Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

6+1 ενδιαφέροντα στοιχεία για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου που ίσως να μην γνωρίζετε

6+1 ενδιαφέροντα στοιχεία για τη γιορτή ...

Ποιος ήταν - Από πού βγαίνει το όνομα - Τι λέει η αριθμολογία

Συνηθίζεται ανήμερα του Αγίου Γεωργίου να λένε πολλοί πως «σήμερα γιορτάζει η... μισή Ελλάδα». Σε κάθε περίπτωση, το «Γιώργος» (μαζί με το «Γιάννης») είναι ένα από τα διασημότερα ονόματα στην Ελλάδα.

Ακολουθούν 6+1 ενδιαφέροντα στοιχεία για το συγκεκριμένο όνομα:

*1.171.007 Έλληνες έχουν αυτό το όνομα, σύμφωνα με μελέτη του ερευνητή Χάρη Φουνταλή για τα ονόματα στην Ελλάδα.

*Προέρχεται από τις λέξεις γη+έργο και σημαίνει «γεωργός». Η συγκεκριμένη ιδιότητα παραπέμπει τόσο στην καλλιέργεια της γης όσο και την ανάπτυξη του πνεύματος. Η λέξη «γεωργός» εμφανίζεται σε έργο του Αριστοφάνη και σύμφωνα με αρχαιοελληνικές πηγές αποτελούσε επιθετικό προσδιορισμό του Δία («Ζευς Γεωργός»), καθώς μέσα στα καθήκοντα του θεού ήταν και η προστασία της σοδειάς.

*Ο Άγιος Γεώργιος (ο Τροπαιοφόρος) γεννήθηκε στην Παλαιστίνη το 280 μ.Χ. Ήταν γιος ενός Έλληνα ευγενή από την Καππαδοκία. Σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό, διακρίθηκε για την τόλμη του, αλλά όταν ομολόγησε την χριστιανική του πίστη, προκάλεσε το μένος του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, ο οποίος τον υπέβαλε σε μια σειρά φριχτών βασανιστηρίων, αποκεφαλίζοντάς τον τελικά, το 303 μ.Χ.

*Το όνομά του Αγίου Γεωργίου έχει συνδεθεί με την εξόντωση ενός δράκοντα που φυλούσε το νερό μιας πηγής στη Λιβύη. Σύμφωνα με την παράδοση, το ερπετό άφηνε νερό να κυλήσει μόνο όταν έβρισκε κάποιον άνθρωπο να φάει, και οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα. Ο κλήρος έφερε και τη σειρά της βασιλοπούλας της περιοχής, την οποία και έσωσε ο Άγιος Γεώργιος, λογχίζοντας τον δράκο.

*Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου έχει οριστεί στις 23 Απριλίου, ημέρα θανάτου του. Ωστόσο, όταν αυτή η ημερομηνία πέφτει μέσα στη Σαρακοστή, η γιορτή μεταφέρεται την δεύτερη ημέρα του Πάσχα.

*Το όνομα «Γιώργος» αναφέρεται στις άλλες γλώσσες: Αγγλικά: George, Αραβικά: Girgis, Βασκικά: Gorka, Βουλγαρικά: Георги (Georgi), Γαλλικά: Georges, Γερμανικά: Georg, Jörg, Jürgen, Jörgen, Γεωργιανά: გიორგი (Giorgi), Δανέζικα: Jørgen, Εσθονικά: Jüri, Ιρλανδικά: Seoirse, Ισπανικά: Jorge, Ιταλικά: Giorgio, Καταλανικά: Jordi, Λιθουανικά: Jurgis, Νορβηγικά: Jørgen, Georg, Ολλανδικά: Joris, Sjors, Ούγγρικα: György, Πολωνικά: Jerzy, Πορτογαλλικά: Jorge, Ρώσσικα: Георгий (Georgij), Юрий (Yury), Егор (Yegor), Σλοβάκικα: Juraj, Σουηδικά: Göran, Jörgen, Örjan, Georg, Τσέχικα: Jiří, Φινλανδικά: Jyrki, Yrjö

*Σύμφωνα με την αριθμολογία, ο λεξάριθμος του ονόματος είναι το 1, κάτι που φανερώνει άνδρα-ηγέτη, επιβλητικό και ξεχωριστό, που παίρνει πρωτοβουλίες και ξεχωρίζει με την αποφασιστικότητά του. Ωστόσο, διαθέτει τα ελαττώματα του εγωισμού και της υπεροψίας.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις