Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Λήγει η προθεσμία για τη σύμβαση του οικογενειακού γιατρού – Ιατρικός: Μικρό ενδιαφέρον για τις 48 θέσεις στην Πάτρα

Λήγει η προθεσμία για τη σύμβαση του οικ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου η προθεσμία

Λήγει σε λίγες ημέρες (31 Ιανουαρίου) η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για σύναψη σύμβασης γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο του οικογενειακού γιατρού.  Το ενδιαφέρον στην Πάτρα είναι μικρό μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει στο thebest.gr η Πρόεδρος  του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, καθώς από τις 48 θέσεις (38 Γενικοί Ιατροί και Παθολόγοι και 10 Παιδίατροι) που έχουν προκηρυχθεί, από τον Ιατρικό Σύλλογο σχετική αίτηση έχουν παραλάβει μόνο 10, ενώ στην Αθήνα και τον Πειραιά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ως τώρα ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει 220 άτομα από τους 1.200 που ζητούνται. Όπως αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ στη σχετική προκήρυξη «πρόκειται για ατομική σύμβαση παροχής υπηρεσιών, με χρονική διάρκεια ενός (1) έτους και δυνατότητα ετήσιας παράτασης / ανανέωσης της σύμβασης έως δύο (2) φορές. Οι ειδικότητες των ιατρών που θα συμβληθούν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως Οικογενειακοί Ιατροί είναι Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής και ο αριθμός των συμβάσεων προκύπτει από τις ανάγκες του πληθυσμού, στο πλαίσιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.).

Συγκεκριμένα, η πρόσκληση αφορά σε 2.152 θέσεις ειδικότητας Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας καθώς και 677 θέσεις Παιδιατρικής, με σκοπό την καθολική κάλυψη του Οργανισμού, σε συνέργεια με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Η αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού υπολογίζεται με βάση τον εγγεγραμμένο σε αυτόν πληθυσμό ευθύνης, με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ. Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, είναι δύο χιλιάδες διακόσιοι πενήντα (2.250) εγγεγραμμένοι ενήλικες. Για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας παιδιατρικής, είναι χίλια πεντακόσια (1.500) παιδιά.

Στις περιοχές που δεν θα υπάρχουν ΤΟΜΥ, οι πολίτες θα εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό ιδιώτη, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Ο οικογενειακός γιατρός θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και θα λειτουργεί ως gatekeeper, θα χειρίζεται δηλαδή σύστημα παραπομπών στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πηγές από τον ΕΟΠΥΥ, που επικαλείται ο Ελεύθερος Τυπος οι παραπομπές αυτές δεν θα είναι πολύ αυστηρές στην πράξη. Οταν ένας πολίτης, για παράδειγμα, γνωρίζει ότι έχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας θα πηγαίνει απευθείας στον αρμόδιο ειδικό γιατρό.

Ωστόσο ο σχεδιασμός έχει προκαλέσει αντιδράσεις από Ιατρικούς Συλλόγους. Την αντίθεσή του έχει εκφράσει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών καθώς και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με τον δεύτερο να εξετάζει το ενδεχόμενο να εξετάζει την πιθανότητα να κινηθεί νομικά.

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών αναφέρει ότι οι γιατροί που θα συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ  κατά μέσο όρο θα αμοίβονται με  κατά μέσο όρο 0,72 ευρώ ανά ασθενή το μήνα! Δεδομένου ότι ο  όγκος του έργου είναι μεγάλος, (υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας, πρόληψης, προαγωγής υγείας, δημιουργίας ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, έκδοσης πιστοποιητικών, βεβαιώσεων, χειρισμού και ρύθμισης χρονίως πασχόντων ασθενών κλπ.), ουσιαστικά τα έξοδα θα είναι περισσότερα (αναλώσιμα, βοηθητικό προσωπικό κλπ.).

«Ο θεσμός εισάγει προβληματική ιατρική κάλυψη για μεγάλο πληθυσμό ευθύνης (2250 ενήλικες /1500 παιδιά), με εξευτελιστική αποζημίωση για τους ιατρούς», αναφέρει ο Σύλλογος .

Επίσης η κ. Μαστοράκου αναδεικνύει το γεγονός ότι αποκλείονται οι γιατροί ηλικίας άνω των 65 ετών, αλλά και τη μη προκήρυξη θέσεων σε περιοχές περιφερειακά της Πάτρας.

Παραδείγματος χάριν στη Δυτική Αχαΐα, δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση γενικούγΓιατρού ή παθολόγου, παρά μόνο μία παιδιάτρου.

Η κ. Μαστοράκου υποστηρίζει επιπρόσθετα ότι ουσιαστικά οι γιατροί παρά την πρόβλεψη για κατ΄ελάχιστον ώρες ανά ημέρα, ουσιαστικά δεν θα υπάχει ωράριο για την εξέταση των ασθενών στο πλαίσιο αυτό, ενώ για να λείψει ο γιατρός, θα πρέπει να πάρει άδεια από τον ΕΟΠΥΥ δεδομένου ότι θα έχει αναλάβει την ευθύνη αυτών των ασθενών.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ 6Η ΥΠΕ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

http://www.ispatras.gr/wp-content/uploads/2018/01/%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%9B%CE%97%CE%A3%CE%97-%CE%95%CE%9D%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A6%CE%95%CE%A1%CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%9F%CE%A3-%CE%95%CE%9F%CE%A0%CE%A5%CE%A5-%CE%A3%CE%A5%CE%9C%CE%92%CE%91%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3-%CE%9F%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%93%CE%95%CE%9D%CE%95%CE%99%CE%91%CE%9A%CE%A9%CE%9D-%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%A9%CE%9D-17-1-2018-.pdf

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

 

Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία του ΙΣΠ με τους οικογενειακούς ιατρούς της πόλης με θέμα την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ.

Σε μία εποχή που 18.000 ιατροί έχουν εγκαταλείψει μαζικά τη χώρα προς αναζήτηση αξιοπρεπών όρων άσκησης ιατρικού έργου, ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού εγκαινιάζεται μέσω προκήρυξης σύμβασης ΕΟΠΥΥ με απαιτήσεις βιογραφικού «υψηλών προδιαγραφών» και αμοιβή με το καταπληκτικό ποσό των 0,72 ευρώ ανά ασθενή το μήνα !! Τόσο αξιολογείται το βαρυσήμαντο ιατρικό έργο ΠΦΥ, για την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού ευθύνης και για υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας, πρόληψης, προαγωγής υγείας, δημιουργίας ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, έκδοσης πιστοποιητικών, βεβαιώσεων, χειρισμού και ρύθμισης χρονίως πασχόντων ασθενών κλπ.

Ο θεσμός εισάγει προβληματική ιατρική κάλυψη για μεγάλο πληθυσμό ευθύνης (2250 ενήλικες /1500 παιδιά), με εξευτελιστική αποζημίωση για τους ιατρούς.

Η υποχρεωτική εγγραφή του πολίτη στον οικογενειακό ιατρό της περιοχής όπου κατοικεί και η αποστέρηση του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης στον ιατρό επιλογή του, θα δημιουργήσουν σημαντικά εμπόδια στην ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ.

Εκ των προδιαγραφών του νόμου και τα πληθυσμιακά κριτήρια που θέτει, προκύπτει ανάγκη για πάνω από 500 ραντεβού το μήνα ανά συμβεβλημένο ιατρείο, με υποχρεωτική γραμματειακή/νοσηλευτική υποστήριξη, εκτυπωτικά έξοδα, τηλεφωνική κάλυψη, Internet, καθαριότητα χώρου, αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, κλπ, δηλ με κόστος λειτουργίας του ιατρείου που προφανώς υπερβαίνει την προβλεπόμενη αμοιβή της σύμβασης, μετά φόρων και ΕΦΚΑ.

Διαπιστώνεται επίσης αιφνιδιαστικός αποκλεισμός από τη σύμβαση ιατρών άνω των 65 ετών και ιατρών που εξυπηρετούσαν ασθενείς σε ευρύτερες περιοχές του Νομού Αχαίας όπως η Κάτω Αχαία και το Ρίο.

Αναλύοντας τα αριθμητικά δεδομένα της προκήρυξης του ΕΟΠΥΥ και της διαπιστωτικής πράξης της 6ης ΥΠΕ για τους τομείς Π.Φ.Υ. (το.Π.Φ.Υ) και κάνοντας αντιπαραβολή με τον πληθυσμό υπό κάλυψη και τον αριθμό των υπηρετούντων ιατρών, προκύπτουν σημαντικές αναντιστοιχίες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά κενά στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στη δημόσια υγεία.

Η μεγάλη πλειοψηφία των παρισταμένων συμβεβλημένων/πιστοποιημένων οικογενειακών ιατρών εκδήλωσαν την πλήρη αντίθεσή τους στο νέο πλαίσιο και πρόθεση άρνησης συμμετοχής στη νέα σύμβαση.

Την ίδια άποψη εξέφρασαν οι νέοι ιατροί (πιστοποιημένοι), οι οποίοι εναντιώνονται στην απαξίωσή τους, παραμένοντας σθεναρά εκτός σύμβασης.

Ποιο είναι το μέλλον μίας μεταρρύθμισης ΠΦΥ που δημιουργεί εξαθλιωμένους επαγγελματικά ιατρούς και ταλαίπωρους ασφαλισμένους;


Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχοντας ως πρωταρχικό μέλημά του την προστασία των ιατρών –μελών του, εξέδωσε στις 22.01.2018 Δελτίο Τύπου ζητώντας την τροποποίηση των προϋποθέσεων για την σύναψη των συμβάσεων οικογενειακών ιατρών με τον    ΕΟΠΥΥ, και εν συνεχεία στις 24.01.2018 απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, να μας απαντήσει άμεσα σε καίρια ερωτήματα και να αποσαφηνίσει συγκεκριμένα ζητήματα επί των νέων συμβάσεων.

Επειδή ουδεμία απάντηση λάβαμε, παρόλο που η τεθείσα από τον ΕΟΠΥΥ ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι έως την 31.01.2018, οφείλουμε να επισημάνουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ιατρούς – μέλη μας, εάν προβούν στην υπογραφή των ανωτέρω συμβάσεων.

Καταρχάς οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι όποιες ανακοινώσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας και στις οποίες γίνεται αναφορά περί του γεγονότος ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει σκέψη για αποκλεισμό από το δικαίωμα συνταγογράφησης των μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών, είναι τουλάχιστον άκαιρες. Το δικαίωμα του κάθε ιατρού να συνταγογραφεί είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών η όποια αντίθετη σκέψη συνιστά Casus belli!!

Περαιτέρω σημειώνουμε ότι οι διάφοροι φορείς που προβαίνουν σε αυθαίρετες ερμηνείες αναφορικά με την δυνατότητα των οικογενειακών ιατρών να αυξήσουν το εισόδημά τους κατά 1.600€, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ρίχνουν νερό στο μύλο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο προσπαθεί να εγκλωβίσει του ιατρούς με την υπογραφή των ανωτέρω συμβάσεων.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σχέση του ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ θα αποτελεί πλέον μια υπαλληλική σχέση εφόσον ο ιατρός προκειμένου να απουσιάσει ακόμα και για εκπαιδευτικούς λόγους, οφείλει να ενημερώσει και να αιτηθεί άδεια από τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως επισημάναμε ήδη στην επιστολή μας η αμοιβή του ιατρού ανά ασθενή απάδει του ιατρικού λειτουργήματος (0,75€ ανά ασθενή), ενώ την ίδια στιγμή καλείται να πληρώσει ο ίδιος τις ασφαλιστικές του εισφορές!

Την ίδια στιγμή όπως προκύπτει, τα χρήματα που θα λάβουν μεικτά ανέρχονται στα 1.600€ έως 2.000€ που αντιστοιχούν σε 2250 ασθενείς. Από αυτά 30% θα αποδοθεί στον ΕΦΚΑ, 30% στην Εφορία και θα καταλογιστεί προκαταβολή φόρου 100% για το επόμενο έτος. Στην ουσία απομένει ένα 10-20% προκειμένου ο ιατρός να μπορέσει να πληρώσει τα λειτουργικά του έξοδα και τις υποχρεώσεις του.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε και πάλι τον απαράδεκτο περιορισμό του ηλικιακού ορίου των 65 ετών, ειδικά από την στιγμή που τέτοιος περιορισμός δεν υφίσταται ούτε για πρόσληψη στο Δημόσιο!

Συνάδελφοι,

Οι παρούσες συμβάσεις με τις προϋποθέσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι απαξιωτικές για το ιατρικό λειτούργημα ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΕΧΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ.

 

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Την αντίθεσή του με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς ιατρούς εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Ο Π.Ι.Σ. τη θεωρεί απαξιωτική για την ιατρική λειτουργία. Επίσης, είναι της άποψης ότι αφήνει ακάλυπτο μεγάλο μέρος του πληθυσμού με κινδύνους για την περίθαλψή του.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για την πρόσληψη οικογενειακών ιατρών Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγων και Παιδιάτρων, συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ.την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. κατά την ενημέρωσή του από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη, στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου 2017, του είχε επισημάνει τις θέσεις του ιατρικού κόσμου, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις Γενικές  Συνελεύσεις. Ειδικότερα, είχε ζητήσει:

Συλλογική σύμβαση με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και τον Π.Ι.Σ. με ελεύθερη επιλογή ιατρού, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού και ενδυνάμωση του Οργανισμού με νέους ιατρούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι αποκλεισμένοι από το Σύστημα.

Κάλυψη της περίθαλψης του συνόλου του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Αυτό– είχε τονιστεί – αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση. Καμία απόφαση, που λαμβάνεται κατά παρέκκλιση των θέσεων των Συλλογικών Οργάνων, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ωστόσο, οι θέσεις του ΕΟΠΥΥ παρέμειναν αμετακίνητες. Διαπραγμάτευση με τέτοιους όρους δεν μπορούσε ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή.

 

Η επίκληση των δεσμεύσεων των μνημονίων δεν μπορεί να απαξιώνει την ιατρική λειτουργία, αλλά και να δημιουργεί πιθανούς κινδύνους για την περίθαλψη των ασθενών.

Πάγια αντιμισθία σε χαμηλά επίπεδα στο χώρο του ιδιωτικού ιατρείου, με μεγάλες  λειτουργικές δαπάνες,σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, σημαίνει μηδαμινό ή και αρνητικό καθαρό εισόδημα.

Οι προϋποθέσεις  του ωραρίου λειτουργίας των οικογενειακών ιατρών για τους ασφαλισμένους, δεν αφήνουν περιθώρια ελεύθερου χρόνου για ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν ιδιωτικά.

Η κατάργηση της ελεύθερης επιλογής, αποτελεί επίσης περιορισμό, ο οποίος αντίκειται στην αρχή της ελεύθερης βούλησης του ασθενή και δημιουργεί επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της περίθαλψης.

Ο Π.Ι.Σ.  ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ και την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναστείλει την προκήρυξη αυτή και να δει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, δεδομένου ότι πολλές γεωγραφικές περιοχές της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας μένουν ακάλυπτες. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίζουν την ιατρική λειτουργία όχι με λογιστικά κριτήρια, αλλά με όρους ασφάλειας και αξίωσης.

Καλούμε τους ιατρούς να δουν με μεγάλη προσοχή την απαξιωτική αυτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τις συνέπειες που προκαλεί στην λειτουργία τους.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με αίσθημα ευθύνης προειδοποιεί ότι η προκήρυξη αυτή είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστάσεις όπως είναι η έλλειψη ιατρών, φαρμάκων και απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων.

Ο κίνδυνος να εγκαταλείψουν οι πολίτες τη φροντίδα της Υγείας τους είναι ορατός. Στην περίπτωση αυτή, το επιπλέον φορτίο των Νοσοκομείων θα είναι μεγάλο.

Η απόσυρση της προκήρυξης είναι η μόνη λύση και ο σχεδιασμός μιάς άλλης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά και την ασφαλή και ευπρεπή ιατρική λειτουργία είναι αναγκαία.

Να σημειωθεί ότι το θέμα εξετάζεται από την Νομική Υπηρεσία του Π.Ι.Σ. καθώς και η πιθανότητα να επιλεγεί η δικαστική οδός για την προκήρυξη.

Το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. εκφράζει για άλλη μια φορά την απογοήτευσή του για την εφαρμογή ανάλογωνμνημονιακών μέτρων θεωρώντας  σίγουρη την αποτυχία τους.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being