Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η οφθαλμαπάτη του πανεπιστημίου

Η οφθαλμαπάτη του πανεπιστημίου

Του Στέλιου Ταταράκη

Στο πανεπιστήμιο μπορούμε να πάρουμε πολλές γνώσεις, πολλά εφόδια για τη ζωή μας, όμως δεν είναι το κλειδί που θα μας ανοίξει την πόρτα της επιτυχίας και οποιασδήποτε άλλης θέλουμε.

Στη κοινωνία έχει περάσει το γεγονός πως εάν δεν σπουδάσεις, τότε δεν μπορείς να κάνεις πολλά στη ζωή σου, γεγονός που αφήνει ένα μέρος της στο περιθώριο. Τα πράγματα δεν είναι έτσι, σε καμία περίπτωση.

Η κοινωνία που ζούμε πιστεύει πως όποιος δεν σπουδάσει δεν μπορεί να έχει, δεν θα του δοθούν οι ίδιες ευκαιρίες με κάποιον που σπούδασε στο πανεπιστήμιο. Αυτό που έχει παγιοποιηθεί είναι πως για να είσαι αποδεκτός και να έχεις ίσα δικαιώματα θα πρέπει να έχεις ένα πτυχίο, αλλιώς χωρίς αυτό δεν μπορείς να κάνεις και πολλά.

Το πρόβλημα αρχίζει από την οικογένεια, η οποία βομβαρδίζει το νέο με απόψεις πως εάν δεν σπουδάσει δεν θα μπορεί να βρει δουλειά, θα ζει μέσα στην φτώχεια και θα είναι κατώτερος από τους άλλους.

Δυστυχώς για την οικογένεια κάπως έτσι καταλαβαίνουμε ποσό φτωχή είναι η κοινωνία σε θέμα γνώσης. Έτσι ο νέος βλέπει το πανεπιστήμιο σαν ιερό χώρο που χωρίς αυτό θα είναι ένα τίποτα. Το αποτέλεσμα είναι οι νέοι να μπαίνουν στα πανεπιστήμια τρομαγμένοι, να σπουδάζουν και να μαθαίνουν κάτι που σε πολλές περιπτώσεις δεν τους ενδιαφέρει και στο τέλος να απογοητεύονται διότι βλέπουν πως αυτό που κάνουν δεν τους οδηγεί πουθενά.

Το παράλογο είναι πως αντί να χαιρόμαστε διότι είμαστε κάπου που μπορούμε να πάρουμε γνώση και εφόδια (πανεπιστήμιο) για το μέλλον, είμαστε οι λυπημένοι. Έχουμε μάθει να ακούμε ψέματα και να κάνουμε ότι μη ακριβές μας υποδεικνύουν.

Το ψέμα είναι πως χρειαζόμαστε οπωσδήποτε το πανεπιστήμιο και χωρίς το πτυχίο που μας δίνει δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη ζωή μας. Το ψέμα αυτό το έχουμε πιστέψει όλοι μας, γι’ αυτό όταν πάμε σε μια δουλειά πάντα μας ζητάνε τα πτυχία μας, διότι πιστεύουμε πως αντιπροσωπεύουν την γνώση που ξέρουμε, εάν δεν έχουμε πτυχίο δεν μπορούμε να μιλήσουμε ή να κάνουμε τίποτα όσο καλά και να το ξέρουμε.

Το πανεπιστήμιο δεν είναι η μόνη λύση, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δουλεύουμε το μυαλό μας, να γεμίζουμε με σωστές γνώσεις και πληροφορίες. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να επαναπαυτούμε στο πανεπιστήμιο και σε ότι μας λένε εκεί. Η γνώση βρίσκεται γύρω μας και όχι κάπου συγκεκριμένα.

Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα πάρουμε, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, περισσότερη και πιο χρήσιμη γνώση από αυτή που παίρνουμε στο πανεπιστήμιο. Γι΄αυτό ας σταματήσουμε να πιστεύουμε πως το πανεπιστήμιο και το πτυχίο είναι το μόνο που χρειαζόμαστε.

Ήρθε η ώρα να πιστέψουμε στον εαυτό μας, αυτός ξέρει και μπορεί να μας βοηθήσει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις