Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Είστε χορτοφάγος; 6 βήματα για ισορροπημένες επιλογές!

Είστε χορτοφάγος; 6 βήματα για ισορροπημ...

…και όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε​

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι μια χορτοφαγική διατροφή δύναται να είναι πλήρης και ισορροπημένη, εφόσον οργανωθεί σωστά. Με ποιους τρόπους, λοιπόν, μπορείτε να το πετύχετε αυτό;

Tip #1: Ενημερωθείτε!

Πριν αποφασίσετε για τα καλά να ακολουθήσετε αυτό τον τρόπο διατροφής, φροντίστε να ενημερωθείτε κατάλληλα από έναν επαγγελματία διαιτολόγο που θα σας κατατοπίσει πλήρως σχετικά με τα υπέρ και τα κατά. Στο διαδίκτυο υπάρχει πλέον άπλετη πληροφορία, ωστόσο είναι σημαντικό να αξιολογείτε το περιεχόμενο του ιστότοπου που συμβουλεύεστε (επιλέξτε επίσημους οργανισμούς και όσο το δυνατόν αντικειμενικές πηγές πληροφόρησης). Είναι καλή ιδέα, επίσης, να μιλήσετε με ανθρώπους που ακολουθούν αυτό το μοτίβο διατροφής.

Tip #2: Δώστε σημασία στα μικροθρεπτικά συστατικά

Είναι γνωστό ότι μια χορτοφαγική διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο για ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, και πιο συγκεκριμένα σε σίδηρο, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο, ω-3 λιπαρά οξέα κι ενδεχομένως ασβέστιο και βιταμίνη D κυρίως στους αυστηρά χορτοφάγους (vegans). Εν τάχει, τα περισσότερα από αυτά τα συστατικά μπορούν να προσληφθούν από συγκεκριμένες χορτοφαγικές πηγές στις κατάλληλες ποσότητες και στην κατάλληλη συχνότητα. Ωστόσο, η πρόσληψη κάποιων ίσως εξαρτάται αποκλειστικά από τη χρήση εμπλουτισμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων (πχ Β12).

Tip #3: Βάλτε γεύση και ποικιλία στη διατροφή σας!

Στην Ελλάδα έχουμε το πλεονέκτημα να κάνουμε μία εν μέρει χορτοφαγική διατροφή: τα λαδερά και τα όσπρια που είναι τυπικά μέρος της Μεσογειακής διατροφής και της κουζίνας μας αποτελούν εξαιρετικές ιδέες για έναν χορτοφάγο. Ωστόσο, προσπαθήστε να μη μείνετε στα συνηθισμένα: δοκιμάστε εναλλακτικές συνταγές, προσθέστε νέα είδη τροφίμων στη διατροφή σας, δοκιμάστε ακόμα και κάποιες «υπερτροφές» που ίσως σας βοηθήσουν στην πρόσληψη δύσκολων θρεπτικών συστατικών.

Tip #4: Εντάξτε στη διατροφή σας εμπλουτισμένα προϊόντα

Η κατανάλωση τροφίμων ειδικά σχεδιασμένων για χορτοφάγους είναι μία πρακτική λύση για την εξασφάλιση αρκετών θρεπτικών συστατικών ενώ διευρύνει πολύ περισσότερο τις διατροφικές επιλογές. Σήμερα στο εμπόριο κυκλοφορούν εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας (γάλα σόγιας, τόφου, κιμάς από σόγια κλπ), ροφήματα από διάφορους καρπούς (ρόφημα αμυγδάλου, βρώμης, φουντουκιού κλπ) και πολλά ακόμα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά πρωινού, χυμοί ή αλείμματα.

Tip #5: Προετοιμαστείτε κατάλληλα για γεύματα εκτός σπιτιού

Επειδή στη χώρα μας η χορτοφαγία αποκτά σταδιακά απήχηση, η επιλογή σας μπορεί να σας φέρει σε δύσκολη θέση ορισμένες φορές, είτε γιατί εγείρει ερωτήσεις είτε γιατί συχνά δεν υπάρχουν επιλογές για χορτοφάγους σε πολλά εστιατόρια ή (ακόμα περισσότερο) σε γεύματα σε φιλικά σπίτια. Καλό είναι να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για τέτοιου είδους περιστάσεις, είτε τροποποιώντας κάποιο πιάτο σε ένα εστιατόριο ώστε αυτό να γίνει χορτοφαγικό, είτε ρωτώντας από πριν εάν θα υπάρχει κάποια επιλογή χωρίς κρέας στο τραπέζι που θα παραβρεθείτε. Καλό θα ήταν επίσης να οργανώσετε κατάλληλα και τα σνακ σας, σε περίπτωση που βρεθείτε σε κάποιο μη οικείο περιβάλλον (πχ ταξίδι, επίσκεψη σε φιλικά σπίτια κλπ).

Info:

Για περισσότερο εξατομικευμένες συμβουλές, χορτοφαγικές προτάσεις ή ακόμα και ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που λαμβάνει υπόψιν του τις ανάγκες σας, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

Κλείστε τώρα το ραντεβού σας μαζί μας στο 2610 220159.

Μαρκέλλα Συμεοπούλου & Μέμα Λαμπροπούλου, Κλινικοί Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι, MSc, Ευτροφία – Διαιτολογικές υπηρεσίες

Μαιζώνος 52 / 2610 220 159 / [email protected] / website/ fb: eutrofiapatra

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being