Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: ΔΕΙΤΕ τι προβλέπεται για τα καταστήματα της Ηρώων Πολυτεχνείου και το Τελωνείο- Ανοικτή η χρηματοδότηση της ανάπλασης από την Κυβέρνηση

Πάτρα: ΔΕΙΤΕ τι προβλέπεται για τα κατασ...

Στον Δήμο Πατρέων και με τη... βούλα το θαλάσσιο μέτωπο

19:30 Ανοικτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο η ανάπλαση και αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου που παραδίδεται πλέον στους πολίτες της Πάτρας, να γίνει με κρατική χρηματοδότηση ή ευρωπαϊκά προγράμματα. Μάλιστα η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία όλο αυτό το διάστημα χειρίστηκε εκ μέρους της κυβέρνησης το θέμα της παραχώρησης, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» επισήμανε ότι στην τροπολογία που ψηφίζεται στη Βουλή αναφέρεται ότι αναγράφεται η συγκεκριμένη πρόβλεψη ικανοποιώντας έτσι εν μέρει το σχετικό αίτημα του Δήμου Πατρέων.

Αναφορικά τώρα με τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων που υπάρχουν μέσα στο θαλάσσιο μέτωπο η κυρία Παπανάτσιου σημείωσε ότι:

«Όλα τα έργα, που βρίσκονται πάνω στην χερσαία ζώνη, η οποία παραχωρείται και δεν είναι νομιμοποιημένα από τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών και παραδίδονται αυτή την στιγμή στον δήμο, δίνεται η δυνατότητα  5 ετών για να μπορέσουν να τακτοποιήσουν ότι χρειάζεται για να γίνει η νομιμοποίηση των έργων.

Για αυτό τον λόγο αναστέλλονται και τα διοικητικά μέτρα και οι ποινικές διώξεις. Επίσης αναβάλλονται ποινικές δίκες, που είχαν αρχίσει και αν τελικά τα έργα δεν νομιμοποιηθούν λαμβάνονται όλα τα μέτρα, που είχαν ανασταλεί. Σε περίπτωση, που νομιμοποιηθούν τα έργα, τυχόν μέτρα, που είχαν εκδοθεί παύουν να ισχύουν».

Επιπλέον δίνεται με την τροπολογία αυτή και λύση στα πρωτόκολλα αποζημίωσης, που έχουν εκδοθεί από την Κτηματική Υπηρεσία, που ήταν αίτημα του Δήμου Πατρέων και έτσι σταματάνε οι μηνύσεις ή οι εκδόσεις ή εκτελέσεις πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

Αναφορικά τώρα με κάποια δημόσια κτίρια και υπηρεσίες του δήμου, που υπάρχουν στο κομμάτι, που παραχωρείται, όπως το τελωνείο Πατρών, θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο για μετεγκατάσταση του, και σύμφωνα με την τροπολογία θα πρέπει να μετακομίσει μέσα σε 6 μήνες εφόσον βρεθεί κατάλληλο κτίριο.

Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθηθεί με το ΕΚΑΒ και τον Πυροσβεστικό σταθμό, «δεν μπορούμε να βάλουμε κανέναν περιορισμό αυτή την στιγμή στην τροπολογία, που καταθέσαμε, αυτά όμως, όπως είχαμε πει και με τον δήμαρχο Πατρέων, το ΕΚΑΒ είναι θέμα της πόλης, που θα πρέπει να είναι και για την πυροσβεστική πάλι θεωρούμε ότι και αυτό είναι θέμα, που θα πρέπει να λυθεί από την δημοτική αρχή» σημείωσε η υφυπουργός Οικονομικών.

Τέλος τόνισε ότι υπήρχε συζήτηση και συμφωνία με τη δημοτική αρχή το προηγούμενο διάστημα προσθέτοντας ότι εάν υπάρχει κάτι που δεν έχει συμπεριληφθεί στην τροπολογία η πλευρά του υπουργείου είναι ανοικτή να το ξανασυζητήσει.

«Δεν μπορούσαμε όμως να περιμένουμε άλλο, γιατί έπρεπε να προλάβουμε, πριν κλείσει η ολομέλεια της βουλής. Ήταν κάτι, που το καθυστερούσαμε ήδη αρκετό καιρό μεταξύ μας για να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, πιστεύω ότι τις βρήκαμε και προχωράμε», υποστήριξε.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας.

 

ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: Η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας γίνεται πράξη

 

...................

Αυτή είναι η τροπολογία για την οριστική παραχώρηση στο Δήμο Πατρέων του θαλάσσιου μετώπου, η οποία θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Ακολουθεί το απόσπασμα που αφορά στα καταστήματα της Ηρώων Πολυτεχνείου και ακολούθως ολόκληρη η τροπολογία.

«Με την τροπολογία προστίθεται άρθρο στον ν.2971/2001, το οποίο αναφέρεται στη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Πάτρας που έχει αποχαρακτηριστεί. Με τις προτεινόμενες διατάξεις της πρώτης ενότητας του άρθρου αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ύπαρξης κτιριακών και λιμενικών κατασκευών και εγκαταστάσεων, που κατασκευάστηκαν με μη νόμιμο τρόπο από φορείς του δημοσίου εντός της αποχαρακτηρισμένης χερσαίας ζώνης λιμένα, η οποία παραχωρείται στον Δήμο. Το σχετικό άρθρο αφορά στα καταστήματα της Ηρώων Πολυτεχνείου και οι συγκεκριμένες διατάξεις κρίνονται απαραίτητες προκειμένου ο Δήμος (και όλοι οι δήμοι, προς τους οποίους αποδίδονται τα παραλιακά μέτωπα των πόλεών τους), να μπορεί να νομιμοποιήσει έργα και κατασκευές που έχουν εκτελεσθεί στο παρελθόν μη νόμιμα, και στη συνέχεια να συντηρήσει και να αναπλάσει το θαλάσσιο μέτωπο προς το συμφέρον των δημοτών του. Για τη νομιμοποίηση προβλέπεται η υποβολή αίτησης εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε ετών από την παραχώρηση της αποχαρακτηρισμένης χερσαίας ζώνης λιμένα προς τον Δήμο. Επίσης, προβλέπεται ότι, κατά το διάστημα της ανωτέρω αποκλειστικής προθεσμίας «αναστέλλεται η επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων και η λήψη των προβλεπόμενων από τον ν. 2971/2001 διοικητικών μέτρων, καθώς και η εκτέλεση των τυχόν ήδη εκδοθέντων που σχετίζονται με την κατασκευή ή τη χρήση τους» και μόνο αν περάσουν τα πέντε χρόνια μπορούν τα έργα αυτά να θεωρηθούν κατεδαφιστέα. Η παραχώρηση ορίζεται στα 99 χρόνια. Μεταξύ άλλων αναφέρεται από την παραχώρηση εξαιρούνται κτήρια, έργα και εγκαταστάσεις για όσο χρόνο εξυπηρετούν ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών, επιχειρήσεων και οργανισμών. Μετά τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών περιέρχονται και αυτά αυτοδικαίως στη χρήση του Δήμου. Ειδικά οι υπηρεσίες του Τελωνείου υποχρεούνται να μετεγκατασταθούν και να αποδώσουν αυτό στη χρήση του Δήμου εντός προθεσμίας έξι μηνών από την εξεύρεση άλλου κατάλληλου χώρου. Επίσης ο Δήμος υπεισέρχεται πλέον και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΝΟΠ, και καθίσταται διάδοχος προηγούμενης σύμβασης που είχε ο όμιλος με τον ΟΛΠΑ από το 2000. Η σύμβαση προτείνεται να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τη λήξη της, με δυνατότητα παράτασης αυτής μετά το συμβατικό χρόνο λήξης, για τη εξυπηρέτηση των καταστατικών σκοπών του ΝΟΠ. Μετά τη συμβατική λήξη της παραχώρησης αυτή μπορεί να παραταθεί με νέα συμφωνία μεταξύ του Δήμου και του ΝΟΠ. Η ρύθμιση προωθείται με το επιχείρημα ότι ο ΝΟΠ είναι ένα από τα αρχαιότερα ναυταθλητικά σωματεία της χώρας από το οποίο έχουν αναδειχθεί πληθώρα αθλητών του υγρού στίβου με διεθνείς διακρίσεις και έχει συνεισφέρει οικονομικά στην κατασκευή του κολυμβητηρίου, οι δε σκοποί του είναι, αναμφισβήτητα, άρρηκτα συνδεδεμένοι με το υγρό στοιχείο».

 

Η Κατερίνα Παπανάτσιου, η υφυπουργός οικονομικών σε δήλωσή της αναφέρει ότι ήταν δίκαιο και έγινε πράξη και πως εκπληρώνεται ένα διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας της Πάτρας».

Παπανάτσιου για θαλάσσιο μέτωπο: "Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη"

Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή της Πάτρας αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως "η θετική αυτή εξέλιξη, είναι αποτέλεσμα των μακροχρόνιων αγώνων του πατραϊκού λαού" και πως “θα γίνει ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο, χώρος αναψυχής και δραστηριοτήτων για όλους".

Δήμος Πατρέων: "Θα γίνει ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο, χώρος αναψυχής και δραστηριοτήτων για όλους"

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

 

 

 

11:05 Για την σημαντική αυτή εξέλιξη έχει ενημερωθεί η δημοτική Αρχής της Πάτρας. Το thebest.gr επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Κώστας Πελετίδη ο οποίος μας εξήγησε ότι, παρά την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποστείλει ακόμα το τελικό κείμενο στον Δήμο.

«Περιμένουμε να δούμε εάν όσα είχαμε συζητήσει και συμφωνήσει το προηγούμενο διάστημα περιλαμβάνονται και στην τροπολογία και μετά θα κάνουμε το όποιο περαιτέρω σχόλιο», ήταν η πρώτη αντίδραση του κ. Πελετίδη.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

Αυτή είναι η τροπολογία για την οριστική παραχώρηση στο Δήμο Πατρέων του θαλάσσιου μετώπου, η οποία θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

«Με την τροπολογία προστίθεται άρθρο στον ν.2971/2001, το οποίο αναφέρεται στη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Πάτρας που έχει αποχαρακτηριστεί. Με τις προτεινόμενες διατάξεις της πρώτης ενότητας του άρθρου αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ύπαρξης κτιριακών και λιμενικών κατασκευών και εγκαταστάσεων, που κατασκευάστηκαν με μη νόμιμο τρόπο από φορείς του δημοσίου εντός της αποχαρακτηρισμένης χερσαίας ζώνης λιμένα, η οποία παραχωρείται στον Δήμο. Το σχετικό άρθρο αφορά στα καταστήματα της Ηρώων Πολυτεχνείου και οι συγκεκριμένες διατάξεις κρίνονται απαραίτητες προκειμένου ο Δήμος (και όλοι οι δήμοι, προς τους οποίους αποδίδονται τα παραλιακά μέτωπα των πόλεών τους), να μπορεί να νομιμοποιήσει έργα και κατασκευές που έχουν εκτελεσθεί στο παρελθόν μη νόμιμα, και στη συνέχεια να συντηρήσει και να αναπλάσει το θαλάσσιο μέτωπο προς το συμφέρον των δημοτών του. Για τη νομιμοποίηση προβλέπεται η υποβολή αίτησης εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε ετών από την παραχώρηση της αποχαρακτηρισμένης χερσαίας ζώνης λιμένα προς τον Δήμο. Επίσης, προβλέπεται ότι, κατά το διάστημα της ανωτέρω αποκλειστικής προθεσμίας «αναστέλλεται η επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων και η λήψη των προβλεπόμενων από τον ν. 2971/2001 διοικητικών μέτρων, καθώς και η εκτέλεση των τυχόν ήδη εκδοθέντων που σχετίζονται με την κατασκευή ή τη χρήση τους» και μόνο αν περάσουν τα πέντε χρόνια μπορούν τα έργα αυτά να θεωρηθούν κατεδαφιστέα. Η παραχώρηση ορίζεται στα 99 χρόνια. Μεταξύ άλλων αναφέρεται από την παραχώρηση εξαιρούνται κτήρια, έργα και εγκαταστάσεις για όσο χρόνο εξυπηρετούν ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών, επιχειρήσεων και οργανισμών. Μετά τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών περιέρχονται και αυτά αυτοδικαίως στη χρήση του Δήμου. Ειδικά οι υπηρεσίες του Τελωνείου υποχρεούνται να μετεγκατασταθούν και να αποδώσουν αυτό στη χρήση του Δήμου εντός προθεσμίας έξι μηνών από την εξεύρεση άλλου κατάλληλου χώρου. Επίσης ο Δήμος υπεισέρχεται πλέον και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΝΟΠ, και καθίσταται διάδοχος προηγούμενης σύμβασης που είχε ο όμιλος με τον ΟΛΠΑ από το 2000. Η σύμβαση προτείνεται να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τη λήξη της, με δυνατότητα παράτασης αυτής μετά το συμβατικό χρόνο λήξης, για τη εξυπηρέτηση των καταστατικών σκοπών του ΝΟΠ. Μετά τη συμβατική λήξη της παραχώρησης αυτή μπορεί να παραταθεί με νέα συμφωνία μεταξύ του Δήμου και του ΝΟΠ. Η ρύθμιση προωθείται με το επιχείρημα ότι ο ΝΟΠ είναι ένα από τα αρχαιότερα ναυταθλητικά σωματεία της χώρας από το οποίο έχουν αναδειχθεί πληθώρα αθλητών του υγρού στίβου με διεθνείς διακρίσεις και έχει συνεισφέρει οικονομικά στην κατασκευή του κολυμβητηρίου, οι δε σκοποί του είναι, αναμφισβήτητα, άρρηκτα συνδεδεμένοι με το υγρό στοιχείο».

10:50 Τα βασικά στοιχεία της τροπολογίας είναι η παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου για 99 χρόνια στο Δήμο Πατρέων, η προθεσμία 5 ετών για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων που βρίσκονται εντός της υπό παραχώρηση έκτασης (π.χ. τα καταστήματα στην Ηρώων Πολυτεχνείου) και η προσθήκη του κολυμβητηρίου του ΝΟΠ στην συμφωνία.

 

10:35 Κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα ψηφιστεί άμεσα, η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για την οριστική παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας στο δήμο.

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει το αποκλειστικό δημοσίευμα του thebest από την προηγούμενη εβδομαδα.

Φθάσαμε στην τελευταία στροφή- "Εντός Ιουλίου ψηφίζεται από τη Βουλή η οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας"

Όπως ανέφεραν οι σχετικές πληροφορίες υπάρχει επικοινωνία των νομικών υπηρεσιών κι εκ μέρους του Υπουργείου θεωρούν ότι όσες από τις ενστάσεις του Δήμου μπορούσαν να καλυφθούν νομικά έχουν ικανοποιηθεί. Για παράδειγμα φέρεται να έχει αυξηθεί η παραχώρηση της έκτασης για 99 χρόνια, που είναι το ανώτατο δυνατό.

Επίσης και αναφορικά με τα κτίρια που βρίσκονται στην προς παραχώρηση έκταση το υπουργείο δίνει στο Δήμο περιθώριο πέντε ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων καμία δημόσια υπηρεσία δεν θα παρεμβαίνει, μέχρι είτε να ολοκληρώσει τη διαδικασία νομιμοποίησής τους, είτε να αλλάξει χρήσεις, είτε και να υλοποιήσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για κατεδάφισή τους (όπως προβλέπει για τα καταστήματα της Ηρώων Πολυτεχνείου).

Δήλωση Σπαρτινού

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σπαρτινός, με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας για την παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στο Δήμο Πατρέων δήλωσε τα εξής:

 

“Ολοκληρώνεται η διαδικασία οριστικής παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου στο Δήμο της Πάτρας.

Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, αγώνες και κινητοποιήσεις των Πατρινών, μετά από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και εξαπατήσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, ικανοποιείται το δίκαιο αίτημα για την απόδοση του θαλάσσιου μετώπου στους πολίτες της Πάτρας, όπως είχε δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το 2015.

Άμεσα η τροπολογία θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, ελπίζουμε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.”

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις