Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Στη Βουλή τα προαπαιτούμενα για συνταξιοδοτικό, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και αφορολόγητο για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Στη Βουλή τα προαπαιτούμενα για συνταξιο...

Ψηφίζονται την Παρασκευή ως τροπολογίες σε νομοσχέδιο για την αλιεία

Σήμερα Παρασκευή ψηφίζονται από την Ολομέλεια, υπό τη μορφή τροπολογιών, τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στις 10:00 θα αρχίσει στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Αλιεία, στο οποίο εντάσσονται οι τροπολογίες, με τον βασικό προγραμματισμό να ορίζει τη λήξη της συζήτησης στις 17:00, προκειμένου έως τις 18:00 να έχουν ολοκληρωθεί οι ονομαστικές ψηφοφορίες, αν υποβληθούν αντίστοιχα αιτήματα.

Μεταξύ άλλων, οι τροπολογίες περιλαμβάνουν θέματα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίες, Συνταξιοδοτικό, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα οικονομικά των κομμάτων, το αφορολόγητο και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Οι τροπολογίες επιφέρουν νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 15 προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο ρόλος του ΔΝΤ και των Ευρωπαϊκών Θεσμών και να περιοριστεί αυτός της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την ενεργοποίηση των αντίμετρων.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Την τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τίτλο «Κύρωση Συμφωνίας για την Ίδρυση Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο». Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Παρασκευή το απόγευμα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την υπόψη τροπολογία προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1.Το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή, προσαρμόζονται δε ανάλογα οι επιμέρους ρυθμίσεις του Κώδικα για την πρόοδο της διαδικασίας του πλειστηριασμού μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του υπερθεματιστή.

2.Εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο υπάλληλος του πλειστηριασμού αποδίδει το τέλος χρήσης στον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο του οποίου αυτός είναι μέλος. Μέρος δε του ανωτέρω ποσού που καθορίζεται με υπουργική απόφαση, αποδίδεται από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙΚ.), εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

3.Επαναπροσδιορίζεται το περιεχόμενο της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, με την οποία καθορίζονται το ύψος και ο τρόπος καθορισμού, επιμερισμού, είσπραξης και απόδοσης του τέλους χρήσης των συστημάτων, αναπροσαρμογής του τέλους χρήσης και του μέρους αυτού που αποδίδεται στο ΤΑ.Χ.ΔΙΚ. καθώς κα κάθε άλλο συναφές θέμα.

Αφορολόγητο

Αλλαγές στη διατύπωση, που δεν μεταβάλλουν ωστόσο την ουσία του άρθρου 15 του νόμου 4472/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα για το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η προτεινόμενη διάταξη αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Στην περίπτωση αυτή προκειμένου να διασφαλιστεί, ως αποτέλεσμα της εν λόγω εμπροσθοβαρούς εφαρμογής, η επίτευξη του ανωτέρου δημοσιονομικού στόχου (σ.σ. πρωτογενούς ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2019) κατά τρόπο ευνοϊκό για την ανάπτυξη, οι ελληνικές αρχές μπορούν σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, να εφαρμόζουν τις αναγκαίες προσαρμογές στο άρθρο 10».

Στην τροποποιούμενη διάταξη αναφερόταν ότι ότι «…προκειμένου να διασφαλισθεί, ως αποτέλεσμα της ως άνω εμπροσθοβαρούς εφαρμογής, η επίτευξη του ανωτέρου δημοσιονομικού στόχου κατά τρόπο ευνοϊκό για την ανάπτυξη, οι ελληνικές αρχές μπορούν να εφαρμόζουν τις αναγκαίες προσαρμογές στο άρθρο 10, σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, επισημαίνεται ότι «δεν μεταβάλλεται η ουσία της ρύθμισης που θεσπίστηκε με την αντικαθιστάμενη διάταξη, όμως, αυτή κρίνεται αναγκαία για λόγους σαφέστερης διατύπωσης και ασφάλειας δικαίου».

Συνταξιοδοτικό

Με άλλη τροπολογία , μετατίθεται για την 1.1.2023 από 1.1.2022 που ισχύει, η έναρξη αναπροσαρμογής (αύξησης) των κύριων συντάξεων με κοινή υπουργική απόφαση, βάσει των οριζόμενων συντελεστών (ΑΕΠ και Δείκτη Τιμών Καταναλωτών). Από την προτεινόμενη διάταξη επέρχεται εξοικονόμηση για το 2022 ύψους 250 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις