Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Σύγχρονο φθινοπωρινό παραμύθι, γεμάτο αντιθέσεις, θρύλους και ιστορία στη Βαρσοβία και Κρακοβία

Σύγχρονο φθινοπωρινό παραμύθι, γεμάτο αν...

5 ημέρες στη Βαρσοβία, Κρακοβία, Άουσβιτς, Αλατωρυχεία Τσεστοχόβα

Οι δύο πιο αξιόλογες πόλεις της Πολωνίας, Βαρσοβία και Κρακοβία, χαρακτηρίζονται από ένα μοναδικό κράμα αρχιτεκτονικής και ταμπεραμέντου. Η Βαρσοβία βρίσκεται στην καρδιά της χώρας τόσο από γεωγραφική όσο και από πολιτική άποψη. Περπατώντας στην παλιά πόλη δύσκολα θα πιστέψετε ότι το ιστορικό της κέντρο είχε μετατραπεί σε σωρό ερειπίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποκαταστάθηκε με απόλυτο σεβασμό στην Ιστορία μέσα από αρχεία και παλιές φωτογραφίες. Ό,τι της λείπει σε αρχαιότητα το κερδίζει σε δυναμισμό. Η Κρακοβία, πρωτεύουσα της Πολωνίας για 500 χρόνια, αντίθετα με τη Βαρσοβία, ξέφυγε της καταστροφής και αποτελεί μια πόλη-κόσμημα που κρύβει θησαυρούς γοτθικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής και τόνους τέχνης. Θεωρείται η χαϊδεμένη πόλη της χώρας με μια θαυμάσια Παλιά Πόλη.

Από: 545€

Αναχώρηση: 26 Οκτωβρίου

Ημερήσιο Πρόγραμμα

Ημέρα 1η: Αθήνα - Βαρσοβία

Άφιξη με απευθείας πτήση στην Βαρσοβία. Μεταφορά στο ξενοδοχείο και εγκατάσταση στα δωμάτια. Στις ώρες που ακολουθούν προτείνουμε έναν περίπατο στα πεζοδρομημένα τμήματα της παλιάς πόλης την οποία θα γνωρίσουμε εκτενέστερα στην ξενάγηση της επόμενης μέρας.

Ημέρα 2η: Βαρσοβία

Ό,τι της λείπει σε αρχαιότητες, η Βαρσοβία το κερδίζει σε δυναμισμό. Κι αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό από τις πρώτες εικόνες. Η γνωριμία μας ξεκινά με το Πάρκο Lazienski. Σχεδιασμένος τον 17ο αιώνα, ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της πόλης, έχει συνολική έκταση 760 στρέμματα και περιέχει ανθισμένους κήπους, μνημεία αφιερωμένα σε θεούς και καλλιτέχνες (ξεχωρίζει το μνημείο του Σοπέν, γύρω από το οποίο οργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις), σιντριβάνια, λίμνες, αμφιθέατρα, μονοπάτια και γέφυρες. Συνεχίζουμε με την παλιά πόλη της Βαρσοβίας που περιβάλλεται από οχυρώσεις και βρίσκεται στον κατάλογο της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Θα δούμε την πλατεία της Αγοράς, το Βασιλικό Ανάκτορο, που αποτελεί ένα υπέροχο δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής και τώρα λειτουργεί σαν έδρα της Βουλής, την πλατεία του Κάστρου Plac Zamkowy, από τα λίγα σημεία που σώθηκαν από τη ναζιστική λαίλαπα, το μνημειώδες Παλάτι Πολιτισμού και Επιστημών, δώρο του Στάλιν στη Βαρσοβία, καθώς επίσης και το Θέατρο Βιέλκι, που στεγάζει την Όπερα και το Μπαλέτο. Επόμενη στάση μας στο Εβραϊκό Γκέτο, με το μνημείο των Μαρτύρων της Ναζιστικής θηριωδίας και το νέο υπερσύγχρονο μουσείο Εβραϊκής Ιστορίας. Διατρέχοντας μια σειρά από μεγάλες λεωφόρους και περνώντας από το μετα-σταλινικό σύγχρονο κέντρο της πόλης, φτάνουμε στην πλατεία του Κάστρου. Πρόκειται για μια απολαυστική διαδρομή γνωστή ως «μίλι», που θα μας φέρει μπροστά στα πιο σπουδαία μνημεία και τα πλέον όμορφα κτίρια της Βαρσοβίας. Ξεχωρίζουν η Εκκλησία της Αγίας Άννας και του Τιμίου Σταυρού, ο Ναός των Καρμελιτών, το Προεδρικό Ανάκτορο, το Παλάτι Kazimierz, το ιστορικό και πολυτελέστατο ξενοδοχείο Μπρίστολ, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το εντυπωσιακό κτίριο του Πανεπιστημίου και το Κάστρο της Βαρσοβίας, ενώ λίγο πιο πέρα θα προσεγγίσουμε το σπίτι της τιμημένης με Νόμπελ, Μαρίας Κοζλόφκα Κιουρί. Απόγευμα ελεύθερο.

Ημέρα 3η: Βαρσοβία (Άουσβιτς) Κρακοβία

Αφήνουμε σήμερα την πρωτεύουσα και κατευθυνόμαστε στην πανέμορφη Κρακοβία στην περιοχή της νότιας Πολωνίας, αφού πρώτα επισκεφθούμε το Αουσβίτς. “Auschwitz” είναι η γερμανική ονομασία της Πολωνικής πόλης Oswiecim, περίπου 60 χιλιόμετρα βoρειοδυτικά της Κρακοβίας, εκεί όπου οι Ναζί μετέτρεψαν τις παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο φρικτότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει εβδομήντα και πλέον χρόνια από την απελευθέρωση των έγκλειστων του κολαστηρίου από τους Ρώσους, το όνομα αυτό εξακολουθεί να προκαλεί ακόμα και σήμερα φρίκη. Αυτό που σοκάρει τον επισκέπτη, αφού περάσει το κατώφλι με την κυνική επιγραφή “Arbeit macht Frei” (η εργασία απελευθερώνει), είναι η μεθοδικότητα, η εντατική μελέτη των διαδικασιών και η κατασκευή τέτοιων υποδομών, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα στο έργο αυτό. Η σημερινή μας επίσκεψη απαιτεί γερό στομάχι, ειδικά όταν θα βρεθούμε μπροστά στα εκθέματα με προσωπικά αντικείμενα, μικρά παπούτσια και ρούχα παιδιών, πολλά από τα οποία ήταν νηπιακής ηλικίας όταν δολοφονήθηκαν. Το εξαιρετικά οργανωμένο μουσείο που δέχεται περισσότερους από 1.500.000 επισκέπτες ετησίως, είναι ιδιαίτερα διδακτικό και λειτουργεί σαν μια σοβαρή προειδοποίηση για τους κινδύνους του ολοκληρωτισμού και του φανατισμού κάθε απόχρωσης. Άφιξη αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας στην Κρακοβία. H Κρακοβία υπήρξε πρωτεύουσα της Πολωνίας από το 1038 έως το 1569. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της κατά τη δυναστεία των Γιαγκελλόνων (1386-1572). Το 1569 ξεκίνησε η παρακμή της με τη μεταφορά τής πρωτεύουσας στη Βαρσοβία από τον Σιγισμούνδο Γ’. Η παλιά πόλη της, έχει πλούσια αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, με πολλά μπαρόκ και γοτθικά δείγματα. Τα παλάτια, οι εκκλησίες και τα αρχοντικά της Κρακοβίας έχουν να επιδείξουν πλούτο χρωμάτων, αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, βιτρώ, έργων ζωγραφικής, γλυπτών και επιπλώσεων. Το 1978 -τη χρονιά που εντάχθηκε η πόλη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO- ο Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα, Αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας, ανακηρύχθηκε πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ως Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’.

Ημέρα 4η: Κρακοβία (Αλατωρυχεία)

Τα αλατωρυχεία της Βιελίτσκα που θα επισκεφθούμε σήμερα αποτελούν μοναδικό κειμήλιο στην ιστορία των ορυχείων. Οι υπόγειες στοές στις οποίες βρίσκονται εκκλησίες σκαλιστές πάνω στο αλάτι, μικρές φωσφορίζουσες λίμνες και τα ξύλινα υποστυλώματα των στοών τα οποία είναι αληθινά καλλιτεχνήματα μαραγκών της παλιάς εποχής, προσδίδουν στο αλατωρυχείο μια γοητεία η οποία παρακινεί τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, εδώ και αιώνες να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό έργο τέχνης.
Επιστρέφοντας στην Κρακοβία θα ξεναγηθούμε στα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης. Θα επισκεφθούμε την εβραϊκή γειτονιά Κάζιμιερτς, με τις επτά συναγωγές, θα δούμε το εντυπωσιακό Βασιλικό Κάστρο στο λόφο του Βάβελ, τον Καθεδρικό Ναό με τους Βασιλικούς τάφους και την Καμπάνα, το Πανεπιστήμιο Γιαγκελονιάν και την μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης με την Εκκλησία Μαριάτσκι. Αφιερωμένος στην Παναγία, είναι ο ναός όπου ο -αγιοποιηθείς πλέον- Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ διετέλεσε επί μακρόν εφημέριος πριν γίνει επίσκοπος της πόλης και αργότερα καρδινάλιος. Από το καμπαναριό της επιβλητικής εκκλησίας, κάθε μία ώρα, ειδικά επιφορτισμένος για το σκοπό αυτό τρομπετίστας παίζει μια μελωδία που απλώνεται σε όλη την πλατεία. Το δε αναγεννησιακού ρυθμού κτίριο Σουκιένιτσε, στο κέντρο της πλατείας, το κέντρο του εμπορίου των υφασμάτων για αιώνες, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον μας.

