Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έσβησε στα 74 του χρόνια ο Πατρινής καταγωγής μεταφραστής Άρης Μπερλής

Έσβησε στα 74 του χρόνια ο Πατρινής κατα...

Είχε μεταφράσει και τον "Μεγάλο Γκάτσμπι" του Φιτζέραλντ

Μία σημαντική απώλεια είχαμε στον χώρο των γραμμάτων. Ο λόγος για τον καταξιωμένο κριτικό και μεταφραστή λογοτεχνικών έργων Άρη Μπερλή, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Πάτρα το 1944 και έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή 28/1/2018 σε ηλικία 74 ετών. Ο εκλιπών υπήρξε ένα σημαντικό πρόσωπο των ελληνικών γραμμάτων και είχε κατεξοχήν εργαστεί ως δοκιμιογράφος, κριτικός και μεταφραστής λογοτεχνίας.

Αγαπούσε πολύ την μετάφραση και είχε καταφέρει να μεταφράσει στην ελληνική γλώσσα σημαντικά έργα όπως το κλασικό μυθιστόρημα του Γ. Σκοτ Φιτζέραλντ «Ο μεγάλος Γκάτσμπι». Όπως έλεγε ο σωστός μεταφραστής πέρα από την καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας αλλά και της μητρικής, της ελληνικής, ο καλός μεταφραστής πρέπει να είναι και λογοτέχνης, να μπαίνει στην «ψυχή» και στο ύφος του εκάστοτε λογοτέχνη, είχε πει ο Άρης Μπερλής.

Ο Άρης Μπερλής είχε γεννηθεί όπως προείπαμε, στην Πάτρα το 1944. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ιατρική, χωρίς να τελειώσει τις σπουδές του. Είχε μεταφράσει, μεταξύ άλλων, στα ελληνικά, έργα των Άλεν Γκίνσμπεργκ, Βιρτζίνια Γουλφ, Τζαίημς Τζόυς, Έμιλυ Μπροντέ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Τζόζεφ Κόνραντ, Κιάραν Κάρσον, Φλαν Ο' Μπράιαν, κ.α.

Όπως ανέφερε το Αθηναικό Πρακτορείο ειδήσεων, ο Άρης Μπερλής συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά σε θέματα κριτικής της λογοτεχνίας. Διετέλεσε εκδότης του περιοδικού «Σπείρα» (1974-1980) και εκδότης (εκδ. οίκος "Κρύσταλλο", 1980-1993). Δίδαξε, επίσης, λογοτεχνική μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ, όπου διετέλεσε διευθυντής σπουδών του αγγλόφωνου τμήματος. Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture