Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Περί δημοκρατίας

Περί δημοκρατίας

Του Χαρίλαου Παπαδήμα

Με το πέρασμα των αιώνων εφαρμόστηκαν διάφορα είδη πολιτευμάτων, όμως η δημοκρατία θεωρείται το ιδανικότερο σύστημα διακυβέρνησης  των πολιτών.  Αποτέλεσε αιχμή του δόρατος για κάθε  πολιτειακό καθεστώς που πρέσβευε τον αυταρχισμό αλλά και την υποτέλεια του λαού. Η  δημοκρατία υποβαστάζει την ελευθερία και την ισότητα των πολιτών και οφείλει όχι μόνο να τις διαφυλάττει αλλά και να τις ζωογονεί. Ακόμα, προφυλάγει την δικαιοσύνη με την οποία επιτυγχάνεται η ομοιόμορφη και η αμερόληπτη μεταχείριση των πολιτών από το κράτος. Αν  σε μία πολιτεία δεν διατηρούνται οι αρετές που αποτελούν την βάση της τότε αναφύονται σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της καθώς και στους θεσμούς. Μάλιστα, η δημοκρατία μαστίζεται από την αδιαφορία των πολιτών δηλαδή την μη συμμετοχή τους στα κοινά.
Σε μια κοινωνία η δικαιοσύνη έχει ως χρέος της να τηρήσει την πολιτική ισότητα αλλά και τον έλεγχο της εξουσίας όπως ορίζουν οι νόμοι. Κανείς όμως δεν νοιάζεται για την θέσπιση της αρετής αυτής καθώς και για την επικράτηση της δημοκρατίας. Οι αντιπρόσωποι του λαού δεν ενδιαφέρονται, οι διανοούμενοι ζουν στις μακάριες νήσους, όπως έλεγε ο Πλάτων, και ο λαός δεν έχει καταλάβει την δύναμή του ώστε το αίτημα του να πραγματωθεί.
Είναι γεγονός πως σε μια πολιτεία η δικαιοσύνη συνυπάρχει με την ελευθερία του ατόμου μέσα στο σύνολο των πολιτών. Οι νόμοι έχουν ως αρχή την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας καθώς και την ευημερία των πολιτών ασχέτως και αν νόμοι στερούν  σε έναν βαθμό την ελευθερία. Είναι ανάγκη η υπακοή μας στους νόμους αλλιώς θα επικρατήσει το χάος και όχι η τάξη. Οποιοσδήποτε στρέφεται εναντίον της επικράτησης των νόμων είναι εχθρός της ελευθερίας.
Την σήμερον ημέρα όλοι μας βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο. Η ανομία και η εγκληματικότητα έχουν αυξηθεί. Η  οικονομία περνάει κρίση, ο κρατικός μηχανισμός περνάει κρίση! Επιλέξαμε για την κρίση που μαστίζει την χώρα μας όχι μόνο την οικονομία αλλά και τις αξίες, την μη συμμετοχή στα κοινά.        Δηλαδή διαλέξαμε την απραξία, την περιφρόνηση να ακολουθήσουμε τον δρόμο της πνευματικότητας καθώς και την έλλειψη πολιτικής γνώμης. Με αποτέλεσμα κανείς να μην διεκδικεί έστω τα αυτονόητα. Όλοι μας θέλουμε την βελτίωση των όρων της ζωής αλλά δεν έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος  της ευθύνης μας διότι κανένας δεν λαμβάνει την απόφαση να γίνει ουσιαστικός για το κοινωνικό σύνολο. Μόνο μέσω της γνώσης μπορούμε να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο. Μόνο η γνώση μας προσφέρει την ελευθερία μας και ένα πολύτιμο όπλο την κριτική σκέψη.
Νιώθω την ανάγκη να υπενθυμίσω τα λόγια του Αριστοτέλη, πως ο άνθρωπος είναι <<ζώον πολιτικόν>>. Εάν χαθεί η ιδιότητα του πολίτη, συνεπώς, ο άνθρωπος θα παραμείνει ζώο. Επομένως ο άνθρωπος για να συντελεί μέρος του κοινωνικού συνόλου πρέπει να διατηρεί και την ιδιότητα του, να αναλάβει την ευθύνη του και το καθήκον του. Είναι επιτακτική η ανάγκη για συμμετοχή στα κοινά.
Εν κατακλείδι η εποχή του ωχαδερφισμού πρέπει να λάβει τέλος. Η καθ'εαυτήν απαίτηση του λαού για δικαιοσύνη και αντιπροσώπους που να πράττουν με βάση τον πολίτη και τον συμφέρον της χώρας μας θα γίνει μονό αν το απαιτήσει η κοινωνία. Αυτό γίνεται μόνο με την συμμετοχή στα πεπραγμένα. Όποιος σκεφτεί την δυνατότητα αντιλαμβάνεται ένα καινούργιο καθήκον και μια κοινωνία εντελώς διαφορετική.



Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις