Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάνω από οκτακόσιοι θεατές την πρώτη βραδιά του "Αλέξη Ζορμπά" στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας

Πάνω από οκτακόσιοι θεατές την πρώτη βρα...

Η παράσταση χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό

Περίπου οκτακόσιοι θεατές απόλαυσαν το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου 2017 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο την θεατρική παράσταση «Αλέξης Ζορμπάς», με την οποία άνοιξε και η αυλαία του 36ου Φεστιβάλ Πάτρας 2017 του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (η παράσταση επαναλαμβάνεται το βράδυ της Τρίτης 8/8, στις 21.30).

Παρά την έντονη ζέστη αρκετοί θεατρόφιλοι, με τις γυναίκες να δίνουν δυναμικό παρών χειροκρότησαν θερμά την παράσταση σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή που «ζωντάνεψε» το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Αλέξης Ζορμπάς», ένα πλούσιο κείμενο σε εικόνες, ιδέες και δύσκολο να αποτυπωθεί σκηνικά.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός που μάλιστα είχε και τα γενέθλια του και ο θίασος στο τέλος της παράστασης, του επιφύλαξε μία έκπληξη, μία τούρτα με κεράκι επί σκηνής, ήταν απόλυτα μέσα στο ρόλο του Ζορμπά και γι’ αυτό κέρδισε και το πιο ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα στο φινάλε.

Πρωταγωνιστής φυσικά στην παράσταση ήταν η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη που έχει λατρέψει όλος ο κόσμος, μισό αιώνα και πλέον τώρα ενώ μέσα από την θεατρική προσαρμογή των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου αναβίωσε όλη η εποχή του Ζορμπά, της σκληρής Κρητικής κοινωνίας, της ξεπεσμένης Μαντάμ Ορτάνς, της παρεξηγημένης χήρας, του αυθεντικού και ενστικτώδους Αλέξη Ζορμπά που μαθαίνει να χορεύει στο αφεντικό του – το ρόλο που άλλοτε είχε παίξει ο Βρετανός Άλαν Μπέιτς, ενσάρκωσε εδώ ο Μέμος Μπεγνής τονίζοντας την ευγένεια και αυτοσυγκράτηση του ήρωα του.

Η Ταμίλα Κουλίεβα ως Μαντάμ Ορτάνς ξεχώρισε και έβγαλε την ευαισθησία του ρόλου της ενώ βοηθήθηκε και από την Ρώσικη προφορά της και τα ωραία κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη.

Υπήρξαν και μία δύο κάπως τολμηρές σκηνές, στο «ζευγάρωμα» της χήρας Αννιώς (το ρόλο που είχε παίξει στην ταινία του Μ. Κακογιάννη η Ειρήνη Παππά, υποδύθηκε εδώ η Ναταλία Δραγούμη) με τον Μέμο Μπεγνή.

Εντυπωσιακή μέσα στη θλίψη και την αγριότητα της ήταν και η σκηνή που κουβαλούν οι Κρητικοί τον πνιγμένο νέο Παυλή – στο ρόλο ο Ρένος Ρώτας.

Ωστόσο η παράσταση που διαρκεί περίπου δύο ώρες και ένα τέταρτο, θα λέγαμε πως σε κάποια σημεία δεν απέφυγε την παγίδα του να είναι περιγραφική, έχανε το ρυθμό της ενώ και κάποιες σκηνές ήσαν μάλλον αχρείαστες όπως του καμπαρέ ή στα όρια της παρωδίας όπως η σκηνή που ο Ζορμπάς με την εικόνα της Αγ. Βαρβάρας επιχειρεί να κοροιδεύσει τους καλόγερους για να του νοικιάσουν τη γη με τα δέντρα που θέλει να εκμεταλλευτεί. Ο Σταμάτης Φασουλής το παρακάνει λίγο στη συγκεκριμένη σκηνή βάζοντας κι έναν παπά να βγαίνει χοροπηδώντας και να πετά ροδοπέταλα, παραπέμποντας σε εικόνες που έχουμε δει στο σήμερα.

Πάντως η παράσταση που άρεσε στο Πατρινό κοινό, είναι μία πολυπρόσωπη, αξιόλογη θεατρική δουλειά που μεταφέρει τον οίστρο και τα νοήματα του Καζαντζάκη και μαζί μία ολόκληρη εποχή. Η παράσταση στην οποία συμμετέχουν συνολικά 25 ηθοποιοί, στήθηκε στο πλαίσιο και του Έτους Καζαντζάκη που έχει ανακηρύξει το Υπουργείο Πολιτισμού για τα 60 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα το 1957.

Τα σκηνικά της παράστασης ήταν του Μανόλη Παντελιδάκη.

Σε όλους τους θεατές μοιράστηκαν στο τέλος αφίσες του 36ου Φεστιβάλ Πάτρας - Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ. Τις αφίσες κοσμεί ο αξέχαστος ηθοποιός Στάθης Ψάλτης.

Στην παράσταση "Αλέξης Ζορμπάς" συμμετέχει και η σύζυγος του αείμνηστου ηθοποιού, Χριστίνα Ψάλτη ενώ τον τρελό του χωριού υποδύθηκε ο Τάκης Παπαματθαίου και τον Μαυραντώνη ο Νίκος Βερλέκης.

Οι φωτ. είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος και οι εθελοντές του 36ου Φεστιβάλ Πάτρας.

Ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος και οι εθελοντ...

Ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος και οι εθελοντές του 36ου Φεστιβάλ Πάτρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture