Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ύστατο χαίρε από την Ε.Σ.Δ.Ι.Α. για τον Περικλή Μητρόπουλο

Ύστατο χαίρε από την Ε.Σ.Δ.Ι.Α. για τον ...

Αύριο η κηδεία

Η Ε.Σ.Δ.Ι.Α. του νομού Αχαΐας λέει το ύστατο χαίρε στον Περικλή Μητρόπουλο, αγωνιστή και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συλλογής Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων.

"Ανήμερα Κυριακής, προχθές δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 66 ετών, ο αξιαγάπητος φίλος και αγωνιστής Περικλής Μητρόπουλος, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συλλογής Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1970-74, υποκύπτοντας στην άνιση μάχη με την επάρατο που έδινε από τα τέλη του Οκτωβρίου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΔΙΑ, ο γιος του Θοδωρής, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι σύντροφοί του και οι συναγωνιστές του, θα του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό σήμερα, 27-12-10 ώρα 12 μ., στο νεκροταφείο του χωριού Χαρμπιλέικα, όπου θα τον υποδεχθεί, στον οικογενειακό τάφο, η γη των προγόνων του, εκεί που πριν 27 έκλεισε στα σπλάχνα της τον πατέρα του και πριν 6 χρόνια την μητέρα του.

Ο αείμνηστος δυο εβδομάδες, πριν την πρώτη Κυριακή των εκλογών, κι ενώ ασχολείτο με γεωργική εργασία στο χωριό του, στην γενέτειρά του, το Κράλι (Άγ. Νικόλαος), κτυπήθηκε ξαφνικά στην σπονδυλική στήλη από καλπάζουσα μορφή της επάρατης ασθένειας. Απορροφημένος με την διεξαγωγή του εκλογικού αγώνα και με την αγωνιστικότητα που τον διέκρινε, καθότι είχε υποβάλει υποψηφιότητα με το περιφερειακό ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής - Οικολογικής Ανασύνθεσης Δυτικής Ελλάδας», δεν έδωσε σημασία και πέρασε τις ημέρες μέχρι την επομένη της 7ης Νοεμβρίου, όπου σε κατάσταση παράλυσης κάτω άκρων εισήχθη την ημέρα αυτή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.

Παρά την ευγενή φροντίδα και την αμέριστη συμπαράσταση του νοσηλευτικού και του ιατρικού προσωπικού, ο  Περικλής Μητρόπουλος κατέληξε προχθές, Κυριακή 26-12-10, μετά από αγώνα  42 ημερών. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ελπίδα δεν τον εγκατέλειψε ούτε στιγμή. Την εξέφρασε ακόμη και δυο ημέρες πριν τον θάνατό του, όταν τον επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΕΣΔΙΑ. Διατηρούσε το ηθικό του και ήλπιζε ότι θα σηκωθεί να περπατήσει «έστω και με τον τρόπο που βαδίζουν τα θύματα της νόσου των δυτών», όπως εκμυστηρεύτηκε, προκειμένου να χαρεί την σύνταξη, που δεν πρόλαβε να δει.

Ο αείμνηστος, γεννημένος στο Κράλι το 1944 πέρασε δύσκολα χρόνια καθότι υπήρξε μέλος επταμελούς φτωχής οικογένειας. Σε ηλικία 18 χρόνων κι ενώ έχει συνειδητοποιηθεί πολιτικά εντασσόμενος στο χώρο της ΕΔΑ, φεύγει για την Αθήνα. Στο Παγκράτι όπου διαμένει οργανώνεται στην Νεολαία ΕΔΑ και αργότερα το Σεπτέμβρη του 1964, (μετά την δολοφονία στις 22-5-63 του ειρηνιστή Λαμπράκη) γίνεται μέλος της «Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη» που προέκυψε από την συνένωση της Ν. ΕΔΑ με την «Δ.Κ.Ν. Γρηγόρης Λαμπράκης».

Εργάστηκε επί μακρόν στον εκδοτικό οίκο «Θεμέλιο», όπου από το τμήμα της επιμέλειας των εκδόσεων γνωρίστηκε με μεγάλες μορφές των γραμμάτων. Συνέχισε και σε άλλους εκδοτικούς οίκους, («Κέδρος» κλπ) όπου αφιέρωσε το μεγάλο ενδιαφέρον του για τη διάδοση του βιβλίου.

Η δικτατορία τον βρίσκει αναμεμειγμένο ενεργά με το αριστερό και πολιτιστικό κίνημα. Κατορθώνει να αποφύγει την σύλληψη και μετέχει από τις πρώτες ημέρες στο αντιδικτατορικό κίνημα μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜ, το οποίο είχε συγκροτήσει ο ιδρυτής των Λαμπράκηδων, μουσικοσυνθέτης Μ. Θεοδωράκης.

Κατά την διάσπαση του ΚΚΕ, στην 12η Ολομέλεια του κόμματος, τον Φεβρουάριο του 1968, ο Περικλής Μητρόπουλος τάσσεται με το μέρος των αντιδωδεκαδικών του 5μελούς Πολιτικού Γραφείου Ζωγράφο, Παρτσαλίδη, Δημητρίου και οργανώνεται στις γραμμές του ΚΚΕ, γραφείο Εσωτερικού. Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου κλείστηκε στο χώρο του Ιδρύματος και έλαβε ενεργό μέρος. Και πάλι αποφεύγει την σύλληψη. Με την πτώση της δικτατορίας δραστηριοποιείται στο χώρο του ΚΚΕ Εσ., της ΕΑΡ και του ενιαίου ΣΥΝ, παράλληλα εξακολουθεί να εργάζεται στο χώρο του βιβλίου, από τη θέση του επιμελητή. Από την ίδια θέση εργάστηκε και στον πατραϊκό εκδοτικό οίκο «Περί Τεχνών», όταν κατήλθε από την Αθήνα στην Πάτρα το 1999. Είναι το έτος συγκρότησης της ΕΣΔΙΑ ν. Αχαΐας, στην οποία γίνεται ιδρυτικό μέλος και ταμίας, μέχρι τον θάνατό του.

Η ΕΣΔΙΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στον Θοδωρή, γιο του αείμνηστου, στις αδελφές του Χαριτωμένη, Αικατερίνη και στους αδελφούς του Βασίλη και Γιώργο."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις