Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία: Πρώτη με απώλειες η Μέρκελ - Πανωλεθρία για Σουλτς - Tρίτη η ακροδεξιά και πρώτη φορά στη Γερμανική βουλή μετά από 60 χρόνια!- Τα σενάρια

Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία: Πρώτη με...

ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ

22.38 «Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη» των σημερινών εκλογών, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς απευθυνόμενος στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια του «Κύκλου του Βερολίνου», της τηλεοπτικής συζήτησης που διεξάγεται μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων και στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των κομμάτων.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι πιστεύει πως τελικά σχηματιστεί ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα», ενώ τόνισε ότι η θέση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι στην αντιπολίτευση.

Ωστόσο προειδοποίησε τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων ότι η Μέρκελ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στη καγκελαρία».

Απευθυνόμενος στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους ο Σουλτς τόνισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «θα σας δώσει ό,τι ζητήσετε αν μπορέσει να μείνει στην καγκελαρία».

Οταν ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης μεταξύ των αρχηγών των γερμανικών πολιτικών κομμάτων για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, η Αγγελα Μέρκελ απάντησε ότι έχει την πρόθεση να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση για τη Γερμανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

22.00 Στη διάρκεια της καθιερωμένης συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των κομμάτων μετά τις εκλογές, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μείωση του ποσοστού του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), κυρίως εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολούθησε.

Μιλώντας στη λεγόμενη «στρογγυλή τράπεζα των ελεφάντων», που έχει πάρει το όνομά της από το πολιτικό βάρος των συμμετεχόντων σε αυτή, που μεταδίδεται απευθείας από το ZDF και το ARD η Μέρκελ τόνισε: «Είμαι η καγκελάριος της Γερμανίας και άρα πάντα φέρω την ευθύνη».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν κατάλληλες εναλλακτικές το 2015 στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης και επέμεινε ότι η πολιτική της των ανοικτών θυρών ήταν σωστή.

Παρόλα αυτά παραδέχθηκε ότι οι πολίτες έχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. «Έχουμε δουλειά μπροστά μας», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Αναφορικά με τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι έχει λάβει υπόψη της την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να μην συμμετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό, όμως πρόσθεσε ότι θα το ξανασυζητήσουν αύριο.

(με πληροφορίες από το Politico - ΑΠΕ)

 

 

21.23 : Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές στη Γερμανία ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2013.

Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η συμμετοχή σήμερα άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.

Επίσης η τελευταία εκτίμηση του ARD δείχνει το Die Linke να βρίσκεται στο 8,9% μαζί με τους Πράσινους. Βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων το CDU/CSU συγκεντρώνει το 32,9%, το SPD 20,8%, το AfD 13,1% και το FDP 10,5%.

πηγή: Politico - ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

21.21 Παρά την αναμενόμενη ήττα των σοσιαλδημοκρατών -ήδη από νωρίς το απόγευμα οι πληροφορίες έλεγαν ότι το SPD θα κυμανθεί γύρω στο 20% - η υποδοχή του Μάρτιν Σουλτς στα γραφεία του κόμματος, στο Willy Brandt Haus ήταν θερμή. Ακόμα θερμότερα χειροκρότησε το ακροατήριο  την δήλωσή του ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση και θα προτιμήσει τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Η φήμη ότι πρόκειται να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος πάντως δεν επιβεβαιώθηκε.  Ο κ. Σουλτς ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην προεκλογική καμπάνια του SPD, ιδίως την νεολαία του κόμματος. Παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του, την μεγαλύτερη στην μεταπολεμική ιστορία του SPD και έκανε λόγο για ανασύσταση του SPD ήδη από αύριο.  Δήλωσε ότι επιθυμεί την περαιτέρω παραμονή του στην προεδρία του κόμματος και καταχειροκροτούμενος πρόσθεσε ότι  «οι ψηφοφόροι δεν μας έδωσαν την εντολή να συγκυβερνήσουμε και πρότεινα στην ηγεσία του κόμματος να περάσουμε στην αντιπολίτευση», αποκλείοντας έτσι την συμμετοχή του κόμματός του στην επόμενη κυβέρνηση. Επισήμανε επίσης ότι η κ. Μέρκελ και το κόμμα της σε όλη την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα έδειξε την προτίμησή της για ένα συνασπισμό μεταξύ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU), το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) και τους Πράσινους (Die Gruenen).

 

Ο κ. Σουλτς εξέφρασε επίσης τη βαθιά του λύπη για την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία», την οποία χαρακτήρισε ντροπή για την χώρα του και προανήγγειλε μια αντιπολίτευση προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, θέμα για το οποίο έδωσαν με πάθος τη μάχη όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος στην προεκλογική περίοδο.

 

Με την σαφή αυτή θέση του προέδρου του SPD, ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει πλέον στον μεγάλο συνασπισμό της κυβέρνησης, η μοναδική δυνατότητα τη οποία έχει πλέον η κ Μέρκελ είναι να συζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης, του λεγόμενου συνασπισμού «Τζαμάικα», από τα χρώματα των επίδοξων εταίρων της, δηλαδή  με το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) και τους Πράσινους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

21.18 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο του Βερολίνου, με περισσότερα από 1000 άτομα να έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην Αλεξάντερ Πλατς, όπου γίνεται το εκλογικό πάρτι του κόμματος. «Κάτω οι Ναζί!», «Όλο το Βερολίνο μισεί την AfD», φωνάζει το συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο διαρκώς μεγαλώνει.

"Ντροπή της Γερμανίας" χαρακτηρίζουν το AfD - Πού οφείλεται η άνοδος της ακροδεξιάς


Ανησυχούν οι Εβραίοι της Ευρώπης με την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία

21.10 Οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν τον συνασπισμό "Τζαμάικα" μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD.

Το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων.

Ωστόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει έναν κυβερνητικό συνασπισμό "Τζαμάικα".

πηγή: FAZ - ΑΠΕ

 

 

 

ΝΕΟΤΕΡΟ  Τέταρτη θητεία για την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ δείχνουν τα exit poll από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARDτων γερμανικών εκλογών. Με βάση τα exit poll το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ CDU, καταλαμβάνει 32,5%.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDU το 20 % ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία  AfD καταλαμβάνει 13,5%.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) κατέχουν 10,5%, οι Πράσινοι 9,5% και η Αριστερά 9%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll, το κόμμα της Μέρκελ παρουσιάζει απώλειες 9 ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Το SPD εμφανίζει μείωση 5,5%, ενώ εντυπωσιακή άνοδο 8,8 ποσοστιαίων μονάδων, εμφανίζει το ακροδεξιό κόμα AfD.

Πλέον το ακροδεξιό κόμμα όπως σημειώνει η DW είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Το CDU δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με το FDP ή μόνο με τους Πράσινους.

Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Το SPD αποκλείει συμμετοχή σε συνασπισμό, θα περάσει στην αντιπολίτευση.

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

Οι έδρες

Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών καταλαμβάνει με βάση τις εκτιμήσεις 217 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα 134 έδρες, το ακοδεξιό κόμμα AfD 89 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 70 έδρες, οι Πράσινοι 62 έδρες και το κόμμα της Αριστεράς 59 έδρες.

Τα σενάρια

Αν αποκλειστεί ο μεγάλος συνασπισμός μετά και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του SPD, απομένει ο τρικομματικός συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και πιθανότατα των Πρασίνων.

Ο Μαρτιν Σουλτς

Δεν τα καταφέραμε, δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας ενώπιον οπαδών του SPD.

Μεγάλες διαρροές απο το CDU στο AfD

Όπως μεταδίδει η DW περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν επιλέξει τους Χριστιανοδημοκράτες, σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν το ακροδεξιό AfD.

AΠΕ-ΜΠΕ

 

20.27 Η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN), συνεχάρη την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) για το αποτέλεσμα που έφερε στις σημερινές βουλευτικές εκλογές.

«Μπράβο στους συμμάχους μας του AfD για αυτό το ιστορικό ποσοστό! Είναι ακόμη ένα σημάδι ότι οι πολίτες της Ευρώπης ξυπνούν», έγραψε η Λεπέν στον λογαριασμό της στο Twitter.

 

 

20.24 Ο Χορστ Ζέχοφερ, επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Άγγελα Μέρκελ στη Βαυαρία, δήλωσε ότι το κόμμα του είδε τα ποσοστά του να μειώνονται επειδή άφησε «ανοικτή τη δεξιά του πτέρυγα».

«Κάναμε το λάθος να αφήσουμε τη δεξιά μας πτέρυγα ανοικτή. Αυτό το εκμεταλλεύθηκαν οι βασικοί μας αντίπαλοι», δήλωσε ο Ζέχοφερ μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βαυαρίας BR24.

«Δεν θα κατηγορήσω κανέναν (για το αποτέλεσμα)», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το κόμμα θα πρέπει να εργαστεί για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

«Έχουμε ένα κενό στα δεξιά και θα το κλείσουμε με πολιτικές που θα διασφαλίζουν ότι η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία», υπογράμμισε.

(πηγή: Politico - ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

20.08 Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι δεύτερη δύναμη στην πρώην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το AfD συγκεντρώνει το 21,5% στην πρώην ανατολική Γερμανία και το πρώην ανατολικό Βερολίνο.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) κερδίζουν το 26,5%, ενώ το Die Linke το 16,5% και ακολουθεί το SPD με 14,5%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) 8% και οι Πράσινοι 6%.

πηγή: Welt - AΠΕ-ΜΠΕ

 

 

20.00: Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης, δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε ήδη στην επιτυχία της Εναλλακτικής για την Γερμανία, τονίζοντας ότι αυτούς τους. ψηφοφόρους πρέπει να τους ξανακερδίσουμε, δίνοντας καλές λύσεις στα προβλήματα.

Nωρίτερα ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκραιτκού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η σημερινή είναι μία πικρή ημέρα για τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. «Χάσαμε τις εκλογές».

Παράλληλα επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμούν το SPD στην αντιπολίτευση.

Σε ό,τι αφορά την προεδρία του κόμματος, ο Σουλτς δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα η αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέζιχ είχε δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα παραμονής του Σουλτς στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, κάτι που επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τόμας Όπερμαν.

 

 

19.42 Ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, δήλωσε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες «πετύχαμε τον εκλογικό μας στόχο, που ήταν να είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα και έχουμε εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση (…) Η Άγγελα Μέρκελ παραμένει καγκελάριος και οι ψηφοφόροι μας θα είναι ευγνώμονες για αυτό».

(πηγή: Politico - ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

19.38 Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκραιτκού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η σημερινή είναι μία πικρή ημέρα για τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. «Χάσαμε τις εκλογές».

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (CSU) δήλωσε ότι «για το σύνολο των μελών της κυβέρνησης η σημερινή βραδιά αποτελεί μία μεγάλη απογοήτευση».

Θα κυνηγήσουμε τη Μέρκελ!


Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, συμπρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), δεσμεύθηκε σήμερα «να αλλάξει αυτή τη χώρα» μετά την ιστορική νίκη που κατέγραψε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, συγκεντρώνει το 13,5%.

«Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας».

(πηγή: ZDF - ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

19.25 Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε μετά το σημερινό ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του.

 

19.15 Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

 

Το εθνικιστικό κόμμα AfD, που φαίνεται να συγκεντρώνει το 13,5% των ψήφων, δεσμεύεται "να αλλάξει τη χώρα".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

19.00 Σύμφωνα με τα exit poll το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ λαμβάνει ποσοστό 32,5, του Μάρτιν Σουλτς 20%. Στην τρίτη θέση η  ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 13,5% που μπαίνει πανηγυρικά στη Βυλή μετά από 60 χρόνια! Τα ποσοστά Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών είναι ιστορικά τα χαμηλότερα ποσοστά τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 

Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU)  32,5%

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 20%

Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 13,5%

Φιλελεύθεροι (FDP) 10,5%

Πράσινοι 9,5%

Αριστερά (Die Linke) 9%

 

 


18.16: Χωρίς προβλήματα διεξάγονται από το πρωί οι εκλογές στην Γερμανία με 61,5 εκατομμύρια πολίτες να καλούνται στις κάλπες.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδος), όταν και θα ανακοινωθούν τα πρώτα exit polls.

10:00 Άνοιξαν οι κάλπες στη Γερμανία για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα, οι οποίες όπως όλα δείχνουν αναμένεται να οδηγήσουν την 'Αγγελα Μέρκελ στην καγκελαρία για μια τέταρτη θητεία, αλλά και να καταγράψουν μια άνοδο της λαϊκιστικής δεξιάς. Σχεδόν 61,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε 299 εκλογικές περιφέρειες, καλούνται έως τις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) να εκλέξουν τους βουλευτές τους.

Μόλις ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, δημοσκοπήσεις αναμένεται να δώσουν μια σαφή ένδειξη της ισορροπίας δυνάμεων στην προσεχή Μπούντεσταγκ.

 

8:30 Εξαιρετικά κρίσιμες για την Ελλάδα κρίνονται από όλους τους εγχώριους και διεθνείς αναλυτές οι σημερινές εκλογές στην Γερμανία. Κι αν φαίνεται σίγουρο ότι η Άγκελα Μέρκελ θα βγει νικήτρια απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σούλτς, η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης δεν είναι καθόλου δεδομένη.

Από αυτή η και κυρίως από το αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών ή εάν το χαρτοφυλάκιο αλλάξει χέρια και κόμμα, εξαρτώνται αρκετά πράγματα.

Το ενδιαφέρον της Ελλάδα εστιάζεται κυρίως στη ρύθμιση του χρέους ένα θέμα που όποτε έπεφτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πάντα μετατίθετο για μετά την σημερινή ημέρα ορόσημο.

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η κυρία Μέρκελ θα είναι καγκελάριος και την επόμενη τετραετία, καθώς ηγείται του συνασπισμού του κεντροδεξιού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU, που κατεβαίνει μόνο στη Βαυαρία με επικεφαλής τον Χορστ Ζεεχόφερ και θεωρείται αδελφό κόμμα του CDU), ο οποίος προηγείται με 15 ποσοστιαίες μονάδες του βασικού αντιπάλου του, που είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με επικεφαλής τον Μάρτιν Σουλτς.

Αν και πάντα ισχύει ότι είναι άλλο οι εκλογές και άλλοι οι δημοσκοπήσεις, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο συνασπισμός CDU-CSU, που συγκεντρώνει το 36-38% στην πρόθεση ψήφου έναντι 22-23% του SPD θα είναι πρώτος στις αυριανές εκλογές.

Μήλον της Έριδος το υπουργείο Οικονομικών

Δεν υπάρχει η ίδια βεβαιότητα για το αν θα παραμείνει ο Σόιμπλε στη θέση του υπουργού Οικονομικών, κάτι που ο ίδιος έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο ότι το θέλει. Όπως γράφει ο enikos.gr η Μέρκελ δεν θα μπορέσει με τα ποσοστά που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα πρέπει να επιδιώξει συμμαχία με άλλο κόμμα ή κόμματα για να έχει πλειοψηφία στη Βουλή.

Ένας εν δυνάμει εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με επικεφαλής τον Κρίστιαν Λίντνερ, που στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να συγκεντρώνει περίπου το 10%, έχει δηλώσει ότι θέλει για λογαριασμό του το υπουργείο Οικονομικών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τον ίδιο όρο θα θέσει και το SPD στην περίπτωση που η Μέρκελ επιδιώξει τη συγκρότηση και πάλι του μεγάλου συνασπισμού.

Τόσο το FDP όσο και το SPD έχουν σοβαρό λόγο να είναι πιο διεκδικητικά στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μετά τις εκλογές για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, καθώς και τα δύο είχαν μεγάλη φθορά ως κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ. Οι Φιλελεύθεροι δεν μπήκαν μάλιστα καν στη Βουλή στις εκλογές του 2013.

Στην περίπτωση αλλαγής ηγεσίας στο υπουργείο Οικονομικών, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο δύσκολα για την Ελλάδα, αν το FDP αναλάβει το υπουργείο αυτό. Η θέση του FDP παραμένει σε γενικές γραμμές αρνητική στο να υπάρξουν διευκολύνσεις για το ελληνικό χρέος και το κόμμα έχει ακόμη στη ρητορική του το Grexit, όπως και όταν επικεφαλής του ήταν πριν έξι χρόνια ο Βιετναμέζικης καταγωγής Φίλιπ Ρέσλερ.

Δεν αποκλείεται ο «Μεγάλος Συνασπισμός»

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, πάντως, ένας συνασπισμός του CDU/CSU με το FDP δεν θα οδηγούσε πιθανότατα σε πλειοψηφία στη Βουλή και θα χρειαζόταν ένα ακόμη κόμμα. Αυτό το κόμμα, σύμφωνα με τα σενάρια των γερμανικών ΜΜΕ, θα ήταν των «Πράσινων», που έχουν κατά βάση οικολογική και κοινωνική ατζέντα και οι θέσεις τους είναι στην κατεύθυνση μεγαλύτερης βοήθειας στην Ελλάδα. Οι Πράσινοι, επικεφαλής των οποίων είναι ο τουρκικής καταγωγής Τσεμ Εζντεμίρ και η Ζιμόνε Πέτερ, παίρνουν στις δημοσκοπήσεις ένα ποσοστό κοντά στο 8%.

Το FDP είναι αντίθετο και σε αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης που θα οδηγούσαν στη δημιουργία ενός δικού της προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση χωρών που βρίσκονται σε κρίση. «Με εμάς δεν θα συμβεί αυτό», δηλώνουν στελέχη του, βάζοντας πάγο στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Η Μέρκελ, πάντως, έχει συμφωνήσει για έναν «περιορισμένο» προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και γενικά θέλει να κάνει κάποια βήματα αλλαγών στην αρχιτεκτονική της, ώστε να δώσει από κοινού με τον Μακρόν μία νέα ώθηση στην Ευρώπη.

Η άρνηση του FDP απέναντι στην προοπτική μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης θα οδηγήσει, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, τη Μέρκελ να στραφεί και πάλι στο SPD για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αν αυτό συμβεί και η SPD πάρει το υπουργείο Οικονομικών – αυτό είναι μεγάλο αν – τότε τα πράγματα θα είναι καλύτερα για την Ελλάδα, καθώς το SPD έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και γενικότερα της διευκόλυνσης της Ελλάδας για να επιστρέψει σε μία οικονομική κανονικότητα.

Ανησυχία για την άνοδο της λαϊκίστικης δεξιάς

Αν και οι συντηρητικοί της Μέρκελ βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μπροστά από τους σοσιαλδημοκράτες με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι τελευταίες έρευνες ανησυχούν και αυτούς.

Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και το αδελφό της βαυαρικό κόμμα, η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), πιστώνονται ένα 36% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF η οποία μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να καταγράψουν τη δεύτερη χειρότερη επίδοσή τους στην ιστορία (35,1% το 1998).

Ο Μάρτιν Σουλτς θέλησε να δει σε αυτή την υποχώρηση του ποσοστού των CSU/CSU μια «ανατροπή της τελευταίας στιγμής» που συνδέεται με την «τεράστια ανησυχία» των πολιτών.

Όμως ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάθε άλλο παρά μοιάζει να ωφελείται από την εξέλιξη αυτή: το SPD πιστώνεται μόλις το 21,5% της πρόθεσης ψήφου κατά την ίδια έρευνα, κάτι που αν επαληθευτεί θα σηματοδοτήσει τη χειρότερη εκλογική επίδοση στην ιστορία του παλαιότερου γερμανικού πολιτικού κόμματος.

Η λαϊκιστική δεξιά, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταγράφει την πιο καθαρή άνοδο στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, με ένα 11% της πρόθεσης ψήφου. Άλλες δημοσκοπήσεις τη φέρουν να συγκεντρώνει ακόμη υψηλότερο ποσοστό.

«Κάθε καινούργια μέρα της εκστρατείας είναι μια καλή μέρα για τους δεξιούς λαϊκιστές», σχολίασε το περιοδικό Der Spiegel.

Οι συντηρητικοί δεν αμφέβαλαν ποτέ για τη νίκη της αρχηγού τους. Αυτή η συμπεριφορά όχι μόνο οδήγησε σε μια προεκλογική εκστρατεία την οποία μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και πολλά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν ανιαρή, αλλά ταυτόχρονα εξερέθισε τους οπαδούς και τους συμπαθούντες της AfD, καθώς και όσους αισθάνονται απογοητευμένοι από την κυβέρνηση, που είδαν μια νέα απόδειξη «της αλαζονείας της εξουσίας των τελευταίων χρόνων (της κυβέρνησης) Μέρκελ», κατά το Σπίγκελ.

Πιστή στο πολιτικό της στιλ, η γυναίκα που κυβερνά τη Γερμανία τα τελευταία δώδεκα χρόνια δεν έκανε καμιά μεγάλη προεκλογική υπόσχεση. Βασίστηκε σε μια εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα «να ζει κανείς καλά και με ευχαρίστηση στην Γερμανία», αντιπαραβάλλοντας τη σταθερή κατάσταση στη χώρα της με εξωτερικούς κινδύνους, απλά υπενθυμίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ ή το Brexit.

Ο βασικός της αντίπαλος από την πλευρά του δεν κατάφερε να πείσει καταγγέλλοντας τις κοινωνικές αδικίες σε μια χώρα όπου καταγράφεται οικονομική ανάπτυξη και η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την ενοποίηση.

Η προοπτική της εισόδου της εθνικιστικής δεξιάς στην Μπούντεσταγκ, την κάτω Βουλή—θα είναι το πρώτο κόμμα αυτής της ιδεολογικής κατεύθυνσης που θα καταλάβει έδρες μετά το 1945—προκάλεσε μια τελευταία πολεμική πριν διεξαχθούν οι εκλογές.

Το δεξί χέρι της Άγγελας Μέρκελ στην καγκελαρία, ο Πέτερ Αλτμάιερ, δέχθηκε σωρεία επικρίσεων, και από τη δική του παράταξη, διότι δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερο να μην πάει κανείς να ψηφίσει από το να ψηφίσει AfD. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξεγέρθηκε: κατήγγειλε τη «συνθηκολόγηση» της CDU ενώπιον «του λαϊκισμού της δεξιάς».

Ο μοναδικός τρόπος να εμποδίσει κανείς την AfD είναι «να πάει να ψηφίσει κόμματα που προσυπογράφουν 100% το σύνταγμά μας», είπε η Μέρκελ χθες στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία MDR.

Η Μέρκελ αποκλείει το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με κόμματα που θεωρεί ακραία, τόσο την AfD όσο και το κόμμα Η Αριστερά, τα οποία διεκδικούν την τρίτη θέση, κατά τις δημοσκοπήσεις.

Στα χαρτιά, η λύση που είναι η απλούστερη και συνώνυμη της συνέχειας στη γερμανική πολιτική θα ήταν να σχηματίσει ξανά έναν μεγάλο συνασπισμό με τους σοσιαλδημοκράτες.

Όμως το SPD, το οποίο βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση, ίσως αυτή τη φορά να επιλέξει να παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Άλλη μια πιθανότητα για τη Μέρκελ είναι να σχηματίσει συνασπισμό με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP)—που οδεύουν προς επάνοδο στην Μπούντεσταγκ, από την οποία είχαν εξοστρακιστεί το 2013—ή τους Πράσινους. Αλλά μια συμμαχία με μόνο το ένα από τα δύο μικρά κόμματα αυτά μοιάζει αδύνατη, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ενώ οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στους φιλελεύθερους και τους οικολόγους για το μέλλον του ντίζελ ή της μετανάστευσης θα καθιστούσαν μια κυβερνητική συγκατοίκησή τους δύσκολα διαχειρίσιμη.

Εξάλλου ο φωτογενής 38χρονος ηγέτης του FDP, ο Κρίστιαν Λίντνερ—σφοδρός πολέμιος, μεταξύ άλλων, των γαλλικών προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη—αναμένεται να είναι δύσκολος εταίρος για την Άγγελα Μέρκελ.

Το κόμμα του ήδη απαίτησε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο η CDU θέλει να παραμείνει στα χέρια του 75χρονου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βετεράνου της πολιτικής και εκ των πιο πιστών συμμάχων της καγκελαρίου.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Τα σημαντικότερα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Γερμανών πολιτών στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές την Κυριακή:

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση Γερμανίας (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU)

Χρώμα: Μαύρο

Πρόεδροι: Άγκελα Μέρκελ (CDU) και Χορστ Ζεεχόφερ (CSU)

Κεντρική υποψήφια: Άγκελα Μέρκελ

Αριθμός μελών: 420.000

Ποσοστό στις ομοσπονδιακές εκλογές 2013: 41,5%

Ιδιαιτερότητα: Η CDU και η CSU ανήκουν σε κοινή κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή. Η CDU δεν βάζει υποψηφιότητα στη Βαυαρία (έδρα της CSU) και η CSU δεν είναι υποψήφια σε όλα τα υπόλοιπα ομοσπονδιακά κρατίδια εκτός Βαυαρίας.

Παραδοσιακοί ψηφοφόροι: Πιο πιστή ομάδα ψηφοφόρων είναι οι πιστοί χριστιανοί. Εξαιρετικά ανεβασμένα ποσοστά ψήφων προέρχονται από άτομα άνω των 60 ετών. Οι πλειονότητα των ψηφοφόρων των CDU και CSU είναι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Το επίπεδο εκπαίδευσης των ψηφοφόρων τους είναι κατά πλειοψηφία μεσαίο και κατώτερο, ενώ το ποσοστό των αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης ανάμεσά τους είναι κάτω του μέσου όρου.

Ιστορία: Η CDU ιδρύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Δυτική Γερμανία ως δεξαμενή συγκέντρωσης των χριστιανών-συντηρητικών ψηφοφόρων. Επί καγκελαρίας του Κόνραντ Αντενάουερ, μεταξύ 1949 και 1963, εξελίχθηκε σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη μεταπολεμική Γερμανία. Ο Αντενάουερ και ο υπουργός Οικονομικών και μετέπειτα διάδοχός του, Λούντβιχ Έρχαρντ, καθοδήγησαν τη Δυτική Γερμανία στο «οικονομικό θαύμα». Ο μακροβιότερος καγκελάριος ήταν πάντως ο χριστιανοδημοκράτης Χέλμουτ Κολ. Επί δικής του καγκελαρίας επιτεύχθηκε το 1990 η Επανένωση της Γερμανίας. Από το 2005 τα ηνία έχει αναλάβει η Άγκελα Μέρκελ. Τα 47 από 67 συνολικά χρόνια διακυβέρνησης της ομοσπονδιακής Γερμανίας διετέλεσαν καγκελάριοι πολιτικοί των CDU και CSU.

Πολιτικό πρόγραμμα: Η Άγκελα Μέρκελ τάσσεται τόσο υπέρ της συνέχισης όσο και μιας προσεκτικής αναθεώρησης των παραδοσιακών αξιών της CDU. Η απόφασή της να εγκαταλείψει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια και η στάση της στο προσφυγικό ξένισαν πολλούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους. Ο επίσης χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι θιασώτης της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.

Προτιμώμενοι εταίροι: FDP και SPD. Σε κάποια κρατίδια έχουν συνασπιστεί και με τους Πράσινους.

 

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD)

Χρώμα: Κόκκινο

Πρόεδρος και βασικός υποψήφιος: Μάρτιν Σουλτς

Αριθμός μελών: 440.000

Ποσοστό στις ομοσπονδιακές εκλογές 2013: 25,7%

Παραδοσιακοί ψηφοφόροι: Οι ψηφοφόροι του SPD είναι κατά κανόνα εργάτες στη βιομηχανία που πρόσκεινται σε συνδικάτα. Το κόμμα ψηφίζουν όμως ολοένα και περισσότερο πολίτες με βλέψεις κοινωνικής ανέλιξης από τις μεσαίες τάξεις. Τα κομματικά προπύργια του SPD βρίσκονται στις πυκνοκατοικημένες βιομηχανικές περιοχές της Γερμανίας.

Ιστορία: Ιδρύθηκε το 1875 και είναι το παλαιότερο κόμμα της Γερμανίας. Με την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας το 1915, το SPD προσέλκυσε δυνάμεις προσανατολισμένες στις μεταρρυθμίσεις. Στη ναζιστική περίοδο το κόμμα είχε απαγορευθεί, πολλά μέλη του σκοτώθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξορίστηκαν. Μετά την ίδρυση της μεταπολεμικής Ομοσπονδιακής Γερμανίας, το SPD ήταν για μεγάλη περίοδο στην αντιπολίτευση. Το 1966, επί καγκελαρίας του χριστιανοδημοκράτη Κουρτ-Γκέοργκ Κίσινγκερ, σχημάτισε ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό με την CDU. Πρώτος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος ήταν ο Βίλι Μπραντ, ο οποίος κυβέρνησε τη Δυτική Γερμανία από το 1969 έως το 1974. Ο Μπραντ υποστήριξε μια πολιτική προσέγγισης απέναντι στην ανατολική Ευρώπη, που τελούσε υπό κομμουνιστική διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (DDR). Διάδοχος του ήταν ο επίσης σοσιαλδημοκράτης Χέλμουτ Σμιτ. Τελευταίος καγκελάριος του SPD διετέλεσε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος ηγήθηκε μεταξύ 1998 και 2005 ενός κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

Πολιτικό πρόγραμμα: Η κοινωνική δικαιοσύνη και η εκπαίδευση είναι βασικοί πυλώνες της πολιτικής ατζέντας του SPD. Οι Σοσιαλδημοκράτες συνέβαλαν καθοριστικά στην θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου στη Γερμανία. Με τη λεγόμενη Ατζέντα 2010 του Γκέρχαρντ Σρέντερ, που περιλάβανε ευρείες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το κόμμα απώλεσε τη στήριξη παραδοσιακών ψηφοφόρων του. Αυτό εξηγεί και τη σημερινή προσεκτική αποστασιοποίηση του Μάρτιν Σουλτς από τη συγκεκριμένη πολιτική. Το  κύριο βάρος πέφτει τώρα στα σημεία της κοινωνικής δικαιοσύνης και της φορολογικής αναδιανομής από τα πάνω προς τα κάτω.

Προτιμώμενοι εταίροι: Πράσινοι, CDU,  ενδεχομένως και Αριστερά (Linke)

 

Η Αριστερά (Die Linke)

Χρώμα: Κόκκινο

Πρόεδροι: Κάτια Κίπινγκ, Μπερντ Ρίξινγκερ

Βασικοί υποψήφιοι: Ζάρα Βάγκενκνεχτ, Ντίτμαρ Μπαρτς

Αριθμός μελών: 60.000

Ποσοστό στις ομοσπονδιακές εκλογές 2013: 8,6%

Παραδοσιακοί ψηφοφόροι: Προπύργιο της Αριστεράς είναι τα νεότερα ομοσπονδιακά κρατίδια, που ανήκαν στην DDR. Οι ψηφοφόροι της είναι κατά κανόνα εργάτες ή άνθρωποι προερχόμενοι από εισοδηματικά και μορφωτικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Στη δυτική Γερμανία η Linke έχει τη φήμη του κόμματος διαμαρτυρίας και προσελκύει κατά κανόνα ψηφοφόρους μικρότερης ηλικίας. Σήμερα είναι  το μεγαλύτερο κόμμα της γερμανικής αντιπολίτευσης στην ομοσπονδιακή Βουλή. Πάντως μερίδα των εν δυνάμει ψηφοφόρων της Αριστεράς βλέπει με συμπάθεια τον λαϊκιστικό εθνικισμό που εκπροσωπεί το κόμμα AfD.

Ιστορία: Αν και ιδρύθηκε μόλις το 2007, έχει πολύ μεγαλύτερη ιστορία, καθώς θεωρείται διάδοχο σχήμα του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (SED), το οποίο κυβερνούσε δικτατορικά στην DDR μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. Η ίδρυση της Αριστεράς βασίστηκε στη συγχώνευση του PDS -διάδοχου σχήματος του SED- και του δυτικογερμανικού κόμματος Εργατικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης (WASG), μιας αριστερής πτέρυγας που αποσχίστηκε από το SPD. Πρωταγωνιστικές πολιτικές προσωπικότητες ήταν ο Γκρέγκορ Γκύζι και άλλοτε επικεφαλής του SPD Όσκαρ Λαφοντέν. Η Αριστερά συμμετέχει σε κάποιους κυβερνητικούς συνασπισμούς στα ανατολικά γερμανικά κρατίδια, ωστόσο ουδέποτε υπήρξε εταίρος ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πολιτικό πρόγραμμα: Είναι το μόνο κόμμα του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου που απορρίπτει στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό. Ζητεί διάλυση του ΝΑΤΟ και αισθητή αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ. Ορισμένοι πολιτικοί επιστήμονες θεωρούν την Αριστερά ακραίο κόμμα, που επιδιώκει την ανατροπή της καπιταλιστικής οικονομικής τάξης, ωστόσο το ίδιο το κόμμα τάσσεται στην πραγματικότητα μόνο υπέρ της αυστηρότερης ρύθμισης των χρηματαγορών, υψηλότερων φόρων για τα μεγάλα εισοδήματα, περιορισμό στο ύψος των ενοικίων και περισσότερες επενδύσεις στις κοινωνικές υποδομές.

 

Συμμαχία ’90 / Πράσινοι

Χρώμα: Πράσινο

Πρόεδροι: Ζιμόνε Πέτερ, Τζεμ Έτζντεμιρ

Επικεφαλής υποψήφιοι: Τζεμ Έτζντεμιρ, Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ

Αριθμός μελών: 60.000

Ποσοστό στις ομοσπονδιακές εκλογές 2013: 8,4%

Παραδοσιακοί ψηφοφόροι: Οι Πράσινοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί στα αστικά κέντρα της πρώην Δυτικής Γερμανίας και κυρίως στις πανεπιστημιουπόλεις. Οι ψηφοφόροι τους έχουν εισοδήματα που ξεπερνούν τον μέσο όρο και απασχολούνται κυρίως στους κλάδους της παροχής υπηρεσιών και της εκπαίδευσης. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ανέβηκε βαθμιαία τα τελευταία χρόνια. Λιγότεροι από το 10% των ψηφοφόρων του κόμματος είναι σήμερα κάτω των 35 ετών.

Ιστορία: Οι Πράσινοι υπήρξε μάλλον το πιο επιτυχημένο κίνημα κόντρα στην κυρίαρχη κουλτούρα στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας. Το κόμμα προέκυψε από μια δεξαμενή κοινωνικών κινημάτων διαμαρτυρίας της δεκαετίας του 1980, τα οποία διεκδικούσαν μεταξύ άλλων την πλήρη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, τερματισμό του εξοπλιστικού ανταγωνισμού και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Οι Πράσινοι ιδρύθηκαν το 1980 και συγχωνεύθηκαν το 1993 με τους Πράσινους της ανατολικής Γερμανίας, που ονομάζονταν Συμμαχία ’90. Το κόμμα έγινε διεθνώς γνωστό τη δεκαετία του 2000, όταν έγινε κυβερνητικός εταίρος του SPD, συμμετέχοντας με σειρά στελεχών του στο υπουργικό συμβούλιο του καγκελαρίου Σρέντερ. Ένας εκ των «πράσινων» υπουργών ήταν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

Πολιτικό πρόγραμμα: Πολιτικοί επιστήμονες διαχωρίζουν τα στελέχη των Πρασίνων σε «πραγματιστές», που προτίθενται να κάνουν συμβιβασμούς προκειμένου να αναλάβουν κυβερνητική εξουσία, και εκπροσώπους των θεμελιωδών αξιών του κόμματος, που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ριζοσπαστικότερες θέσεις. Το γεγονός ότι οι Πράσινοι έχουν σχηματίσει στην Έσση και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη κυβερνητικούς συνασπισμούς με την CDU θεωρείται τεκμήριο επικράτησης των «πραγματιστών» στο εσωτερικό του κόμματος. Την ώρα που η προστασία του περιβάλλοντος παραμένει βασικός πυλώνας της πολιτικής τους, οι Πράσινοι επιχείρησαν το τελευταίο διάστημα να υιοθετήσουν μια αριστερή ατζέντα στα πεδία της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής.

Προτιμώμενοι εταίροι: SPD και ενδεχομένως CDU.

 

Κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP)

Χρώμα: Κίτρινο

Πρόεδρος και κεντρικός υποψήφιος: Κρίστιαν Λίντνερ

Αριθμός μελών: 54.000

Ποσοστό στις ομοσπονδιακές εκλογές 2013: 4,8%. Λόγω του εκλογικού ορίου του 5% έμεινε εκτός ομοσπονδιακής Βουλής.

Παραδοσιακοί ψηφοφόροι: Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του FDP είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως επιχειρηματίες, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί ή δικηγόροι και κατά μειοψηφία δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Ιστορία: Οι Φιλελεύθεροι είχαν συνεχή παρουσία στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας το 1949 έως το 2013. Ιδρύθηκαν το 1948 και λειτουργούσαν συχνότατα ως μικρός κυβερνητικός εταίρος σε συνασπισμούς με την CDU αλλά και το SPD, συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις επί 41 χρόνια. Το ιστορικό τους στέλεχος, ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, διετέλεσε επί πολλά χρόνια υπουργός Εξωτερικών και είχε διεθνή ακτινοβολία και φήμη. Μετά την αποτυχία τους στις εκλογές του 2013, οι Φιλελεύθεροι ξεκίνησαν μια προσπάθεια ανασύνταξης, η οποία φαίνεται ότι έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα, με το κόμμα να εμφανίζεται σήμερα ξανά αισθητά ισχυρότερο.

Πολιτικό πρόγραμμα: Το FDP υποστηρίζει την αρχή της ατομικής ελευθερίας και πρωτοβουλίας, καθώς και των δικαιωμάτων των πολιτών. Κεντρικά αιτήματά του είναι η μείωση των φόρων και των ρυθμιστικών διατάξεων για τις χρηματαγορές στη βάση της αρχής «λιγότερο κράτος».

Προτιμώμενοι εταίροι: Τα τελευταία χρόνια η CDU, κατά το παρελθόν συχνά και το SPD.

 

Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)

Χρώμα: Γαλάζιο

Πρό

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις