Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

«Βόμβα» για ασφαλισμένους η μη εγγραφή του γιατρού στο ηλεκτρονικό μητρώο του ΕΟΠΥΥ–Πώς τους επιβαρύνει την τσέπη–«Επιπλοκές» και στην Πάτρα

«Βόμβα» για ασφαλισμένους η μη εγγραφή τ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Αν δεν πιστοποιηθεί ο γιατρός οι συνέπειες καταλήγουν στους παρόχους και τους ασθενείς

Αναστάτωση έχει προκληθεί σταδιακά από το Σάββατο και μετά σε γιατρούς στην Πάτρα και όχι μόνο, καθώς επίσης σε εργαστήρια, πολυιατρεία και ασθενείς , στους οποίους έχουν συνταγογραφηθεί ιατρικές εξετάσεις. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρει στο thebest.gr η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΕΟΠΥΥ  και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, οι γιατροί που δεν έχουν πιστοποιηθεί στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ , δεν μπορούσαν να καταχωρήσουν στο σύστημα και να δώσουν στους ασφαλισμένους παραπεμπτικά για εξετάσεις ή άλλες παροχές του Οργανισμού (αναλώσιμα κλπ). Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να καλούνται επί της ουσίας να πληρώσουν από την τσέπη τους, ενώ τονίζει ότι δεν θα υπάρξει αποζημίωση για τις εξετάσεις και τα αναλώσιμα, που έχουν χρησιμοποιηθεί είτε στο πρώην ΠΕΔΥ είτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, για τις εξετάσεις που έχουν γίνει από τη Δευτέρα και μετά.

Η Άννα Μαστοράκου εξηγεί ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει ζητήσει από καιρό, την πιστοποίηση των συμβεβλημένων γιατρών σε ένα δικό του σύστημα, παρά το γεγονός ότι όλοι οι γιατροί είναι πιστοποιημένοι στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης).Σε περίπτωση μη εγγραφής στο ηλεκτρονικό αρχείο του, ο Οργανισμός δεν θα αποζημιώνει παροχές που θα συνταγογραφούν γιατροί, που δεν είναι στο ηλεκτρονικό του μητρώο.

«Για  να πάρεις κλειδάριθμο και να εγγραφείς στην ΗΔΙΚΑ έχει προηγηθεί μια ολόκληρη διαδικασία που πιστοποιεί ότι είσαι γιατρός. Ο ΕΟΠΥΥ θέλει να φτιάξει δικό του σύστημα και να πιστοποιηθούμε  σε αυτό, το οποίο δεν έχει τις ίδιες δικλείδες ασφαλείας. Ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση από το πρωί του Σαββάτου δεν μπορεί να υπάρξει καμία αποζημίωση  των εξετάσεων. Είχαν βγει ανακοινώσεις σε αυτό το διάστημα, αλλά πολλοί γιατροί το αμέλησαν. Και έχουν δίκιο  που διαμαρτύρονται, γιατί τους ζητείται να πιστοποιούνται σε διάφορα συστήματα, τα οποία δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση και ασφαλισμένοι έχουν κληθεί να πληρώσουν από την τσέπη τους. Έχω επικοινωνήσει ήδη με το τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ. Αυτό που έγινε είναι ντροπή. Οι γιατροί και οι ασφαλισμένοι δεν είναι κομπιουτεράκια.  Δεν γίνεται δημόσια υγεία με αυτό τον τρόπο. Βεβαίως έχει ο Οργανισμός Διοικητική Αυτοτέλεια και πήρε μια απόφαση όμως  χρειάζεται σωστή διαχείριση», τονίζει η Άννα Μαστοράκου.

Πρακτικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, χρειάζεται οι γιατροί να ακολουθήσουν τη διαδικασία της πιστοποίησης και στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ. Να εγγραφούν δηλαδή στο ηλεκτρονικό του μητρώο. Διαφορετικά οι συνέπειες θα αφορούν κυρίως τους παρόχους και τους ασφαλισμένους, οι εξετάσεις των οποίων, τα αναλώσιμα και οι ειδικές αγωγές δεν θα αποζημιώνονται.

Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ στα πλαίσια της πλήρους καταγραφής και πιστοποίησης των γιατρών που συνταγογραφούν για όλες τις αποζημιούμενες από αυτόν παροχές (φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις, φυσικοθεραπείες, είδη πρόσθετης περίθαλψης) καλεί όσους γιατρούς δεν έχουν ήδη εγγραφεί στο ηλεκτρονικό του μητρώο να το πράξουν μέχρι και την 30-06-2016. Μετά από αυτή την ημερομηνία συνταγές, παραπεμπτικά και ιατρικές γνωματεύσεις που εκδίδονται από γιατρούς που δεν έχουν πιστοποιηθεί δεν θα αποζημιώνονται από τον Οργανισμό.

Για την εγγραφή παρακαλούμε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στο www.eopyy.gov.gr στο πεδίο «Εφαρμογές» → «Ιατρικές Υπηρεσίες» → «Εγγραφή Ιατρών για Παροχές ΕΚΠΥ» και να ακολουθήσετε τις σχετικές οδηγίες. Για τυχόν διευκρινήσεις επί της διαδικασίας παρακαλούμε να απευθύνεστε στο [email protected].

Παρακαλούμε για τη συνδρομή και κατανόηση όλων σας σε σχέση με την ακολουθούμενη διαδικασία, η οποία απώτερο στόχο έχει τη δημιουργία ενός αξιόπιστου ιατρικού μητρώου που θα διασφαλίσει τη διαφάνεια, τον αξιόπιστο έλεγχο της παραβατικότητας και επιπρόσθετα θα δώσει τη δυνατότητα για προσωποποιημένη ενημέρωση των γιατρών (μέσω της εφαρμογής) σχετικά με ανακοινώσεις του Οργανισμού ή για θέματα που τους αφορούν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Σ. ΜΠΕΡΣΙΜΗΣ Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

Χθες στη σελίδα του ο Οργανισμός ανήρτησε έγγραφο που απευθύνεται στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας για την εκ νέου ενημέρωση των γιατρών.

ΘΕΜΑ: «ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΜΑΣ»

Σας υπενθυμίζουμε την από 23-5-2016 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Οργανισμού αναφορικά με την υποχρέωση όλων των ιατρών για εγγραφή τους στο ηλεκτρονικό μητρώο του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μπορούν να εκδίδουν συνταγές, παραπεμπτικά και ιατρικές γνωματεύσεις.

Παρακαλούμε για την εκ νέου ενημέρωσή τους, καθώς υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες ασφαλισμένων και παρόχων για αδυναμία εκτέλεσης γνωματεύσεων από ιατρούς κρατικών δομών . Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Σ. ΜΠΕΡΣΙΜΗΣ Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυτική Ελλάδα: "Φράκαρε" η συνταγογράφηση-Έφυγαν άπραγοι - Με προβλήματα η πρεμιέρα του νέου πλαισίου επισκέψεων στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being