Ημέρα 5η: Κρακοβία (Τσεστοχόβα) – Αθήνα

Διασχίζοντας σήμερα καταπράσινες πεδιάδες και περνώντας από γραφικά χωριά, θα κάνουμε μια στάση σε ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα του Καθολικού κόσμου, το Μοναστήρι της Τσεστοχόβα, με την θαυματουργή Εικόνα της Μαύρης Παναγίας. Δεν είναι γνωστή η εποχή που έφθασε στην περιοχή. Η ιδιαιτέρως θαυματουργή εικόνα μεταφέρθηκε στην Πολωνία από μια Ρωσίδα Πριγκίπισσα και κατατέθηκε στο περίφημο Παπικό Μοναστήρι του Λαμπρού Όρους (Γιάσνα Γκόρα), όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα. Έγινε ευρύτατα γνωστή τον 17ο αι., κατά την εισβολή των Σουηδών στην Πολωνία. Τότε ο ηγούμενος της Μονής με τους μοναχούς και ελάχιστους στρατιώτες, κατάφερε να αποκρούσει τους εισβολείς και να ανατρέψει την πορεία του πολέμου. Η νίκη αποδόθηκε στην προστασία της Θεοτόκου και οι βαθύτατα θρησκευόμενοι Πολωνοί, με επικεφαλής τον Βασιλιά Ιωάννη, ανακήρυξαν σε ένδειξη τιμής την Θεοτόκο, «Βασίλισσα της Πολωνίας».
Γεμάτοι όμορφες εικόνες μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας για την επιστροφή μας στην Ελλάδα.

  • Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι
  • Παιδί έως 12 ετών στο ίδιο δωμάτιο με δύο (2) ενήλικες = -150€

Το ταξίδι περιλαμβάνει

  • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Απευθείας πτήσεις Αθήνα-Βαρσοβία-Αθήνα με την Aegean Airlines.
  • Διαμονή: Σε επιλεγμένα κεντρικά ξενοδοχεία, Westin/Βαρσοβία & Puro Kazimierz/Κρακοβία .
  • Γεύματα: Πρωινό μπουφέ καθημερινά.
  • Μεταφορές: Όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Φ.Π.Α.
  • Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία): Σε Άουσβιτς και Αλατωρυχεία.
  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό: Έμπειρος Αρχηγός/Συνοδός της εκδρομής.
  • Ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο.

Το ταξίδι με μια ματιά…

· Ξεκούραστες απευθείας πτήσεις με AEGEAN AIRLINES Αθήνα-Βαρσοβία-Αθήνα

  • Διαμονή σε ΚΕΝΤΡΙΚΟΤΑΤΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ξενοδοχεία
    2 διανυκτερεύσεις στο WESTIN 5* στην Βαρσοβία
    2 διανυκτερεύσεις στο PURO KAZIMIERZ 4*s στην Κρακοβία
  • Πλουσιοπάροχα μπουφέ πρωινά καθημερινά στα ξενοδοχεία
  • Μετακινήσεις με πολυτελή κλιματιζόμενα λεωφορεία.
  • Επίσκεψη με ξενάγηση μέσα στο μουσειακό χώρο του Άουσβιτς όπου έχουμε φροντίσει μήνες πριν να κάνουμε κράτηση, και όχι στο υπαίθριο Μπιρκενάου
  • Επίσκεψη με ξενάγηση στα Αλατωρυχεία της Βιελίτσκα
  • Επίσκεψη στο Μοναστήρι της Τσεστοχόβα, με την Εικόνα της Μαύρης Παναγίας
  • Εμπεριστατωμένες ξεναγήσεις σε Κρακοβία, Βαρσοβία, Άουσβιτς, Αλατωρυχεία
  • Προπληρωμένες είσοδοι στα αξιοθέατα σε προκαθορισμένους χρόνους για να αποφεύγονται οι χρονοβόρες αναμονές
  • ΕΜΠΕΙΡΟΤΑΤΟΣ αρχηγός συνοδός σε όλη την διάρκεια

Κρατήσεις – Πληροφορίες: Fastravel by Keramidas - Όθωνος Αμαλίας 12A, Πάτρα

Tηλέφωνο: 2610 622500

http://www.fastravel.gr

E-mail: [email protected]

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life