Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σεισμοί στη Βόρεια Κορέα - Φυσικό φαινόμενο ή έκρηξη;

Σεισμοί στη Βόρεια Κορέα - Φυσικό φαινόμ...

Υποψίες για νέα πυρηνική δοκιμή

Υποψίες και φόβους για νέα πυρηνική δοκιμή από τη Πιονγκιάνγκ δημιουργούν σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν σήμερα, Σάββατο, στη Βόρειο Κορέα. Η σεισμολογική υπηρεσία της Κίνας υποστηρίζει ότι ο σεισμός «ενδεχομένως να οφείλεται σε έκρηξη». Αντίθετα, το αρχικό συμπέρασμα της Σεούλ είναι ότι πρόκειται για φυσικό φαινόμενο. 

Πιο καθησυχαστικός ο Οργανισμός για τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών μιλά για απλό μετασεισμό της πυρηνικής δοκιμής που έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου από τη Β.Κορέα.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Οργανισμού για τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization -CTBTO) Λασίνα Ζέρμπο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η σεισμική δόνηση που ανιχνεύθηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα είναι κατά πάσα πιθανότητα ένας απλός μετασεισμός της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου από τον Πιονγκγιάνγκ.

Την άποψη αυτή εξέφρασε εξ' αρχής ο Οργανισμός (CTBTO) ανακοινώνοντας ότι κατέγραψε δύο σεισμικές δονήσεις στη Βόρεια Κορέα, αλλά προφανώς δεν οφείλονταν σε εκρήξεις.

«Δύο # Σεισμοί! Στις 0829UTC & ένας πολύ μικρότερος @ 0443UTC απίθανο να προκλήθηκαν από έκρηξη!», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της στο Twitter η εκτελεστική γραμματέας του CTBTO Λασίνα Ζέρμπο.

Νωρίτερα, η σεισμολογική υπηρεσία της Κίνας είχε ανακοινώσει ότι κατέγραψε έναν σεισμό μεγέθους 3,4 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, ο οποίος πιθανόν να οφειλόταν σε «έκρηξη». Η ίδια πηγή ανέφερε σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της ότι ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε περίπου στις 0830 GMT, είχε επίκεντρο κοντά στην περιοχή όπου πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή η Βόρεια Κορέα. 

Αντίθετα, αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η υπηρεσία εξετάζει τη φύση του σεισμού αλλά το αρχικό συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για φυσικό φαινόμενο.

Η ανησυχία πάντως είναι απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς προηγούμενοι σεισμοί που είχαν σημειωθεί στη Βόρεια Κορέα οφείλονταν όντως σε πυρηνικές δοκιμές, όπως η πιο πρόσφατη στις αρχές του μήνα. 

in.gr, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις