Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από εργαστήριο μαγειρικής με τη συμμετοχή μαθητών δημοτικού στο Μεσολόγγι

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από εργαστήριο μαγειρικής με ...

Σε συνεργασία με την Επαγγελματική Σχολή ΟΑΕΔ Μεσολογγίου

Το πρόγραμμα "Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους- Roots are Routes" έχει θέσει ως στόχο του φέτος, μαθητές όλων των ηλικιών να γνωριστούν με επαγγέλματα της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου, που χάνονται. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την φύση, καταπιάνονται σε εργασίες με τα χέρια, μαθαίνουν τοπικές τεχνικές και συνεργάζονται με συνταξιούχους επαγγελματίες. Καραβομαραγκός, υφάντρα και ψαράς είναι τα τρία επαγγέλματα που εξερευνούμε, ενώ παράλληλα μαθαίνουμε την τέχνη της χαρακτικής η οποία έχει μεγάλη παράδοση στο Αιτωλικό.

Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα προσέγγισε την Επαγγελματική Σχολή ΟΑΕΔ Μεσολογγίου, η οποία από την αρχή υποδέχτηκε θερμά τους μαθητές και αποδέχτηκε την συνεργασία. Το 3ωρο εργαστήρι που σχεδιάστηκε για τα παιδιά της Ε' τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου έθεσε ως βασικό στόχο τα παιδιά να μάθουν να μαγειρεύουν ψάρι και να ετοιμάσουν ένα ωραίο μενού για φίλους και οικογένεια.

Χαρούμενες παιδικές φωνές γέμισαν την Επαγγελματική Σχολή του ΟΑΕΔ Μεσολογγίου, η οποία έχει δύο ειδικότητες: Μαγειρικής Τέχνης και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων. Η σχολή άνοιξε τα εργαστήρια της και υποδέχτηκε τους μικρούς επίδοξους ψαράδες αλλά -όπως φάνηκε- και μάγειρες της ψαριάς τους.

Με την δασκάλα τους Δέσποινα Κανελλή κατέφτασαν στην Σχολή του ΟΑΕΔ για να μάθουν να μαγειρεύουν τοπικές συνταγές και το ψάρι τους. Δάσκαλοι τους στο 3ωρο εργαστήρι, οι μαθητευόμενοι της σχολής. Έγινε μια μικρή εισαγωγή για τους κανόνες της κουζίνας, είπαμε όλοι μαζί ότι ο καλός  ψαράς ξέρει να μαγειρεύει το ψάρι του και ξεκινήσαμε.

Όλοι φόρεσαν τις ποδιές και τον σκούφο τους, έπλυναν τα χέρια τους και με την καθοδήγηση της Μαρίας Καλφούντζου, καθηγήτριας των εργαστηρίων τουριστικών επιχειρήσεων, βάλθηκαν με λαχτάρα να αποδείξουν τις μαγειρικές τους ικανότητες. Μέσα στην κουζίνα τους περίμεναν η κα. Γαρυφαλλιά Τσαπάλου, Μαγείρισσα της Σχολής και ο Δημήτρης Παππάς, επίσης Μάγειρας της Σχολής. Μαζί τους και όλοι οι σπουδαστές της ειδικότητας μαγειρικής τέχνης.

Οι μικροί μάγειρες χωρίστηκαν σε ομάδες και ο σεφ έδωσε το σύνθημα να ξεκινήσουν. Το αλεύρι, η ζάχαρη, τα αυγά και οι σαρδέλες άρχισαν να χοροπηδούν πάνω στον μαγειρικό πάγκο! Μια ομάδα ετοίμασε σαλάτα με ντάκο, άλλη μια λαχταριστή μακαρονόπιτα, η τρίτη σαρδέλες πανέ και η τελευταία αυθεντικό μεσολογγίτικο ραβανί.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, ο ενθουσιασμός αλλά και η αφοσίωση των παιδιών μετέτρεψαν τη μαγειρική σε ένα ατελείωτο παιχνίδι που κανείς δεν ήθελε να τελειώσει. Έκοψαν λαχανικά, ζύμωσαν και άνοιξαν φύλλο για την πίτα, έβρασαν τα μακαρόνια, έμαθαν να καθαρίζουν τις σαρδέλες και ετοίμασαν ένα λαχταριστό γλυκό.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος οι μαθητευόμενοι της σχολής με ειδικότητα Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, απασχόλησαν τους μικρούς μαθητές με δημιουργικά παιχνίδια και στο τέλος όλοι μαζί απόλαυσαν ένα λουκούλλειο γεύμα σερβιρισμένο απ’ τα παιδιά.

Τα παιδιά πήραν μαζί τους το μενού και τις πολύτιμες συμβουλές από τους δασκάλους τους.

Το ραντεβού με την φιλόξενη Σχολή του ΟΑΕΔ ανανεώθηκε για τον επόμενο μήνα (Μάιο 2018) στις τελικές εκδηλώσεις του προγράμματος και μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι μαθητές που εξέφρασαν την επιθυμία να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μαγειρική στο μέλλον.

Θερμές ευχαριστίες στον Διευθυντή της Σχολής, κ. Κουτρουμπούση Ιωάννη, τον Προϊστάμενο Εκπαίδευσης κ. Κώστα Καπλανίδη και την Μαρία Καλφούντζου που με αγάπη και μεράκι σχεδίασαν αυτή την ωραία εμπειρία για τα παιδιά.

Περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ:  https://rootsareroutes.org/

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις