Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

"Ένας υπέροχος άνθρωπος"

"Ένας υπέροχος άνθρωπος"

Του Δημήτρη Δελέγκου

«Σύντροφε ανακριτά, σπεύδω πρώτα απ’ όλα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για το χαρτί, το μελάνι και την πέννα που μου στείλατε με τον δεσμοφύλακα». (Άρης Αλεξάνδρου, 1922-1978).

«Υπάρχει πολύ “κλεισούρα” στις φυλακές, είναι ένα εσωστρεφές, κλειστό περιβάλλον, κάτι που δυστυχώς τις κάνει κατ’ όνομα σωφρονιστικά ιδρύματα και στην πράξη αποθήκη ψυχών», δήλωσε ο Διευθυντής του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ανηλίκων Κορίνθου, Αντώνης Τσουρέκης, που έλκει καταγωγής από το Μάνεσι Καλαβρύτων.

Ο άνθρωπος αυτός ανέτρεψε τη ρήση του Νομπελίστα Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (1918-2008), που είχε πει: «Ούτε καν οι σκέψεις ενός φυλακισμένου δεν είναι ελεύθερες. Επανέρχονται συνέχεια στα ίδια πράγματα». Μόνος  του. Αθόρυβα, μεθοδικά, ριψοκίνδυνα, με ουσία. Αλλά τα κατάφερε. Τι κατάφερε; Κατάφερε να μας δείξει πως πρέπει να λειτουργεί το ένα σωφρονιστικό κατάστημα και μάλιστα ανηλίκων.

Εν αρχή τον Ιανουάριο του 2017 κατάφερε μετά από πολλές προσπάθειες δέκα κρατούμενοι να παρακολουθήσουν από κοντά στο ΟΑΚΑ ένα ματς του Παναθηναϊκού (σ.σ. το παιχνίδι κόντρα στον Κόροιβο), κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. «Η ουσία είναι ότι αυτά τα παιδιά πρέπει να έχουν άλλα ερεθίσματα, να ασχολούνται με άλλα πράγματα και ο αθλητισμός, το μπάσκετ, μπορεί να τους δώσει την αφορμή να κάνουν και κάτι άλλο πέρα από όλα όσα έκαναν πριν έρθουν εδώ», είχε δηλώσει τότε.

Δεν έμεινε όμως εκεί. Μετά από δύο μήνες η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, επισκέφτηκε το Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων Κορίνθου. Η εικόνα ήταν σουρεαλιστική. Μια αυλή που θύμιζε σχολείο, δύο μπασκέτες και ένα αυτοσχέδιο γήπεδο, του οποίου το κέντρο οριοθετούσε ένα πεζούλι και ένα σκαλάκι και στο ενδιάμεσο όλοι οι αστέρες του Παναθηναϊκού που έπαιζαν μπάσκετ με τους ανήλικους κρατούμενους, γευμάτισαν μαζί τους, μίλησαν μαζί τους, τονίζοντας τους ότι τάσσονται υπέρ της «δεύτερης ευκαιρίας» στη ζωή.

Πέρασε ο καιρός και φτάσαμε στο καλοκαίρι. Σε τούτο το καλοκαίρι του 2017 με τα «απίθανα» γεγονότα που πληροφορούμαστε καθημερινά. Αχτίδα φωτός αποτελεί η βράβευση του εν λόγω διευθυντή από τον Δήμο Κορινθίων και από το Φεστιβάλ Κορίνθου «Βασίλης Ρώτας». Το πνεύμα της βράβευσης είχε να κάνει με μια εκ νέου πρωτοβουλία του, δηλαδή, να πηγαίνει κάθε φορά από περίπου δέκα ανήλικους να παρακολουθούν τις θεατρικές παραστάσεις του φεστιβάλ.

Δημόσιος υπάλληλος ο κ. Τσουρέκης και μάλιστα σε πολύ ευαίσθητη θέση. Η κύρια αρμοδιότητά του; Να βγάζει τις ψυχές σεργιάνι, όλες τις ψυχές. Τους δείχνει ότι η ζωή είναι μία, τους ψιθυρίζει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, ότι μπορούν να κάνουν με την ίδια ευκολία το αντίθετο από αυτό που διέπραξαν και εξαιτίας του βρίσκονται εκεί.

Ήθελα να ‘ξερα, πως μπορούμε να έχουμε κι άλλους  σαν τον κ. Τσουρέκη; Μήπως μέσω της παιδείας; Μάλλον. Μήπως μέσα από μια διαφορετική αντίληψη των καθηκόντων που αναλογούν στον καθένα που βρίσκεται σε δημόσια θέση; Μάλλον. Και οι δύο δρόμοι έχουν ανήφορο, παρόμοιο με τον δρόμο που ακολουθούμε για να φτάσουμε στο Μάνεσι, αλλά αξίζει το κόπο.

Ποιος θα τον αντικαταστήσει; Αυτός που θα τον αντικαταστήσει θα συνεχίζει το θεσπέσιο έργο του; Γιατί δεν τον μιμούνται και άλλοι διευθυντές, άλλων σωφρονιστικών καταστημάτων; Βλέπετε, γεννιούνται πολλά ερωτήματα και δυστυχώς σχεδόν τα περισσότερα είναι αναπάντητα ή η απάντηση είναι δυστυχώς απογοητευτική.

Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το άρθρο αυτό αδικεί τον κ. Τσουρέκη. Είναι το ελάχιστο  για τον ίδιο, αλλά και για το έργο του. Δεν φτάνουν οι λέξεις να εξυμνήσεις την ποιότητα του ανδρός, αλλά και το έργο του. Θέλει δύναμη ψυχής η καθημερινότητά του. Δεν είναι απλό. Δεν είναι εύκολο. Αλλά ούτε και ακατόρθωτο.

Tι; Αν το είδαμε ως είδηση; Φυσικά και δεν το είδαμε ως είδηση στα ΜΜΕ. Γιατί να το δούμε; Ενδιαφέρει περισσότερο μια τέτοια είδηση ή το διαζύγιο της τάδε με τον τάδε; Τι πάει μπροστά μια κοινωνία και μάλιστα μια κοινωνία σαν την ελληνική στη κατάσταση που βρίσκεται; Η ανάδειξη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας ή ο Μπράντ Πίτ που τελικά έκοψε το πιόμα και επανασυνδέθηκε με την Αντζελίνα Τζολί; Αναμφισβήτητα και απερίφραστα ο κ. Τσουρέκης. Μπράβο σε αυτόν τον άνθρωπο. Συγχαρητήρια!

 

ΥΣ.: Ευχαριστώ θερμά το «The Best» για την ανάδειξη μιας τέτοιας είδησης. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά με αθόρυβο τρόπο, ότι η δημοσιογραφία διαθέτει ακόμα ποιότητα, καλή όσφρηση, αλλά και ευαισθησία.

Τιμητική βράβευση από την Κόρινθο για τον Καλαβρυτινό Προϊστάμενο ...


 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις