Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μια πρόσφυγας κι ένας αστυνομικός - Μια αναπάντεχη ιστορία αγάπης στο δρόμο του ξεριζωμού

Μια πρόσφυγας κι ένας αστυνομικός - Μια ...

Μια ιστορία σαν... μυθιστόρημα

Όταν η 20χρονη Νόορα Αρκαβάζι τον Ιανουάριο του 2015 εγκατέλειπε με τους γονείς της και τα αδέλφια της την περιφέρεια της Diyala - βορειοανατολικά της Βαγδάτης - με προορισμό τη Γερμανία, δεν μπορούσε να φανταστεί την έκπληξη που της επιφυλάσσει η ζωή. Να παντρευτεί σε έναν σταθμό της διαδρομής της στα σύνορα πΓΔΜ-Σερβίας έναν αστυνομικό πολύ μεγαλύτερο της, άλλης θρησκείας, και κυρίως κάποιον που ήδη είχε χωρίσει από δύο γάμους και είχε τρία παιδιά.

Η «ιστορία αγάπης» θα μπορούσε να είναι σενάριο μιας κινηματογραφικής ταινίας, και ήδη κάποια διεθνή μέσα όπως το BBC και το AFP έχουν δώσει εικόνα και ήχο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι δυσκολίες στο Ιράκ

Ο εφιάλτης είχε ξεκινήσει στο Ιράκ όταν τον πατέρα της Νόορα, μηχανικό στο επάγγελμα, είχαν απαγάγει τζιχαντιστές του ISIS και τον απελευθέρωσαν μόνο όταν πήραν χιλιάδες δολάρια που πλήρωσαν με θυσίες οι δικοί του.

Αυτό είχε ως αιτία να ζει δύσκολα στη συνέχεια η οικογένεια με ένα διαρκή φόβο. Έτσι αποφάσισαν να φύγουν

Δεύτερος εφιάλτης για την Νόορα ήταν και το ίδιο το προσφυγικό ταξίδι, καθώς είχε ακούσει για πνιγμούς και περιπέτειες από Κούρδους φίλους της με τους οποίους ήταν σε επαφή. Άλλωστε δεν μπορούσαν παρά να κάνουν την ίδια ακριβώς επικίνδυνη διαδρομή που ακολουθούν οι μεταναστευτικές ροές. Από το Ιράκ θα πήγαιναν στην Κωνσταντινούπολή και θα έμεναν εκεί μέχρι να βρεθεί ο άνθρωπος που θα τους περάσει. Μετά θα τους πήγαινε στα τουρκικά παράλια που για την οικογένεια Αρκαβάζι ήταν τελικά μια παραλία κοντά στο Αϊβαλί . Και τέλος αφού πλήρωσαν τον δουλέμπορο, μπήκαν σε μια βάρκα που τους έφερε απέναντι στην Λέσβο. Είναι η περίοδος που καθημερινά στη Μυτιλήνη είναι πυκνές οι αφίξεις αλλά και η περίοδος που η βαλκανική οδός είναι ανοιχτή. Από την Λέσβο πέρασαν στην Αθήνα και από εκεί έμειναν στην Ειδομένη, και από εκεί πέρασαν τα σύνορα με την πΓΔΜ με κατεύθυνση την Γερμανία.. Έχουν περάσει ήδη μήνες, όταν η Νόορα φθάνει στα σύνορα με τη Σερβία. Τότε ακριβώς είναι που αποφασίζεται να κλείσουν τα σύνορα και η 20χρονη βρίσκεται εγκλωβισμένη στον καταυλισμό προσφύγων του Tabanovce. Ένας κέντρο με αριθμό προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που μπορεί να φιλοξενήσει.

Η γνωριμία με τον αστυνομικό

Και εκεί ξαφνικά κάνει μια γνωριμία που θα φέρει την ανατροπή σε όλα. Η βροχή είναι καταρρακτώδης, η ίδια «ψήνεται» από τον πυρετό και θέλει να μάθει αν η οικογένεια θα καταφέρει να περάσει τα σύνορα. Ο μόνος που βρίσκει να μιλάει αγγλικά είναι ο αστυνομικός Μπόμπι Ντοντέφσκι και σε αυτόν θα στραφεί. Είναι 15 χρόνια μεγαλύτερος της και θα προμηθεύσει στην Νόορα και την μητέρα της με κουβέρτες και φάρμακα. Ο Μπόμπι θα αποκαλύψει αργότερα ότι συμπτωματικά βρίσκεται στον καταυλισμό καθώς για να εξυπηρετήσει έναν συνάδελφο του άλλαξε την άδεια του.

«Μην ανησυχείτε για τίποτα, τους λέει, όλα θα είναι καλά στη ζωή σας». Και αργότερα θα εκμυστηρευτεί : «Όταν είδα την Νόορα για πρώτη φορά διέκρινα την καλοσύνη στα μάτια της».

Τις μέρες που θα ακολουθήσουν ο αστυνομικός θα οδηγήσει τη νεαρή γυναίκα και την μητέρα της στην αγορά για να αγοράσουν τρόφιμα και ρούχα.. Η Νόορα μιλάει έξι γλώσσες και αρχίζει να βοηθάει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ταυτόχρονα αρχίζει να συμπαθεί τον Μπόμπι Ντοντέφσκι ο οποίος παίζει με τα παιδιά ενώ οι συνάδελφοι του διατηρούν μια συμπεριφορά πιο σκληρή και σίγουρα πιο ψυχρή. Θυμίζουμε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και οι αστυνομικοί είχαν κατηγορηθεί και στα σύνορα με την Ελλάδα ότι κρατούσαν πολύ σκληρή στάση χρησιμοποιώντας χημικά σε όσους μετανάστες-πρόσφυγες επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα. Και αυτή την εικόνα είχαν και από την Ειδομένη η Νόορα και η μητέρα της.

Η αναπάντεχη πρόταση

Ήταν βράδυ όταν ο Μπόμπι Ντοντέφσκι προσκαλεί την Νόορα για έξοδο και φαγητό σε εστιατόριο στο Κουμάνοβο. Έχει ήδη αναπτυχθεί μια φιλική σχέση μεταξύ τους και όλα φαίνονται φυσιολογικά. Όταν ξαφνικά εκεί στο εστιατόριο ο Μπόμπι νευρικός θα της ζητήσει να παντρευτούν.

«Του είπα όχι δεν μπορεί να είσαι σοβαρός». Αλλά το επανέλαβε τουλάχιστον 10 φορές. «Θέλεις να με παντρευτείς;».

Παρά την αυστηρή αντίθεση των γονέων της σε γάμο με κάποιον μη μουσουλμάνο, συμφωνεί. «Έχω επιλέξει έναν καλό άνθρωπο και θα παντρευτώ μαζί του, δεν θέλω να παντρευτώ κανέναν άλλο», τους είπε.

Η γαμήλια γιορτή έγινε στις 13 Ιουλίου του 2016 στο Κουμάνοβο με 120 καλεσμένους. Από όλες τις θρησκείες υπογραμμίζει ο Μπόμπι.

Το Κουμάνοβο είναι πολυπολιτισμική πόλη. «Ήταν παρόντες στη γιορτή του γάμου Αλβανοί, Τούρκοι, Ρομά , μουσουλμάνοι, σλάβοι, χριστιανοί ορθόδοξοι όπως αυτός.

Είχαν περάσει ήδη 4 μήνες , οι γονείς της Νόρα είχαν φύγει και εγκατασταθεί στη Γερμανία.

Η ζωή της Νόορα θα αλλάξει τελείως. Θα αγαπήσει τα παιδιά από τους προηγούμενους γάμους του Μπόμπι Ντοντέφσκι και θα ζήσουν ευτυχισμένα για πολύ καιρό. Θα φέρει στον κόσμο και ένα αγοράκι που πριν από ένα μήνα έγινε ενός έτους.

Ωστόσο τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Παρά τις προσπάθειες να γεφυρώσουν τις διαφορετικές τους κουλτούρες και τα ιδιαίτερα έθιμα, δημιουργήθηκαν μεταξύ τους πολλές διαφορές. Έτσι αποφάσισαν να χωρίσουν προσωρινά δηλώνοντας ωστόσο πως ό,τι και αν γίνει η αγάπη τους που πέρασε από τόσα εμπόδια θα είναι πάντα ζωντανή. Ενώ η Νόορα σε αυτή τη φάση αποφάσισε να παραμείνει και να δουλέψει στο Κουμάνοβο, για να μπορεί το παιδί της όσο μεγαλώνει να έχει δίπλα τον πατέρα του

Άλλωστε όλες οι ιστορίες αγάπης περνούν τις φάσεις τους και κρύβουν μέσα τους εμπόδια και δυσκολίες...

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις