατάληψη του Πολυκλαδικού. Δεν κατάφεραν όμως να διώξουν από μέσα τους μαθητές.

Περίπου μια ώρα αργότερα εξαπέλυσαν ανάλογη επίθεση στο 3ο Λύκειο. Εκεί η επιχείρηση ανακατάληψης ήταν επιτυχής. Μέσα σε λίγη ώρα η είδηση γίνεται γνωστή κι έξω από το σχολικό συγκρότημα συγκεντρώνονται εκατοντάδες πολίτες, βουλευτές καθώς και δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας. Παρά τις προσπάθειες των παραβρισκομένων να πείσουν τα μάλη της ΟΝΝΕΔ να αποχωρήσουν αυτό καθίσταται αδύνατον, έτσι περίπου στις 23:30 το βράδυ μέρος του κόσμου επιχειρεί να μπει στο προαύλιο του σχολείου.

Τα μέλη της ΟΝΝΕΔ επιτίθενται με σιδερολοστούς, καδρόνια και ότι άλλο είχαν στα χέρια τους. Ο Γιάννης Καλαμπόκας, χτυπά θανάσιμα στο κεφάλι τον καθηγητή Τεμπονέρα ο οποίος πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος.

Μεταφέρεται σε ημιθανή κατάσταση στο Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας» και τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου σταματούν όλες οι ζωτικές του λειτουργίες. Αργότερα στη δίκη που διεξήχθη στον Βόλο καταδικάζεται για τη δολοφονία του ο επικεφαλής της τοπικής νεολαίας της ΝΔ, Γιάννης Καλαμπόκας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις